ART

 

.

Η Daimler AG (προφέρεται: [ˈdaɪmlɐ aːˈɡeː]) είναι μεγάλη εταιρεία κατασκευής ΙΧ αυτοκινήτων, φορτηγών και παροχής οικονομικών υπηρεσιών. Η Ντάιμλερ κατέχει ένα μεγάλο ποσοστό μετοχών της EADS, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εταιρείας στον τομέα της αεροπορίας και αεροναυπηγικής. Η γνωστοτερη μάρκα της είναι η Μερτσέντες-Μπεντς (Mercedes-Benz). Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην Στουτγκάρδη της Γερμανίας.
Ιστορία

Συμφωνία αμοιβαίου συμφέροντος, υπεγράφη την 1η Μαΐου 1924 μεταξύ Benz & Cie. (Benz & Συνεργάτες, ιδρυση το 1883) του Καρλ Μπεντς (Karl Benz) και της Daimler Motoren Gesellschaft (ίδρυση το 1890) του Γκότλιμπ Ντάιμλερ (Gottlieb Daimler) και του Βίλχελμ Μάιμπαχ (Wilhelm Maybach). Και οι δύο επιχειρήσεις συνέχισαν χωριστά να κατασκευάζουν αυτοκίνητα μέχρι τις 28 Ιουνίου 1926, όταν η Μπεντς & Συνεργάτες και η "Daimler Motoren Gesellschaft" AG ονομαστηκαν Daimler-Benz και έκτοτε, όλα τα εργοστάσια θα χρησιμοποιούσαν το εμπορικό σήμα της Μερτσέντες-Μπεντς στα αυτοκίνητά τους. Το 1998 η Daimler-Benz AG αγόρασε την αμερικανική εταιρία αυτοκινήτων Chrysler και διαμόρφωσε την DaimlerChrysler AG.
DaimlerChrysler AG (1998-2007)
Το λογότυπο του ομίλου.

Από το 1998 έως το 2007, απετέλεσε μαζί με την Chrysler, τον όμιλο DaimlerChrysler. Η DaimlerChrysler δημιουργήθηκε το 1998 από τη συγχώνευση της γερμανικής Daimler-Benz και της αμερικανικής Chrysler. Η συγχώνευση ανακοινώθηκε στις 7 Μαΐου του 1998 και ολοκληρώθηκε στις 12 Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Η νέα εταιρεία που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση, κατασκεύαζε επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα με τα εμπορικά σήματα των Chrysler, Dodge, Jeep, Mercedes-Benz, Smart και Maybach. Ο υπο-όμιλος της Chrysler διέθετε στους πελάτες ανταλλακτικά και αξεσουάρ μέσω του εμπορικού σήματος της Mopar.
Αντιδράσεις

Το 2002, η νέα εταιρεία έδειχνε πως ακολουθούσε τις ίδιες στρατηγικές που είχαν οι δύο όμιλοι πριν συγχωνευθούν και δεν έδειχναν σημάδια συνένωσης. Αυτό το γεγονός οδήγησε το 2003 σε ένα δημοσίευμα της αμερικανικής Detroit News, που ουσιαστικά υπονοούσε πως η συγχώνευση δεν ήταν συγχώνευση, αλλά στην πραγματικότητα εξαγορά της Chrysler από τη Daimler-Benz. Αυτός ο ισχυρισμός εντάθηκε με την παραγωγή νέων μοντέλων όπως του Chrysler Crossfire (που χρησιμοποιούσε πολλά εξαρτήματα από την Mercedes) και του Dodge Sprinter / Freightliner Sprinter (ουσιαστικά ένα Mercedes-Benz Sprinter). Η συνεργασία μεταξύ των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών έγινε στενότερη υπό την προεδρία του διευθυντή Ντίτερ Ζέτσε (Dieter Zetsche).

Η συγχώνευση έγινε το επίκεντρο πολλών αγωγών και μηνύσεων, συμπεριλαμβανομένης μίας από τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή και τωρινό μεγαλομέτοχο της General Motors, Κερκ Κερκόριαν (Kirk Kerkorian). Αυτή η μήνυση εκδικάστηκε τον Απρίλιο του 2005 και το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της εταιρείας, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Κερκόριαν.
Εταιρική διακυβέρνηση

