- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Ερνστ Μπλοχ (Ernst Bloch, 8 Ιουλίου 1885 στο Λούντβιχσχαφεν - 4 Αυγούστου 1977, στο Τύμπινγκεν) ήταν Γερμανός φιλόσοφος.

Βιογραφία

O Μπλοχ ήταν γιος σιδηροδρομικού υπαλλήλου και από το 1905 έως το 1908 σπούδασε φιλοσοφία, φυσική και γερμανική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και του Βύρτσμπουργκ. Από το 1908 έως το 1911 έζησε στο Βερολίνο. Η φιλία του με τον Γκέοργκ Λούκατς τον οδήγησε στην Χαϊδελβέργη. Στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο πηγαίνει να ζήσει μετανάστης στην Ελβετία. Το 1938 μεταναστεύει τελικά στις ΗΠΑ. Ο Μπλοχ επέστρεψε στην Λειψία το 1949 και ανέλαβε την έδρα της φιλοσοφίας στο εκεί πανεπιστήμιο. Όταν χτίστηκε το τείχος του Βερολίνου το 1961, δεν επέστρεψε στην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, αλλά πήγε στη Δυτική Γερμανία, όπου έγινε επισκέπτης καθηγητής στο Τύμπιγκεν.

Βιβλιογραφία

* Τζαιν Μάρτιν (Jay Martin, μετάφραση: Φώτης Τερζάκης): "Ερνστ Μπλοχ και η επέκταση του μαρξιστικού ολισμού στη φύση" (ελλ.)
* Μπούρκχαρτ Σμιτ (Burghart Schmidt, 1985): Ernst Bloch. Metzler, Stuttgart (γερμ.)
* Vincent Geoghegan (1996). Ernst Bloch, London, Routledge (αγγλ.)
* Arno Münster (1989). Ernst Bloch: messianisme et utopie, PUF, Paris (γαλλ.)


Εξωτερικές Συνδέσεις

* Άρθρο στο "Πολιτικο Καφενείο"
* Βιογραφία στο "Pathfinder"
* Βιογραφία Ινστιτούτο Γκέτε
* Κλεοπάτρα Λυμπέρη (16/11/2007). Η συνομιλία του πραγματικού με το φαντασιακό. Βιβλιοθήκη. Ελευθεροτυπία (ανακτήθηκε 24/12/2008 )

Γερμανοί

Εγκυκλοπαίδεια Γερμανίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License