ART

 

.

Η Περιεκτική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (Comprehensive Economic and Trade Agreement CETA) είναι μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[1] [2] Εάν τεθεί σε ισχύ, η συμφωνία θα εξαλείψει το 98% των δασμών μεταξύ του Καναδά και της ΕΕ.

Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2014. Όλα τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την τελικό κείμενο της CETA για την υπογραφή της, με το Βέλγιο να είναι η τελευταία χώρα για να δώσει την έγκρισή της.[3] Ο Τζάστιν Τρυντώ, ο πρωθυπουργός του Καναδά ταξίδεψε στις Βρυξέλλες στις 30 Οκτωβρίου 2016 για να υπογράψει την συμφωνία εκ μέρους του Καναδά.[4] Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία για την 15 Φεβρουαρίου 2017[5] το μεγαλύτερο μέρος του μπορεί να εφαρμοστεί προσωρινά ήδη από τον Απρίλιο του 2017. Τα υπόλοιπα μέρη της συμφωνίας υπόκειται για επικύρωση από τα εθνικά νομοθετικά σώματα(κοινοβούλια).[6][2]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει η συνθήκη θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση λίγο περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε φόρους για τους εξαγωγείς της ΕΕ κάθε χρόνο, η αμοιβαία αναγνώριση σε νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα, όπως αρχιτέκτονες, λογιστές και μηχανικούς, και ευκολότερη μεταφορά του προσωπικού της εταιρείας και των άλλων επαγγελματιών μεταξύ της ΕΕ και τον Καναδά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται ότι η CETA θα δημιουργήσει πιο ισότιμους όρους ανταγωνισμού μεταξύ Καναδά και ΕΕ σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.[7] Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Angus Reid τον Φεβρουάριο 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 55% των Καναδών υποστηρίζει την CETA, ενώ μόνο το 10% είναι αντίθετο. Η υποστήριξη της ωστόσο έχει εξασθενίσει κατά τη σύγκριση με τη δημοσκόπηση που διεξήχθη το 2014.[8] Αντίθετα, η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA) έχει ένα ποσοστό 44% υποστήριξη από τους Καναδούς τον Φεβρουάριο του 2017.[9]

Οι επικριτές έχουν αντιταχθεί στην συνθήκη με την αιτιολογία ότι θα αποδυναμώσει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων, και ότι τα τιμολόγια είναι ήδη πολύ χαμηλά.[10] Επίσης έχει επικριθεί ως όφελος μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις και την πολυεθνικές εταιρείες, ενώ διακινδυνεύει καθαρές απώλειες, αύξηση της ανεργίας, και περιβαλλοντικές ζημίες επηρεάζοντας μεμονωμένους πολίτες.[11][12][13] Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ένα αμφιλεγόμενο μηχανισμό επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτών και κράτους. Σε αντίθεση με τη δημοτικότητά του μεταξύ των Καναδών, η συμφωνία έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Ιστορία

Η CETA είναι η μεγαλύτερη διμερής πρωτοβουλία του Καναδά από την NAFTA. Είχε εκκολαφτεί ως αποτέλεσμα μιας κοινής μελέτης «Αξιολόγηση του Κόστους και τα Οφέλη μιας Στενότερης Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Καναδά», η οποία κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2008. Οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων στις 6 Μαΐου 2009 στην Σύνοδος Κορυφής του Καναδάς-ΕΕ στην Πράγα.[14] Αυτή μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Καναδά στην Οτάβα στις 18 Μαρτίου 2004, όπου οι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο για μια νέα Συμφωνία Εμπορίου και Ενίσχυση Επενδύσεων Καναδά-ΕΕ (TIEA). Η TIEA είχε ως στόχο να κινηθεί πέρα από τα θέματα της παραδοσιακής πρόσβασης στην αγορά, ώστε να περιλαμβάνει τομείς όπως το εμπόριο και η διευκόλυνση των επενδύσεων, τον ανταγωνισμό, την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, το ηλεκτρονικό εμπόριο, την προσωρινή είσοδο, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεις, την αειφόρο ανάπτυξη, και την κοινή χρήση της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Εκτός δασμολογικών εμποδίων
Αγροτική

Η CETA δεν επηρεάζει τα μη δασμολογικά εμπόδια της ΕΕ, όπως τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για το βόειο κρέας, οι οποίες περιλαμβάνουν την απαγόρευση της χρήσης των αυξητικών ορμονών. Οι Καναδικοί ενδιαφερόμενοι φορείς έχουν επικρίνει τις καθυστερήσεις της ΕΕ στη διαδικασία έγκρισης των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ), και τις απαιτήσεις ανιχνευσιμότητας ΓΤΟ και την επισήμανση τους, κανένα από τα οποία απευθύνονται στην CETA.[15]
Περιβαλλοντική

Τόσο η ΕΕ όσο και ο Καναδάς θα διατηρήσουν το δικαίωμα να ρυθμίζουν ελεύθερα σε τομείς δημοσίου συμφέροντος, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, ή της υγείας των ανθρώπων και της ασφάλειας.[16]
Διαμάχες Βίζας

