ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

Μάχη του Ακρόινον: Μετά την καταστροφική μάχη της Σεβαστούπολης (βλ. 692), ο αυτοκράτορας Λέων Γ' περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε αμυντική στρατηγική, ενώ οι στρατοί των Ομαγιάδων εξαπολύουν τακτικά επιδρομές στην Βυζαντινή Ανατολία.[1] Ο χαλίφης Hisham ibn Abd al-Malik συγκεντρώνει ένα εκστρατευτικό σώμα (90.000 άνδρες) υπό τον γιο του Sulayman ibn Hisham. Ένας από αυτούς τους στρατούς, 20.000 άνδρες ισχυροί υπό τον Abdallah al-Battal, ηττάται στο Ακροινόν (σημερινό Αφιόν) από τους Βυζαντινούς, με επικεφαλής τον Λέοντα και τον γιο του, τον μελλοντικό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ε'. Περίπου 6.800 μουσουλμάνοι Άραβες, ωστόσο, αντιστέκονται και καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν τακτική υποχώρηση στη Συννάδα (Φρυγία).[2]
26 Οκτωβρίου – 740 Σεισμός Κωνσταντινούπολης. Ένας σεισμός πλήττει την Κωνσταντινούπολη και τη γύρω ύπαιθρο, προκαλώντας καταστροφές στα χερσαία τείχη και τα κτίρια της πόλης.

Ευρώπη

Οι Βερβερικές φυλές στην πρόσφατα κατακτημένη περιοχή της Γαλικίας (βορειοδυτική Ισπανία) επαναστατούν. Αυτό διευκολύνει την ίδρυση ενός ανεξάρτητου βασιλείου στα Κανταβρικά Όρη υπό τον βασιλιά Αλφόνσο Α' της Αστούριας.[3]
Ο Δούκας Θρασιμούντ Β' ανακτά το δουκάτο του Σπολέτο και σκοτώνει τον Χιλδερίκο με παπική-βενεβεντιανή βοήθεια.[4] Δεν επιστρέφει τις κατασχεθείσες παπικές πόλεις και η συμμαχία του με τον Πάπα Γρηγόριο Γ' διαλύεται.
Δεκέμβριος – Ο Βασιλιάς Λιουτπράνδος των Λομβαρδών προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ανεξαρτησία των Λομβαρδών δουκάτων στη νότια Ιταλία.
Η Σικελία, η Σαρδηνία, η Προβηγκία και η Ελλάδα γίνονται επιδρομές από ένα στόλο αραβικών μουσουλμανικών πλοίων που στάλθηκαν από τον κυβερνήτη της Ifriqya, εκείνων που επιδρομούν στη Νοτιοδυτική Ευρώπη οδηγούνται από τον Habīb Ibn Abi 'Ubayda Al-Fihrī, ενώ ο στόλος επιδρομής στην Ελλάδα διευθύνεται από Mu'awiya ibn Hisham. Όλοι τους έχουν επιτυχία, υποτάσσουν τα Νησιά και επιστρέφουν με πολλά πλούτη από τα λάφυρα του πολέμου.

Βρετανία

Ο βασιλιάς Έντμπερχτ της Νορθούμπρια βαδίζει τον στρατό του βόρεια για να επιτεθεί στους Πίκτες. Ο βασιλιάς Æthelbald της Mercia εκμεταλλεύεται την απουσία του και λεηλατεί την πόλη του York. Οι εσωτερικοί αγώνες επανεμφανίζονται στη Northumbria με τη δολοφονία του Eardwine, πιθανώς του γιου του αείμνηστου σφετεριστή βασιλιά Eadwulf I.[5][6]
Ο βασιλιάς Æthelheard του Wessex πεθαίνει μετά από 14 χρόνια βασιλείας. Τον διαδέχεται ο αδελφός του (και πιθανώς μακρινός συγγενής) Κάθρεντ. Ο Æthelbald of Mercia παίρνει τον έλεγχο του Berkshire από το Wessex.

