ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Το έτος 773 (DCCLXXIII) ήταν ένα κοινό έτος που ξεκινούσε την Παρασκευή (ο σύνδεσμος θα εμφανίσει το πλήρες ημερολόγιο) του Ιουλιανού ημερολογίου. Η ονομασία 773 για φέτος χρησιμοποιείται από την πρώιμη μεσαιωνική περίοδο, όταν η ημερολογιακή εποχή Anno Domini έγινε η διαδεδομένη μέθοδος στην Ευρώπη για την ονοματοδοσία ετών.
Εκδηλώσεις
Κατά τόπο
Βυζαντινή Αυτοκρατορία

Μάχη της Μπερζίτιας: Ο Βούλγαρος ηγεμόνας (χαγκάν) Τέλεριγκ στέλνει έναν μικρό στρατό επιδρομής (12.000 άνδρες) για να χτυπήσει στα νοτιοδυτικά της Μακεδονίας και να καταλάβει την Μπερζιτία. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Ε' ενημερώνεται για αυτήν την επιδρομή από τους κατασκόπους του στην Πλίσκα και συγκεντρώνει μια τεράστια δύναμη (80.000 άνδρες). Αιφνιδιάζει τους Βούλγαρους που δεν περίμεναν να βρουν εκεί βυζαντινό στρατό και τους νικά αποφασιστικά. Οι Βούλγαροι υφίστανται μεγάλες απώλειες.
Ο Τέλεριγκ στέλνει μήνυμα στον Κωνσταντίνο Ε', δηλώνοντας ότι πρόκειται να καταφύγει εξόριστος στην Κωνσταντινούπολη. Σε αντάλλαγμα, ζητά από τον αυτοκράτορα να αποκαλύψει τους κατασκόπους στους συνεργάτες του στην Πλίσκα για τη δική τους ασφάλεια. Ο Κωνσταντίνος στέλνει στη βουλγαρική κυβέρνηση έναν κατάλογο των κατασκόπων. Ωστόσο, ο Telerig τους εκτελεί όλους και εξαλείφει το βυζαντινό κατασκοπευτικό δίκτυο εντός της κυβέρνησής του.[1]

Ευρώπη

Ο βασιλιάς Καρλομάγνος κατακτά το Λομβαρδικό Βασίλειο και εγκαθιδρύει Φραγκοκρατία στην Παβία, τη Βενετία, την Ίστρια, την Αιμιλία, την Τοσκάνη και την Κορσική. Ο Καρλομάγνος επισκέπτεται τη Ρώμη. επιβεβαιώνει τη Δωρεά του Πεπίνου (βλ. 756) ενώ επιμένει στη δική του κυριαρχία. Ο Πάπας Αδριανός Α' του απονέμει τον τίτλο του πατρικίου. Ο Καρλομάγνος καταπνίγει τις άμεσες εξεγέρσεις στο Φριούλι.
Ιούνιος – Ο βασιλιάς Desiderius παραδίδει την ανεξαρτησία των Λομβαρδών στους Φράγκους και εξορίζεται στο Corbie Abbey (Πικαρδία). Ο Καρλομάγνος προσαρτά τη βόρεια Ιταλία ως υποβασίλειο και παίρνει τον τίτλο του Rex Langobardorum. Μερικοί Λομβαρδοί καταφεύγουν νότια στο Μπενεβέντο, το οποίο παραμένει ανεξάρτητο. Ο Δούκας Αρέχης Β' αποκαλεί τον εαυτό του «Πρίγκιπα του Μπενεβέντο».
Πόλεμοι των Σαξόνων: Σάξονες επιδρομείς λεηλατούν μεγάλο μέρος της βόρειας Έσσης (σύγχρονη Γερμανία) και καίνε το αβαείο στο Fritzlar, καταστρέφοντας τον ηγούμενο και τους μοναχούς στο ξίφος. Ο Καρλομάγνος επιστρέφει βιαστικά στην Αυστρασία, συγκεντρώνει τοπικά στρατεύματα και ανακαταλαμβάνει το Έρεσμπουργκ, προτού η προσέγγιση του χειμώνα σταματήσει τις περαιτέρω επιχειρήσεις.[2]
Ο βασιλιάς Αυρήλιος πεθαίνει μετά από 6 χρόνια βασιλείας και τον διαδέχεται ο ξάδερφός του Σίλο, ως ηγεμόνας της Αστούριας (Βόρεια Ισπανία).

Βρετανία

Η αναταραχή στην Εκκλησία της Νορθούμπρια φαίνεται να οδηγεί στην εκδίωξη του βασιλιά Άλχρεντ, ο οποίος εκδιώκεται από την πρωτεύουσά του, Γιορκ. Πλέει από το Μπαμβούργο στην εξορία μεταξύ των Πίκτων, όπου τον υποδέχεται ο βασιλιάς Σινιόδος Α'. Αντικαθίσταται από τον Έθελρεντ Α', τον 11χρονο γιο του αείμνηστου βασιλιά Æthelwald Moll.
Ο βασιλιάς Offa της Mercia υποτάσσει τα αγγλοσαξονικά βασίλεια του Kent και του Ουέσσεξ (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

Ανά θέμα
Αστρονομία

Αύξηση 1,2% 14C συγκέντρωση καταγράφηκε σε δακτυλίους δέντρων, μαζί με τις αντίστοιχες αιχμές των 36Cl και 10Be . Η καταγραφή σε πυρήνες πάγου, υποδηλώνει ότι μια πολύ ισχυρή ηλιακή καταιγίδα μπορεί να έπληξε τη Γη είτε το 774 είτε το 775.[3]


Γεννήσεις

Kūkai, Ιάπωνας βουδιστής μοναχός (π. 835)

Θάνατοι

άγνωστη ημερομηνία
Abd al-Rahman al-Awza'i, μουσουλμάνος λόγιος (γεν. 707)
Abu Mikhnaf, μουσουλμάνος ιστορικός (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Amoghavajra, Κινέζος μεταφραστής (γεν. 705)
Kim Daeseong, Κορεάτης υπουργός (γεν. 700)
Αυρήλιος, βασιλιάς της Αστουρίας (Ισπανία)
πιθανός
Gummarus, Φράγκος ευγενής και άγιος (γεν. 717)
Κρίσνα Α΄, ηγεμόνας της Αυτοκρατορίας Ραστρακούτα[4]

◄ | 7ος αιώνας | 8ος αιώνας | 9ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 770 | 771 | 772 | 773 | 774 | 775 | 776 | 777 | 778 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License