ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ευρώπη

Το Khazar Khaganate εκτείνεται από τον Δνείπερο έως την Κασπία Θάλασσα και καθιερώνει την πόλη Itil ως πρωτεύουσά του στην ακτή της Κασπίας. Προς τα βόρεια εκτείνεται μέχρι τις κεφαλές του Βόλγα. Οι ηγεμόνες τους αποδέχονται την εβραϊκή θρησκεία, προφανώς για να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους τόσο από Μουσουλμάνους όσο και από Χριστιανούς (κατά προσέγγιση ημερομηνία).
Ένας στρατός Rashidun υπό τον Abd ar-Rahman ibn Rabiah εξολοθρεύεται από τους Χαζάρους, κοντά στην πόλη Balanjar (Βόρειος Καύκασος). Κατά τη διάρκεια της μάχης και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν καταπέλτες εναντίον της άλλης (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

Βρετανία

Οι Mercians υπό τον King Penda μετακινούνται στην Ανατολική Αγγλία, καταστρέφουν το μοναστήρι στο Burgh Castle και εκδιώκουν τον βασιλιά Anna που πιθανώς καταφεύγει στο Magonsæte (κατά προσέγγιση ημερομηνία).
Ο βασιλιάς Oswiu της Bernicia αναζητά ιρλανδική υποστήριξη ενάντια στις δυνάμεις της Penda. Ενώ βρίσκεται στην Ιρλανδία έχει έναν σύνδεσμο με τη Fín, την εγγονή του βασιλιά Colmán Rímid Uí Néill (κατά προσέγγιση ημερομηνία).
Ο βασιλιάς Cloten του Dyfed (Νότια Ουαλία) παντρεύεται την πριγκίπισσα Ceindrech του Brycheiniog και ενώνει τα δύο βασίλεια (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

Ασία

Το πρώτο κινεζικό χαρτονόμισμα εκδόθηκε,[1], ωστόσο αυτά τα τραπεζογραμμάτια δεν θα εκδοθούν από την κυβέρνηση μέχρι να τα εκδώσει η επαρχία Σιτσουάν της εποχής της Δυναστείας Σονγκ το έτος 1024, με την κεντρική κυβέρνηση της Κίνας να ακολουθεί το παράδειγμά του τον 12ο αιώνα.
Στον αυτοκράτορα Kōtoku παρουσιάζεται ένας λευκός φασιανός. είναι ευχαριστημένος και ξεκινά ένα νέο όνομα ιαπωνικής εποχής (nengō) που ονομάζεται Hakuchi, που σημαίνει «Ο Λευκός Φασιανός».

Αμερικής

Η παλαιότερη επιβεβαιωμένη ημερομηνία κατοίκησης στην περιοχή γύρω από το σημερινό Bluff της Γιούτα από ανθρώπους.[2]
Ο Yuknoom ο Μέγας, ηγεμόνας του Calakmul, επιτίθεται στον Dos Pilas και αναγκάζει τον αρχηγό του, B'alaj Chan K'awiil, και έναν πιθανό διάδοχο του θρόνου του Tikal, να καταφύγει στην Aguateca, ξεκινώντας τον Δεύτερο πόλεμο Tikal-Calakmul.
Η Τζαμάικα κατοικείται από τους Οστινοειδείς, προγόνους του Ταΐνο. Ήταν αγρότες, αγγειοπλάστες και χωρικοί με κοινωνικά περίπλοκες κοινωνίες. Αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν κοντά στην ακτή και κυνηγούσαν εκτενώς χελώνες και ψάρια.[3]

Ωκεανία

Σύμφωνα με το μύθο, ο πολυνησιακός ταξιδιώτης Ui-te-Rangiora έπλευσε νότια στον Νότιο Ωκεανό όπου παρατήρησε παγόβουνα και παγόβουνα, ονομάζοντας τελικά την περιοχή Te tai-uka-a-pia.

Ανά θέμα
Θρησκεία

Η εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου είναι χτισμένη στο Canterbury της Αγγλίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

Τέχνη και επιστήμη

Το πάνελ του ναού Tamamushi, το λεγόμενο "Hungry Tigress Jataka", κατασκευάζεται κατά την περίοδο Asuka (Ιαπωνία). Τώρα φυλάσσεται στο Horyu-ji Treasure House (κατά προσέγγιση ημερομηνία).


Γεννήσεις

Αναστασία, αυτοκράτειρα του Βυζαντίου (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Dagobert II, βασιλιάς της Αυστρασίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Frithuswith, Αγγλοσαξονική ηγουμένη (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Giles, Φράγκος ηγούμενος (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Jarir ibn Atiyah, Άραβας ποιητής και σατιρικός (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Σέργιος Α΄, πάπας της Ρώμης (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Shen Quanqi, Κινέζος ποιητής και αξιωματούχος (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Werburgh, αγγλοσαξονική πριγκίπισσα (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Γιάο Τσονγκ, καγκελάριος της δυναστείας των Τανγκ (π. 721)

Θάνατοι

Candrakīrti, Ινδός φιλόσοφος Madhyamaka (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Chen Yueyi, αυτοκράτειρα του βόρειου Zhou (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Ferchar mac Connaid, βασιλιάς της Dál Riata (σύγχρονη Σκωτία)
Fursey, Ιρλανδός ιεραπόστολος (κατά προσέγγιση ημερομηνία)

◄ | 6ος αιώνας | 7ος αιώνας | 8ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 646 | 647 | 648 | 649 | 650 | 651 | 652 | 653 | 654 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License