ART

.

Ο Φρήντριχ Σίλερ (Friedrich Schiller, 10 Νοεμβρίου 1759 – 9 Μαΐου 1805) ήταν Γερμανός θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και ιστορικός.

Friedrich Schiller

Γεννήθηκε στην πόλη Μάρμπαχ (Marbach) της Βάδης-Βυρτεμβέργης το 1759. Είναι ο πρώτος μεγάλος εκπρόσωπος του ρομαντικού κινήματος. Το πρώτο θεατρικό έργο, που έγραψε πολύ νέος, αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του θεάτρου, αν και είχε ατέλειες, που παραδέχτηκε αργότερα κι ο ίδιος. Μετουσιώνοντας τον ενθουσιασμό των είκοσι χρόνων του, ο Σίλερ κατόρθωσε να δώσει στον κόσμο της εποχής του τα πρώτα μηνύματα του νέου κινήματος. Ο ρομαντισμός κήρυξε την αγάπη για τη δικαιοσύνη και την ελευθερία, για την τιμωρία των ενόχων, για τη ζωή, την ελπίδα, για το αύριο του ανθρώπου. Με το έργο του, που είχε τίτλο «Οι ληστές», προβάλλει ακριβώς αυτά τα ιδανικά. Ιδανικά πάλης του ανθρώπου ενάντια στην άδικη κοινωνία.

Το 1783-1787 γράφει δύο έργα: «Η συνωμοσία του Φιέσκο» και το «Ραδιουργία και έρως», έργα με τα οποία ο Σίλερ επιτίθεται στους αυλικούς, που με τις ραδιουργίες τους δημιουργούν την εγκληματική ζωή του κόσμου. Ο Σίλερ αρχίζει πια να διαγράφει με άνεση τους χαρακτήρες και η ανάλυσή του γίνεται βαθύτερη.

Έγραψε κι άλλα έργα με υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο, με αυστηρή τήρηση των ιδανικών του, όπως είναι τα «Ντον Κάρλος», «Μαρία Στιούαρτ», «Γουλιέλμος Τέλλος». Στα έργα του ακόμα δείχνει μια εξαιρετική επιδεξιότητα στη σκηνική δομή. Είναι κάτοχος των δραματικών εξάρσεων. Μέσα σ' αυτά ακούμε τα επίκαιρα μηνύματα και διδάγματα του Σαίξπηρ.

Elisabeth Dorothea Schiller

Charlotte Schiller

Η φιλία του Σίλερ με τον Γκαίτε είχε μεγάλη επίδραση πάνω του. Ο Γκαίτε στάθηκε γι' αυτόν όχι μόνο ένας άριστος φίλος μα και ανεκτίμητος σύμβουλος, ένας ένθερμος σύντροφος, που τον ενθάρρυνε στις κρίσιμες στιγμές. Μαζί με τον Γκαίτε, το 1799, ήταν οι υπεύθυνοι των παραστάσεων του Αυλικού Θεάτρου της Βαϊμάρης.

Ο Σίλερ πέθανε το 1805. Τα έργα του μεταφράστηκαν και παίχτηκαν στην Ελλάδα από πολλά θέατρα.

Ο Σίλερ στο νεκροκρέβατό του

Έργα
Δράματα

Die Räuber (Οι ληστές), 1781
Kabale und Liebe (Ραδιουργία και έρως), 1783
Die Verschwörung des Fiesco zu Genua (Η συνωμοσία του Φιέσκο στη Γένοβα), 1784
Don Karlos (Ντον Κάρλος), 1787
Wallenstein. Trilogie: Wallensteins Lager, Die Piccolomini, Wallensteins Tod (Βαλλενστάιν. Τριλογία : Το στρατόπεδο του Βαλλενστάιν, Οι Πικκολομίνι, Ο θάνατος του Βαλλενστάιν), 1800
Maria Stuart (Μαρία Στούαρτ), 1800
Die Jungfrau von Orleans (Η Παρθένος της Ορλεάνης), 1801
Die Braut von Messina (Η μνηστή της Μεσσήνης), 1803
Wilhelm Tell (Γουλιέλμος Τέλλος), 1804

Λυρική ποίηση

An die Freude (Ωδή στη χαρά), 1786
Die Götter Griechenlandes (Οι θεοί της Ελλάδος), 1788 & 1800
Hektors Abschied (Ο αποχαιρετισμός του Έκτορα), 1790
Das verschleierte Bild zu Sais (Το πεπλοφορεμένο άγαλμα στη Σαϊδα), 1795
Der Handschuh (Το γάντι), 1797
Der Taucher (Ο βουτηχτής), 1797
Die Kraniche des Ibykus (Οι γερανοί του Ίβυκου), 1797
Der Ring des Polykrates (Το δαχτυλίδι του Πολυκράτη), 1798
Die Bürgschaft, 1798
Das Lied von der Glocke (Το τραγούδι της καμπάνας), 1799
Nänie (Επιτάφιο), 1800
Klage der Ceres (To παράπονο της Δήμητρας)