Η Τσεχική Δημοκρατία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία είχαν δηλώσει ότι δεν θα εγκρίνουν τη συμφωνία, με αποτέλεσμα να εκμηδενίζεται ολόκληρη η συμφωνία, μέχρι να αρθούν οι απαιτήσεις βίζας για τους πολίτες τους που εισέρχονται στον Καναδά.[17] Όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ είχαν ήδη βίζα για ελεύθερα ταξίδια στον Καναδά. Η απαιτήσεις Βίζα άρθηκαν για την Τσεχική Δημοκρατία στις 14 Νοεμβρίου 2013.[18][19][20] Ο Καναδάς έχει δώσει γραπτή δέσμευση να ακυρώσει τις προϋποθέσεις έκδοσης βίζας για τους Βούλγαρους και Ρουμάνους υπηκόους που επισκέπτονται τον Καναδά για επαγγελματικούς λόγους και τον τουρισμό, μέσα σε προθεσμία το αργότερο έως το τέλος του 2017.[21][22]
CC-BY-SA
Μετάφραση Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Comprehensive Economic and Trade Agreement της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Παραπομπές

http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ceta/ Official EU CETA site]
http://www.theglobeandmail.com/news/national/belgians-reach-deal-on-eu-canada-free-trade-agreement/article32542390/
«Belgium green lights unchanged Ceta». Ανακτήθηκε στις 2016-10-28.
YorkRegion.com. «Trudeau Brussels-bound to sign CETA on Sunday». www.yorkregion.com. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2016.
Bálint Péter Linder (2017-02-15). «CETA: MEPs back EU-Canada trade agreement». European Parliament Press Service.
http://www.theglobeandmail.com/news/national/prime-minister-trudeau-signs-canada-eu-trade-deal-in-brussels/article32586423/
«What will the EU gain from CETA?» (PDF).
CETA: As support softens, Canadians still back trade deal with Europe 5-to-1 over those who oppose it
Facing tough talk over NAFTA renegotiations, Canadians rediscover affection for the trade pact
(www.dw.com), Deutsche Welle. «Gabriel optimistic over EU-Canada CETA trade deal | Business | DW.COM | 18.10.2016». DW.COM. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2016.
«EU Commission refuses to revise Canada Ceta trade deal» (στα αγγλικά). BBC News. 2016-09-23. Ανακτήθηκε στις 2016-10-22.
Pia Eberhardt· Blair Redlin· Cecile Toubeau (Νοεμβρίου 2014). «Trading Away Democracy, HOW CETA'S INVESTOR PROTECTION RULES THREATEN THE PUBLIC GOOD IN CANADA AND THE EU» (PDF). tni.org. Published by Association Internationale de Techniciens, Experts et Chercheurs (Aitec), Vienna Chamber of Labour (AK Vienna), Canadian Centre for Policy Alternatives (CCPA), Corporate Europe Observatory (CEO), Council of Canadians, Canadian Union of Public Employees (CUPE), European Federation of Public Service Unions (EPSU), German NGO Forum on Environment & Development, Friends of the Earth Europe (FoEE), PowerShift, Quaker Council for European Affairs (QCEA), Quebec Network on Continental Integration (RQIC), Trade Justice Network, Transnational Institute (TNI), Transport & Environment (T&E). Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2016.
Blaise, Kerrie (30 Νοεμβρίου 2016). «Submissions to the Standing Committee on International Trade Re: An Act to Implement the Comprehensive Economic and Trade Agreement (Bill C-30)» (PDF). Canadian Environmental Law Association. Canadian Environmental Law Association. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 26 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2016.
«Towards a Comprehensive Economic and Trade Agreement». Delegation of the EU to Canada. European External Action Service. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2014.
«Canada–European Union Economic and Trade Negotiations: The Agri-food Sector». Parliament of Canada. 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2014.
«CETA - EU-Canada Comprehensive Economic and Trade Agreement». Trade - European Commission. Ανακτήθηκε στις 2016-10-29.
«Bulgaria, Romania Tie EU-Canada Deal to Visas :: Balkan Insight». www.balkaninsight.com. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2016.
all: Economia, a.s. «Víza do Kanady brzy skončí | HN.IHNED.CZ - česko». Hn.Ihned.Cz. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2014.
«Češi budou už brzy létat do Kanady opět bez víz — Domácí — ČT24 — Česká televize». Ceskatelevize.cz. 15 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2014.
Canada,, Government of (30 Οκτωβρίου 2016). «Canada News Centre - Search Results». cic.gc.ca. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2017.
«Romania reaches visa deal with Canada: report» (στα αγγλικά). POLITICO. 2016-10-21. Ανακτήθηκε στις 2016-10-29.
«Bulgarian government approves signing of EU-Canada CETA deal». The Sofia Globe. 25 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2016.

                
 
     
                 

Εγκυκλοπαίδεια Οικονομίας

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License