Αφρική

Μάχη των Ευγενών: Οι Βέρβεροι αντάρτες υπό τον αρχηγό Khalid ibn Hamid al-Zanati νικούν και συντρίβουν τις δυνάμεις των Umayyad του Khalid ibn Abi Habib al-Fihri, κοντά στην Ταγγέρη (Βόρειο Μαρόκο), υπονομεύοντας την αραβική κυριαρχία στην Ισλαμική Βόρεια Αφρική. Η εξέγερση εξαπλώνεται στην Al-Andalus (Ισπανία), προκαλώντας τον κυβερνήτη Ubayd Allah ibn al-Habhab να αποσύρει τα μαυριτανικά στρατεύματα από πολλές φρουρές βόρεια των Πυρηναίων.[7]

Ασία

Προς μεγάλη χαρά των πολιτών του Τσανγκάν, η κινεζική κυβέρνηση της δυναστείας των Τανγκ διατάζει να φυτευτούν οπωροφόρα δέντρα κατά μήκος κάθε κύριας λεωφόρου της πόλης, η οποία εμπλουτίζει όχι μόνο τη διατροφή των ανθρώπων αλλά και τη γύρω περιοχή (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Εξέγερση Fujiwara no Hirotsugu: Η φυλή Fujiwara υπό την ηγεσία του Fujiwara no Hirotsugu, δυσαρεστημένη με τις πολιτικές δυνάμεις στην Ιαπωνία, συγκεντρώνει στρατό στη Dazaifa (Kyusu), αλλά ηττάται από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Η ιαπωνική αυτοκρατορική πρωτεύουσα μεταφέρεται από το Heijō-kyō στο Kuni-kyō.

Ανά θέμα
θρησκεία

Οι Χαζάροι, ένα έθνος της στέπας της Μαύρης Θάλασσας, αν και δεν είναι εθνοτικά Εβραίοι, προσηλυτίζονται οικειοθελώς στον Ιουδαϊσμό.
Ο Κάθμπερτ γίνεται αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ μετά το θάνατο του Νόθελμ (βλ. 739).


γεννήσεις

Αυρήλιος, βασιλιάς της Αστουρίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Γκάο Γινγκ, Καγκελάριος της Δυναστείας Τανγκ (π. 811)
Layman Pang, Κινέζος Βουδιστής Τσαν (Ζεν) (π. 808)
Mashallah ibn Athari, Εβραίος-Άραβας αστρολόγος (π. 815)
Waldo of Reichenau, Φράγκος ηγούμενος (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Θεοκτίστα, Βυζαντινή γυναίκα με πολιτική επιρροή (π. 802)

θάνατοι

Abdallah al-Battal, Άραβας στρατηγός
Æthelburg, βασίλισσα του Wessex
Æthelheard, βασιλιάς του Wessex
Æthelwold, επίσκοπος Lindisfarne
Acca, επίσκοπος Hexham (ή 742)
Άννα, Βυζαντινή πριγκίπισσα και αυτοκράτειρα, σύζυγος του Αρταβάσδου
Frithugyth, βασίλισσα του Wessex
Γρηγόριος, δούκας του Μπενεβέντο
Χιλντέρικ, δούκας του Σπολέτο
Khalid ibn Abi Habib al-Fihri, Άραβας στρατηγός
Maysara al-Matghari, ηγέτης των ανταρτών Βερβέρων
Μενγκ Χάοραν, Κινέζος ποιητής
Rhain ap Cadwgan, βασιλιάς του Dyfed και του Brycheiniog
Uqba ibn al-Hajjaj, Άραβας κυβερνήτης
Zayd ibn Ali, Άραβας ιμάμης και εγγονός του Husayn ibn Ali (γεν. 695)
Zhang Jiuling, Καγκελάριος της Δυναστείας Τανγκ (γεν. 673)

◄ | 7ος αιώνας | 8ος αιώνας | 9ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 736 | 737 | 738 | 739 | 740 | 741 | 742 | 743 | 744 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License