ART

 

.

Ο Τύχο Μπράχε (επίσης Τύχων Μπραχέ, Τύχων Βράχιος) (Tyge Brahe, εκλατινισμένα Tycho Brahe, [ˈtˢyko ˈb̥ʁɑːɑ]) (14 Δεκεμβρίου 1546 – 24 Οκτωβρίου 1601) ήταν Δανός αστρονόμος, αλλά και αστρολόγος και αλχημιστής.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 1546. Παρακολουθώντας νομικές σπουδές στη Λειψία επιδόθηκε με πάθος στις αστρονομικές μελέτες, στη συνέχεια μετά από επισκέψεις που πραγματοποίησε σε πολλά ξένα αστεροσκοπεία επέστρεψε το 1571 στη πατρίδα του και εγκαταστάθηκε στη Μονή του Χέρριντσβαντ. Τον επόμενο χρόνο αναγνώρισε και μελέτησε τον περίφημο καινοφανή αστέρα (nova) που περιέγραψε στο έργο του "Ο νέος αστέρας του 1572". Μετά από πρόσκληση του Βασιλέως Φρειδερίκου Β' οργάνωσε το 1574 σειρά μαθημάτων αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Το 1575, αναχώρησε και πάλι από την Δανία όπου και επέστρεψε λαμβάνοντας ως δώρο από τον Βασιλέα της Δανίας εκτός μιας σοβαρής ετήσιας χορηγίας και τη μικρή νήσο Βαν (ΒΑ. της Κοπεγχάγης) όπου και έκτισε εκεί μεγαλοπρεπή πύργο την "Ουρανούπολη" στο οποίο και εγκατέστησε τυπογραφείο, εργοστάσιο χάρτου και βεβαίως αστεροσκοπείο που έδωσε το όνομα "Στέλμπουργκ" (Πύργος Αστέρων).

Πολύ γρήγορα περιστοιχίστηκε με πλήθος μαθητών, σοφών αλλά και ευγενών. Η ανεξαρτησία του όπως στις θρησκευτικές πεποιθήσεις αλλά και η περιφρόνησή του προς τους άρχοντες της εποχής του τον κατέστησαν στόχο κάθε φύσεως συκοφαντιών τόσο που μετά τον θάνατο του Βασιλέως ο διαδεχθείς εκείνον Χριστιανός Δ' αναγκάσθηκε να διακόψει τη χορηγία.

Το 1597, ο Τύχων αναχώρησε στη Γερμανία, μέχρι που ο Ροδόλφος Β' του παρέσχε άσυλο στη Πράγα, όπου και συνέχισε τις εργασίες του μέχρι το θάνατό του 24 Οκτωβρίου 1601. Για αρκετούς αιώνες, ο θάνατος του μεγάλου αστρονόμου αποδίδονταν σε λοίμωξη της ουροδόχου κύστης. Μια πρώτη εξέταση δείγματος των λειψάνων του, το 1996, κατέδειξε υψηλή συγκέντρωση υδραργύρου. Τον Νοέμβριο του 2010, πραγματοποιήθηκε εκταφή της σoρού του για λεπτομερέστερη εξέταση από ειδικευμένους επιστήμονες.[1]

Στον ακριβολόγο αυτόν επιστήμονα - παρατηρητή οφείλονται πολλές αξιόλογες βελτιώσεις στις θεωρίες περί Σελήνης, ήταν ο πρώτος που μελέτησε τη διάθλαση και που συνέταξε κατάλογο από 777 αστέρες. Βάσει δε των χειρογράφων σημειώσεων που άφησε ο Τύχων, ο μαθητής του και αργότερα μεγάλος αστρονόμος Κέπλερ κατάφερε να διατυπώσει τους περίφημους εκείνους νόμους περί της κινήσεως των πλανητών.

Μεταξύ των έργων του Τύχωνα περιλαμβάνονται και τα "De mundi aetherei recentioribus phaenomenis", τα "Προγυμνάσματα", καθώς και άλλα που εκδόθηκαν μετά τον θάνατό του.

Ο αστεροειδής 1677 Τύχο Μπράχε ονομάστηκε προς τιμή του.
Παραπομπές

↑ "«Σε εκταφή του Δανού αστρονόμου Τίχο Μπράχε προχώρησαν επιστήμονες»". Ιστότοπος In.gr (Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press). 15 Νοεμβρίου 2010.

Πηγές

"Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.17ος, σελ.971-972.

Δανοί

Εγκυκλοπαίδεια Δανίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License