- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Φωνάζει ο κλέφτης είναι ο τίτλος ελληνικής ταινίας του Γιάννη Δαλιανίδη, παραγωγής 1965, στην οποία πρωταγωνιστούν η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Ντίνος Ηλιόπουλος και ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος.

Υπόθεση

Ένας υπερβολικά έντιμος άνθρωπος, ο Τιμολέων Λάμπρου (Ντίνος Ηλιόπουλος), που έχει χάσει πολλές φορές την δουλειά του εξαιτίας αυτής της εντιμότητας και που για να παίρνει θάρρος να λέει την αλήθεια, γιατί κατά βάση είναι πολύ δειλός, αναγκάζεται να πίνει, βρίσκει το πορτοφόλι ενός στρατηγού (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος), προέδρου ενός μεγάλου δημόσιου οργανισμού, το οποίο είναι γεμάτο χαρτονομίσματα και ένα γράμμα από τις ΗΠΑ, και πηγαίνει στο σπίτι του για να του το επιστρέψει.

Η Ρένα Βλαχοπούλου και ο Ντίνος Ηλιόπουλος σε στιγμιότυπο της ταινίας

Η γυναίκα του στρατηγού, όμως, η Λία (Ρένα Βλαχοπούλου), καλύπτει τον αδελφό της (Ανδρέας Ντούζος), που έχει κάνει μεγάλες καταχρήσεις στον οργανισμό του συζύγου της και το γράμμα αποδεικνύει τα ψέμματα της και τις καταχρήσεις. Τελικά, η Λία αποκτά το γράμμα παρά την αντίδραση του έντιμου ανθρώπου, αλλά ο στρατηγός, λόγω ακριβώς αυτής της εντιμότητας, τον προσλαμβάνει στον οργανισμό,

Εκεί, αυτός ανακαλύπτει τις κομπίνες και τις καταχρήσεις και όταν πηγαίνει και τα λέει όλα στον στρατηγό, η γυναίκα του και ο αδελφός της προσπαθούν να τον βγάλουν τρελό, απατεώνα και...αριστερό και "εναντίον του συστήματος", κάτι που συνήθως κάνει το στρατηγό έξαλλο. Ο έντιμος άνθρωπος πηγαίνει στη φυλακή, αλλά η Λία αποφασίζει να δώσει τη λύση λέγοντας όλη την αλήθεια.
Σχόλια

Μια μεγάλη θεατρική επιτυχία του θιάσου Μαίρη Αρώνη-Ντίνος Ηλιόπουλος-Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, γραμμένη από τον Δημήτρη Ψαθά, γίνεται ταινία από τον Γιάννη Δαλιανίδη, μόνο που την θέση της Μαίρης Αρώνη παίρνει η Ρένα Βλαχοπούλου. Την ταινία ο Δαλιανίδης τότε-και για πολλά χρόνια μετά-υπέγραφε με το όνομα του μοντέρ Ανδρέα Ανδρεαδάκη, λόγω του μεγάλου αριθμού ταινιών που είχε σκηνοθετήσει εκείνο το έτος. Δύο γραφικές παρουσίες της επιθεώρησης εμφανίζονται επίσης στην ταινία:η Νινή Τζάνετ και η Φίτσα Ντάβου.

Φωνάζει ο Κλέφτης
Σκηνοθεσία Γιάννης Δαλιανίδης
Παραγωγή Φίνος Φιλμ
Προέλευση Ελλάδα
Σενάριο Γιάννης Δαλιανίδης
Πρωταγωνιστές Ντίνος Ηλιόπουλος, Ρένα Βλαχοπούλου, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Ανδρέας Ντούζος
Πρώτη προβολή 31 Μαρτίου 1965
Διάρκεια 83 min
Βασισμένο σε (από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά)

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License