ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ευρώπη

Ο βασιλιάς Λιουτπράνδος των Λομβαρδών συναντά τον Πάπα Ζαχαρία στο Τέρνι (Κεντρική Ιταλία), ο οποίος κάνει έκκληση στη θρησκευτική πίστη του βασιλιά. Ο Λιουτπράντ είναι ευσεβής καθολικός και υπογράφει μια 20ετή συνθήκη ειρήνης, αποκαθιστώντας τις πόλεις του Δουκάτου της Ρώμης που έχει καταλάβει. Τα ανεξάρτητα Λομβαρδικά δουκάτα του Σπολέτο και του Μπενεβέντο απορροφούν το Λομβαρδικό Βασίλειο.
Αραβοβυζαντινοί πόλεμοι: Αραβικές δυνάμεις υπό τον Σουλεϊμάν ιμπν Χισάμ εισβάλλουν στην Ανατολία, φτάνοντας μέχρι την Ηράκλεια και επιστρέφουν με πολλά πλούτη και ζώα.
Κατάκτηση της Ισπανίας από τους Ομαγιάδες: Αραβικές δυνάμεις υπό τον Abd al-Malik ibn Katan al-Fihri, κυβερνήτη (wali) της Al-Andalus, καταστέλλουν την εξέγερση των Βερβέρων στην περιοχή Mértola (σημερινή Πορτογαλία).[1]
Ο Teodato Ipato διαδέχεται τον πατέρα του Orso Ipato, ως ο τέταρτος δόγης της Βενετίας. Μεταφέρει την πρωτεύουσα από την Ηράκλεια στο Μαλαμόκο.

Αφρική

Η Μεγάλη Εξέγερση των Βερβέρων: οι μουσουλμανικές δυνάμεις υπό τον Handhala ibn Safwan al-Kalbi, κυβερνήτη της Αιγύπτου, ξεσπούν από την ηττημένη Kairouan (Τυνησία). Σκορπίζει τους Βερβέρους και τους επόμενους μήνες ανακαταλαμβάνει όλα τα εδάφη που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στο Μαρόκο και νότια αυτού.

Ασία

Ο αυτοκράτορας Xuan Zong αρχίζει να ευνοεί τον Ταοϊσμό έναντι του Βουδισμού, υιοθετώντας τον νέο τίτλο βασιλείας Tianbao («Ουράνιοι Θησαυροί»), για να υποδείξει τη θεϊκή του εντολή. Ο συνολικός αριθμός των καταταγμένων στρατευμάτων στους στρατούς των Τανγκ έχει αυξηθεί σε περίπου μισό εκατομμύριο, λόγω των προηγούμενων στρατιωτικών μεταρρυθμίσεων του Xuan Zongs.
Για τη δημοτική απογραφή της κινεζικής πρωτεύουσας Chang'an και της μητροπολιτικής της περιοχής Jingzhou (συμπεριλαμβανομένων των μικρών πόλεων στην περιοχή), το New Book of Tang καταγράφει ότι φέτος υπάρχουν 362.921 εγγεγραμμένες οικογένειες με 1.960.188 άτομα.
Ο Λι Μπάι (επίσης Λι Πο), Κινέζος ποιητής, καλείται από τον Σουάν Ζονγκ να παραστεί στην αυτοκρατορική αυλή. Αυτός και ο φίλος του Ντου Φου γίνονται οι δύο πιο εξέχουσες προσωπικότητες στην άνθηση της κινεζικής ποίησης, κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τανγκ.

Ανά θέμα
θρησκεία

Μετά από 40 χρόνια κενή θέση, ο Στέφανος Δ' γίνεται Ορθόδοξος πατριάρχης Αντιοχείας, μετά από πρόταση του χαλίφη Hisham ibn Abd al-Malik.
Ο Chrodegang, καγκελάριος του Charles Martel, διορίζεται επίσκοπος του Metz και ξεκινά μια αναδιοργάνωση της φράγκικης εκκλησίας.
Ο Στουρμ, μαθητής του Βονιφάτιου, ιδρύει το Αβαείο των Βενεδικτίνων της Φούλντα (σημερινή Έσση) στη Γερμανία (ή 744).
Το Άγιο Πρόσωπο της Λούκα μεταφέρεται στη Λούκα από το Λούνι (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

γεννήσεις

Καρλομάγνος, βασιλιάς και αυτοκράτορας των Φράγκων (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Ντε Ζονγκ, αυτοκράτορας της δυναστείας των Τανγκ (π. 805)
Himiltrude, σύζυγος του Καρλομάγνου (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Ibrahim al-Mawsili, μουσικός και τραγουδιστής (π. 804)
Liu Congyi, Καγκελάριος της Δυναστείας Τανγκ (π. 785)
Ludger, Frisian ιεραπόστολος (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Muhammad ibn Mansur al-Mahdi, μουσουλμάνος χαλίφης (ή 745)
Odo of Metz, Φράγκος αρχιτέκτονας (π. 814)

θάνατοι

Abd al-Malik ibn Katan al-Fihri, Άραβας κυβερνήτης
Acca, Επίσκοπος Hexham (ή 740)
Áed Balb mac Indrechtaig, βασιλιάς του Connacht (Ιρλανδία)
Balj ibn Bishr al-Qushayri, Άραβας στρατηγός και κυβερνήτης
Cathal mac Finguine, βασιλιάς του Munster (Ιρλανδία)[2]
Itzamnaaj B'alam II, ηγεμόνας του Yaxchilan (γεν. 647)
Liutfrid, δούκας της Αλσατίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Niu Xianke, Καγκελάριος της Δυναστείας Τανγκ (γεν. 675)
Ono no Azumabito, Ιάπωνας σαμουράι και επίσημος
Όρσο Ιπάτο, δόγης της Βενετίας
Wang Zhihuan, Κινέζος ποιητής (γεν. 688)

◄ | 7ος αιώνας | 8ος αιώνας | 9ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 738 | 739 | 740 | 741 | 742 | 743 | 744 | 745 | 746 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License