Τσάρλι ΤσάπλινΟ Τσάρλς Σπένσερ Τσάπλιν ο νεότερος (Charles Spencer Chaplin Jr, 16 Απριλίου 1889 - 25 Δεκεμβρίου 1977), γνωστότερος με το υποκοριστικό Τσάρλι, υπήρξε Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, που μεγαλούργησε στις πρώτες δεκαετίες του Χόλυγουντ. Είναι χρονικά η πρώτη παγκόσμια αναγνωρίσιμη φιγούρα της κινηματογραφικής τέχνης, κυρίως μέσω του χαρακτήρα Σαρλό που ενσάρκωνε στις πρώτες ταινίες του.

Οι γονείς του ήταν περιπλανώμενοι ηθοποιοί και ο μικρός Τσάρλι πρωτοεμφανίσθηκε μαζί τους στη σκηνή σε ηλικία 10 ετών. Το 1912 μετέβη στις ΗΠΑ με ένα μουσικό θίασο και εκεί έλαβε μέρος σε διάφορες κωμικές ταινίες. Στο διάστημα 1912 - 1918 αξιοποίησε το ταλέντο του σε πολλές μικρές κωμωδίες του βωβού κινηματογράφου δημιουργώντας τον τύπο του Σαρλό. Ο ίδιος όχι μόνο πρωταγωνιστούσε, αλλά ήταν επίσης ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης και συνθέτης της μουσικής των ταινιών του. Η παγκόσμια καταξίωση ήρθε μέσα από τις μεγάλου μήκους ταινίες του, όπως οι Μοντέρνοι Καιροί, Ο Μεγάλος Δικτάτωρ, Τα Φώτα της Πόλης, Ο κύριος Βερντού και άλλες, που τον κατέταξαν ανάμεσα στους σημαντικότερους δημιουργούς της έβδομης τέχνης.

Charlie Chaplin

Το 1952, στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου και της Μαύρης Λίστας, έπεσε σε δυσμένεια λόγω των αριστερών πολιτικών φρονημάτων του. Ενώ βρισκόταν στο Λονδίνο για μία πρεμιέρα, πληροφορήθηκε ότι το FBI προσπαθούσε να τον κηρύξει ανεπιθύμητο. Τότε εμφανίσθηκε στον αμερικανό πρέσβη και παρέδωσε οικειοθελώς την άδεια επιστροφής του, δηλώνοντας πως «σε ένα κλίμα που οι προοδευτικοί πολίτες απομονώνονται και καταδιώκονται, λόγω της προπαγάνδας των αντιδραστικών ομάδων και του κίτρινου τύπου, θεωρώ πρακτικά αδύνατο να συνεχίσω εκεί τη δουλειά μου ως κινηματογραφιστής». Έτσι παρέμεινε οριστικά στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένο στο Βεβέ της Ελβετίας. Στην Αμερική επέστρεψε μόνο το 1972 ώστε να παραλάβει το ειδικό Τιμητικό Όσκαρ για τη συνεισφορά του στην έβδομη τέχνη, κερδίζοντας το μεγαλύτερο σε διάρκεια χειροκρότημα της ιστορίας των βραβείων.

Charlie Chaplin

Παντρεύθηκε τέσσερις φορές, όλες με συναδέλφους του. Οι τρεις πρώτοι γάμοι διήρκεσαν λίγο - αντίστοιχα δύο, τέσσερα και πέντε χρόνια. Μάλιστα για τον τρίτο υπάρχουν αμφιβολίες, εάν έγινε πραγματικά ή ήταν επικοινωνιακό παιχνίδι του Τσάπλιν για να προστατεύσει τη συντρόφισσά του. Το 1943, σε ηλικία 54 ετών, παντρεύθηκε τη δεκαοκτάχρονη Όνα, κόρη του συνομηλίκου του Ευγένιου Ο' Νηλ. Αυτός ο γάμος κράτησε τριάντα τέσσερα χρόνια, μέχρι το θάνατό του.

Charlie Chaplin

Συνολικά ο Τσάπλιν απέκτησε 11 παιδιά. Ένα από τον πρώτο γάμο, το οποίο πέθανε τρεις μέρες μετά τη γέννησή του, δύο από το δεύτερο και οκτώ από τον τέταρτο.
Ενδεικτική φιλμογραφία

* Το Χαμίνι (The Kid), 1921
* Μια Γυναίκα από το Παρίσι (A Woman of Paris), 1923
* Ο Χρυσοθήρας (The Gold Rush), 1925
* Το Τσίρκο (The Circus), 1929
* Τα Φώτα της Πόλης (City Lights), 1931
* Μοντέρνοι Καιροί (Modern Times), 1936
* Ο μεγάλος Δικτάτωρ (The Great Dictator), 1940
* Ο κύριος Βερντού (Monsieur Verdoux), 1947
* Τα Φώτα της Ράμπας (Limelight), 1952
* Ένας βασιλιάς στη Νέα Υόρκη (A King in New York), 1957

Κινηματογράφος, Ηθοποιοί, Σκηνοθέτες, Ταινίες

Αλφαβητικός κατάλογος

<--- Search --->

<-- Logo --?

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License