ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ευρώπη

12 Αυγούστου - Ο αυτοκράτορας Λουδοβίκος Β' πεθαίνει στη Μπρέσια, αφού ονόμασε ως διάδοχό του τον ξάδερφό του Κάρλομαν, γιο του βασιλιά Λουδοβίκου του Γερμανού. Ο Λούης είναι θαμμένος στη Βασιλική του Sant'Ambrogio στο Μιλάνο.
29 Δεκεμβρίου - Ο βασιλιάς Κάρολος ο Φαλακρός, με την υποστήριξη του Πάπα Ιωάννη Η', ταξιδεύει στην Ιταλία. Λαμβάνει τα Αυτοκρατορικά Ρεγκάλια στην Παβία και στέφεται Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ως Κάρολος Β' στη Ρώμη.
Ο Λουδοβίκος ο Σταματιστής, γιος του Καρόλου του Φαλακρού, παντρεύεται για δεύτερη φορά την Αδελαΐδα του Παρισιού, αφού χώρισε με την Ανσγκάρντ της Βουργουνδίας, με την οποία είναι κρυφά παντρεμένος.
Ο βασιλιάς Harald Fairhair της Νορβηγίας υποτάσσει τα ρόβερ στα νησιά Όρκνεϊ και τα νησιά Σέτλαντ και τα προσθέτει στο βασίλειό του (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

Βρετανία

Ιούνιος – Ο Μεγάλος Εθνικός Στρατός, με επικεφαλής τον Γκούθρομ, κινείται στο Κέιμπριτζ. Αργότερα επιστρέφει στο Wessex, για να δημιουργήσει ένα χειμερινό τέταρτο. Ο βασιλιάς Άλφρεντ ο Μέγας πολεμά τους Δανούς σε ναυτική εμπλοκή.
Μάχη του Δολάριο: Οι Δανοί Βίκινγκς που εισβάλλουν νικούν τους Σκωτσέζους και τους Πίκτες, υπό τον βασιλιά Κωνσταντίνο Α', στο Ντολάρ. Καταλαμβάνουν το Caithness, το Sutherland, το Ross και το Moray, πολύ προς τα βόρεια.[1]
Οι Δανοί Βίκινγκς, πιθανώς υπό την ηγεσία του Halfdan Ragnarsson, εισβάλλουν στο Δουβλίνο. Κατά τη διάρκεια των μαχών, σκοτώνεται ο Eystein Olafsson, βασιλιάς του Δουβλίνου.[2]
Ο Donyarth, ο τελευταίος καταγεγραμμένος βασιλιάς της Κορνουάλης, πνίγεται σε αυτό που πιστεύεται ότι είναι ο ποταμός Fowey.[3]

Αραβική Αυτοκρατορία

Πτώση - Ένας αραβικός στόλος από τον Τάραντα πλέει στην Αδριατική Θάλασσα και λεηλατεί το Comacchio, βάζοντάς το στις φλόγες. Επιτίθενται στο Grado (επισκοπή της Βενετικής Δημοκρατίας), αλλά απωθούνται από τους Ενετούς.
Ο Μωάμεθ Β', εμίρης των Αγλαμπιδών, πεθαίνει και τον διαδέχεται ο αδελφός του Ιμπραήμ Β'. Προς το τέλος της βασιλείας του, ένα καραβάνι προσκυνητών από τη Μέκκα εισάγει την πανούκλα στην Ιφρίκια (Τυνησία).
Η δυναστεία των Σαμανιδών ιδρύει μια αυλή στη Μπουχάρα (σημερινό Ουζμπεκιστάν), η οποία γίνεται αντίπαλη πόλη της Βαγδάτης στον στρατηγικό δρόμο του μεταξιού.

Ασία

Ο βασιλιάς Jayavarman III ιδρύει μια νέα δυναστεία στην Indrapura (Quảng Nam) στην Champa, στην κεντρική περιοχή του σύγχρονου Βιετνάμ. Ξεκινά ένα πρόγραμμα δόμησης στο στυλ Dong Duong.

Ανά θέμα
Θρησκεία

Η κατασκευή του Μεγάλου Τζαμιού του Καϊρουάν ολοκληρώνεται από τον Ιμπραήμ Β'. Χτίζει άλλους τρεις κόλπους, μειώνοντας το μέγεθος της αυλής.[4]
Οι Βρετόνοι αρχίζουν να εγκαταλείπουν τη γη, αναζητώντας τη σχετική ασφάλεια της Βρετανίας. Οι Βίκινγκς λεηλατούν το Αβαείο του Saint-Melaine στη Ρεν (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

Γεννήσεις

22 Μαρτίου - Γουλιέλμος Α', δούκας της Ακουιτανίας (π. 918)
Adalbert II, Φράγκος μαργράφος (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Ermentrude, Φράγκη πριγκίπισσα, κόρη του Λουδοβίκου του τραυλού (ή 878)
Fruela II, βασιλιάς της Αστούριας και του Λεόν (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Fujiwara no Nakahira, Ιάπωνας πολιτικός (π. 945)
Gerhard I, Φράγκος ευγενής (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Lady Ise, Γιαπωνέζα ποιήτρια (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Μαρία η νεότερη, βυζαντινή αγία (π. 902)
Sale Ngahkwe, βασιλιάς της Βιρμανίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Spytihněv I, δούκας της Βοημίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Σουέιρο Μπελφάγκερ, Πορτογάλος ευγενής (π. 925)

Θάνατοι

12 Αυγούστου - Λουδοβίκος Β', βασιλιάς της Ιταλίας και αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (γεν. 825)
28 Οκτωβρίου – Ρεμίγιος της Λυών, Φράγκος αρχιεπίσκοπος
11 Νοεμβρίου - Teutberga, βασίλισσα της Lotharingia
«Αμπντάλα ιμπν Μοχάμεντ ιμπν Γιαζντάντ αλ-Μαρουαζί, Πέρσης αξιωματούχος
Amram Gaon, Εβραίος λειτουργός (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Donyarth, βασιλιάς της Κορνουάλης (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Gyeongmun, βασιλιάς της Silla (Κορέα) (γ. 841)
Eystein Olafsson, Νορβηγός-Γαήλ βασιλιάς του Δουβλίνου
Martianus Hiberniensis, Ιρλανδός μοναχός και καλλιγράφος (γεν. 819)
Μωάμεθ Β', εμίρης των Αγλαμπιδών
Muslim ibn al-Hajjaj, Πέρσης λόγιος
Xiao Fang, καγκελάριος της δυναστείας των Τανγκ (γεν. 796)

◄ | 8ος αιώνας | 9ος αιώνας | 10ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 871 | 872 | 873 | 874 | 875 | 876 | 877 | 878 | 879 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News