Ιστορία

Geschichte des Abfalls der vereinigten Niederlande von der spanischen Regierung (Ιστορία της απόσπασης των Ηνωμένων Κάτω Χωρών από την ισπανική κυριαρχία), 1788
Geschichte des dreißigjährigen Kriegs (Ιστορία του Τριακονταετούς Πολέμου), 1790
Über Völkerwanderung, Kreuzzüge und Mittelalter (Περί της Μετανάστευσης των Λαών, των Σταυροφοριών και του Μεσαίωνα)

Φιλοσοφία

Der Spaziergang unter den Linden (Ο περίπατος υπό τας φιλύρας),1782
Über die ästhetische Erziehung des Menschen in einer Reihe von Briefen (Περί της αισθητικής αγωγής των ανθρώπων σε μία σειρά επιστολών), 1795
Über naive und sentimentalische Dichtung (Περί αφελούς και συναισθηματικής ποιήσεως), 1795

Μεταφράσεις

Ευριπίδης, Ιφιγένεια η εν Αυλίδι
William Shakespeare, Macbeth, 1800
Jean Racine (Ρακίνας), Phèdre (Φαίδρα), 1805
Carlo Gozzi (Κάρλο Γκότσι), Turandot (Τουραντό), 1801

Ο Σίλερ στη μουσική

Το τέταρτο μέρος της Ενάτης Συμφωνίας του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, επονομαζόμενο και "Ύμνος στη Χαρά" (γερμ. An die Freude) αποτελεί μελοποίηση στίχων του Σίλερ. Σε στίχους του ποιητή βασίζεται επίσης και το χορωδιακό του έργου "Nänie" του Γιοχάνες Μπραμς. Ορισμένα ποιήματά του, επίσης, μελοποιήθηκαν από τον Φραντς Σούμπερτ στη συλλογή του "Lieder" για πιάνο και φωνή. Όπερες των Τζουζέπε Βέρντι (I masnadieri - Ληστές, Giovanna d'Arco - Η Παρθένος της Ορλεάνης, Luisa Miller - Ραδιουργία και έρως, Don Carlos), του Γκαετάνο Ντονιτσέτι (Μαρία Στούαρτ) και του Τζοακίνο Ροσσίνι (Γουλιέλμος Τέλλος) βασίστηκαν, ως προς το λιμπρέτο τους, σε έργα του Σίλερ[1].
Έργα του Φρίντριχ Σίλερ στα νέα ελληνικά

Friedrich Von Schiller, Über die ästhetische Erziehung des Menschen in einer Reihe von Briefen
Περί της αισθητικής παιδείας του ανθρώπου σε μια σειρά επιστολών, Μετάφραση-Επιλεγόμενα Κώστας Ανδρουλιδάκης, "Ιδεόγραμμα", Αθ. 2006.
Friedrich Von Schiller, Για την αισθητική παιδεία του ανθρώπου. Εισαγωγή-Μετάφρ.-Σχόλια Κλεοπάτρα Λεονταρίτου, "Οδυσσέας", Αθ. 1990 (2η έκδ., 2007).
Φρειδερίκου Σίλλερ, Έρωτας και ραδιουργία: Μια αστική τραγωδία σε πέντε πράξεις, μετάφραση Θ. Δ. Φραγκόπουλος, "ΔΩΔΩΝΗ", Αθ. 1991.
Friedrich Von Schiller, Maria Stuart
Μαρία Στούαρτ, μετάφραση Θρασύβουλου Σταύρου, "Γ.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ", Αθήνα (δεκαετία του 1950)
Μαρία Στούαρτ: Δράμα σε πέντε πράξεις, μετάφραση Βασίλης Ρώτας, "Επικαιρότητα", Αθήνα 2001.
Σίλλερ, Γουλιέλμος Τέλλος, μετάφρ. Δ. Λάμψα.
Schiller, Fr. - Goethe, Johann Wolfgang: Αλληλογραφία. Επιλογή κειμένων Βίλχελμ Μπέννινγκ, Εισαγωγή-Μετάφρ.Θανάσης Λάμπρου, "Κριτική", Αθ. 2001.
Friedrich Von Schiller, Καλλίας ή Περί Κάλλους, Μετάφρ. Μόρφη Κοντοπούλου-Ελένη Καραμούντζου κ.ά., Επίμετρο-Σχόλια Γιώργος Ξηροπαΐδης, "Πόλις", Αθ. 2005.
Friedrich Von Schiller, Μπαλλάντες και άλλα ποιήματα, μετάφραση Κυριάκος Γ. Σαμέλης, "Διώνη", Αθ. 2005.
Friedrich Von Schiller, Δημήτριος ή Ο ματωμένος γάμος στη Μόσχα: Τραγωδία, μετάφραση Δώρα Καραφύλλη, "Μαΐστρος ", Αθ. 2005.
Friedrich Von Schiller, Τα φαντάσματα, μετάφραση Γιώργος Μπαρουξής, Αθ. 2006.

Παραπομπές

Ο Schiller στη μουσική [1]

Γερμανοί

Εγκυκλοπαίδεια Γερμανίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License