Ο Ντίτερ Ζέτσε, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Chrysler Group και Mercedes Car Group, έγινε πρόεδρος της DaimlerChrysler την 1 Ιανουαρίου 2006.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Γιούργκεν Σρεμπ (Jürgen E. Schrempp) παραιτήθηκε από την εταιρεία στα τέλη του 2005, όντας πρόεδρος της πέμπτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο. Μέσω συμφωνίας με το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, ο Σρεμπ αποχώρησε νωρίτερα απ’ ότι προβλεπόταν (δηλαδή το 2008). Στον Σρεμπ χρεώνεται η μεγάλη πτώση της τιμής της μετοχής της Daimler-Benz μετά τη συγχώνευση, της οποίας ήταν θερμός υποστηρικτής.
Διάσπαση

Στις 14 Μαϊου 2007, η Daimler ανακοίνωσε την εκ νέου διάλυση της συγχώνευσης και την πώληση της Κράισλερ σε εταιρεία ιδιωτικού κεφαλαίου. Η γερμανική εταιρεία ονομάστηκε Daimler AG και η αμερικάνικη Chrysler Holding LLC.
Σήματα
Ένα κλασικό Mercedes 170 S (Τύπος W191) στον Ωρωπό.
Smart Fortwo BRABUS δεύτερης γενιάς του 2008 στο Τόκυο.
Setra 417.
Ένα φορτηγό Mitsubishi Fuso.

Η DaimlerChrysler διαθέτει τα οχήματά της με έναν μεγάλο αριθμό εμπορικών σημάτων διεθνώς:

Daimler
smart
Manufacturing Commercial Vehicles
ECHOLINE
eVolution
MCV

Mercedes Car Group
AMG

Mercedes-Benz
Unimog

Σήματα Επαγγελματικών Οχημάτων

Freightliner
Thomas Built Buses
Sterling Trucks
Western Star
Mercedes-Benz
Mitsubishi Fuso
Orion Bus Industries
Setra

Άλλα εμπορικά σήματα

Μάρκες Κινητήρων
Detroit Diesel
Κινητήρας Hemi
Mopar
MTU Friedrichshafen (πουλήθηκε στην EQT το 2006)
Οικονομικές Υπηρεσίες
Daimler Financial Services, Mercedes-Benz Bank και Daimler Truck Financial.

Άλλες επιχειρήσεις

Η Daimler διέθετε ένα μεγάλο ποσοστό μετοχών στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Mitsubishi Motors καθώς και στην κορεατική Hyundai. Το ποσοστό της στη Mitsubishi έφτανε το 37%, αλλά, επειδή δεν συμμετείχε σε μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον Απρίλιο του 2004, το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 22%. Η εταιρεία πώλησε το τελευταίο κομμάτι των μετοχών της στην Goldman Sachs το Νοέμβριο του 2005.

Η Daimler AG κατέχει ποσοστό μετοχών στις ακόλουθες εταιρείες:

30,2% στην EADS (European Aeronautic Defence and Space Company), μητρική εταιρεία της Airbus (από το Μάρτιο 2006). Η Daimler ανακοίνωσε τον Απρίλιο 2006 την πρόθεσή της να πουλήσει το 7.5% των μετοχών της EADS που διαθέτει για €2,0 δισεκατομμύρια
85,0% στην ιαπωνική Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation.
Freightliner, LLC

Η Daimler έχει επίσης πουλήσει τα μερίδιά της στις ακόλουθες εταιρείες:

10,5% στη Hyundai Motor Company — Το ποσοστό αγοράστηκε το 2000 και 2001 για 572 εκατομμύρια δολάρια και πουλήθηκε τον Αύγουστο του 2004 για 900 εκατομμύρια δολάρια.
37,1% της Mitsubishi Motors (το μερίδιο πουλήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2005)

Παραπομπές

«Annual Report 2019». (Αγγλικά) Daimler AG Annual Report 2019. Daimler. 2019.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Επίσημος ιστότοπος

Daimler
Επιβατικά οχήματα

Maybach Mercedes-Benz Mercedes-AMG Smart

Φορτηγά
Detroit Diesel Freightliner Master Motors Mercedes-Benz Mitsubishi Fuso Truck and Bus Sterling Trucks Western Star
Λεωφορεία
Master Motors Mercedes-Benz Orion International Setra/EvoBus Thomas Built Buses
Μετοχές
Master Motors (80%) Mitsubishi Fuso Truck and Bus (85%) Automotive Fuel Cell Cooperation (50.1%) Mercedes GP (45.1%)

EADS (22.41%) Tognum (22.3%) Tata Motors (7%) Kamaz (10%)

Εγκυκλοπαίδεια Οικονομίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License