ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ευρώπη

Ο Tassilo III, δούκας της Βαυαρίας, αναγνωρίζει την υπεροχή του βασιλιά Pepin III («ο κοντός») σε μια συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Compiègne (Βόρεια Γαλλία) και γίνεται υποτελής του Φραγκικού Βασιλείου. Ορκίζεται (commendatio) στον Πεπίν και υπόσχεται την πίστη του.[1]
Ο βασιλιάς Αλφόνσος Α' ("ο Καθολικός") πεθαίνει στο Κάνγκας (σημερινή Ισπανία), μετά από 18 χρόνια βασιλείας. Τον διαδέχεται ο γιος του Φρουέλα Α' ως ηγεμόνας της Αστούριας.

Βρετανία

Ο βασιλιάς Æthelbald της Mercia δολοφονείται από το σπίτι του σε ένα πραξικόπημα στο παλάτι. Τον διαδέχεται για λίγο ο Beornred, αλλά με τη σειρά του τον διώχνει ο μακρινός ξάδερφος του Æthelbald, Offa. Στο μεταξύ, η υπεροχή των Μερκιανών στη Νότια Αγγλία χάνεται.
Ο βασιλιάς Sigeberht του Wessex ενεργεί άδικα και απομακρύνεται από την εξουσία από ένα συμβούλιο ευγενών, υπέρ του Cynewulf. Ο Sigeberht έχει τον έλεγχο του Hampshire, πιθανότατα ως ealdorman, αλλά δολοφονεί έναν από τους δικούς του άντρες και διώχνεται.

Αφρική

Η πόλη Sijilmasa (σημερινό Μαρόκο) ιδρύθηκε από τη Miknasa, μια φυλή των Βερβέρων Zenata. Υιοθετούν τον χαριτζισμό-ισλάμ και ιδρύουν το Εμιράτο της Σιτζιλμάσα στη βόρεια Σαχάρα. Γίνεται ένα πλούσιο εμπορικό κέντρο ως το δυτικό τελικό σημείο του εμπορίου της Υπερσαχάριας.[2]

Κίνα

29 Ιανουαρίου - Ένας Λουσάν, ηγέτης μιας εξέγερσης και αυτοκράτορας του Γιαν, δολοφονείται από τον ίδιο του τον γιο Αν Τσινγκσού στο Λουογιάνγκ. Διαδέχεται τον πατέρα του και διορίζει τον Shi Siming ως αναπληρωτή του. Οι στρατιωτικοί ηγέτες της δυναστείας των Τανγκ είναι σε θέση να ανακτήσουν και τις δύο πρωτεύουσες στο Τσανγκάν και στο Λουογιάνγκ. Ο στρατός των ανταρτών αναγκάζεται να υποχωρήσει ανατολικά.
Μάχη του Σουιγιάνγκ: Μια φρουρά Τανγκ (7.000 άνδρες) υπό τον Ζανγκ Σουν υπερασπίζονται το φρούριο τους ενάντια στον επαναστατικό στρατό στο Σουιγιάνγκ. Ο Ζανγκ κάνει πολλές προσπάθειες να πάρει φαγητό από κοντινά φρούρια, αλλά αυτό απορρίπτεται. Μετά από μια απελπισμένη πολιορκία 10 μηνών, η Σουιγιάνγκ καταλαμβάνεται από δυνάμεις ανταρτών που καταλαμβάνουν την πόλη. Εξαιτίας της πείνας, εκτιμάται ότι 20.000 με 30.000 πολίτες είναι κανιβαλισμένοι, μόνο 400 άνθρωποι έχουν απομείνει.
8 Δεκεμβρίου - Ο Ντου Φου, Κινέζος ποιητής, επιστρέφει στο Τσανγκάν ως μέλος της αυλής του αυτοκράτορα Σουάν Ζονγκ, αφού δραπέτευσε από την πόλη κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Αν Λουσάν.

Ανά θέμα
Καταστροφή

9 Μαρτίου - Ένας μεγάλος σεισμός πλήττει την Παλαιστίνη και τη Συρία.

Θρησκεία

26 Απριλίου - Ο Πάπας Στέφανος Β' πεθαίνει στη Ρώμη μετά από 5ετή βασιλεία, κατά την οποία απελευθέρωσε τον παπισμό από τη βυζαντινή κυριαρχία. Ο Στέφανος συμμαχεί με τον Πεπίνο Γ' εναντίον των Λομβαρδών και γίνεται ο πρώτος προσωρινός κυρίαρχος των Παπικών Κρατών. Τον διαδέχεται ο αδελφός του Παύλος Α', ως ο 93ος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας.


Γεννήσεις

26 Απριλίου - Hisham I, μουσουλμάνος εμίρης (π. 796)
Gisela, Φράγκικη ηγουμένη (π. 810)
Λιου Τζι, στρατηγός της δυναστείας των Τανγκ (π. 810)
Yeshe Tsogyal, σύζυγος του Trisong Detsen (π. 817)

Θάνατοι
Ο Πάπας Στέφανος Β' πέθανε στις 26 Απριλίου 757

14 Μαρτίου - Λι Λιν, πρίγκιπας της δυναστείας των Τανγκ
26 Απριλίου - Στέφανος Β', Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας
Æthelbald, βασιλιάς της Mercia
Αλφόνσος Α΄, βασιλιάς της Αστουρίας
Ένας Λουσάν, ηγέτης των Κινέζων ανταρτών
Baldred of Tyninghame, Αγγλοσάξωνας ηγούμενος
Bertha of Bingen, Γερμανίδα αγία
Crimhthann mac Reachtghal, Ιρλανδός ηγούμενος
Cummascach mac Flainn, βασιλιάς του Uí Failghe (Ιρλανδία)
Γεσού Χαν, στρατηγός της δυναστείας των Τανγκ
Habib ibn Abd al-Rahman al-Fihri, Άραβας ευγενής
Λι Ταν, πρίγκιπας της δυναστείας των Τανγκ
Ono no Azumabito, Ιάπωνας αξιωματούχος
Sigeberht, βασιλιάς του Wessex
Suibhne του Clonfert, Ιρλανδός ηγούμενος
Tachibana no Moroe, Ιάπωνας πρίγκιπας (γεν. 684)
Τατσιμπάνα νο Ναραμάρο, Ιάπωνας πολιτικός (γεν. 721)
Ζανγκ Σουν, στρατηγός της δυναστείας των Τανγκ (γεν. 709)

◄ | 7ος αιώνας | 8ος αιώνας | 9ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 753 | 754 | 755 | 756 | 757 | 758 | 759 | 760 | 761 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License