ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Γεγονότα

* 12 Σεπτεμβρίου πρωί- Μάχη του Μαραθώνα

...Ταῦτα μέν νυν οἱ βάρβαροι κατείκαζον· Ἀθηναῖοι δὲ ἐπείτε ἀθρόοι προσέμειξαν τοῖσι βαρβάροισι, ἐμάχοντο ἀξίως λόγου. Πρῶτοι μὲν γὰρ Ἑλλήνων πάντων, τῶν ἡμεῖς ἴδμεν, δρόμῳ ἐς πολεμίους ἐχρήσαντο.. Ηρόδοτος

Ο Δαρείος Α' στέλνει μια εκστρατεία, υπό τον Αρταφέρνη και τον Δάτη τον Μήδο, στο Αιγαίο για να επιτεθεί στους Αθηναίους και τους Ερετριείς. Ο Ιππίας, ο ηλικιωμένος πρώην τύραννος της Αθήνας, βρίσκεται σε ένα από τα περσικά πλοία με την ελπίδα να αποκατασταθεί στην εξουσία στην Αθήνα.
Όταν οι Ίωνες Έλληνες στη Μικρά Ασία επαναστάτησαν κατά της Περσίας το 499 π.Χ., η Ερέτρια ενώθηκε με την Αθήνα για να στείλει βοήθεια στους επαναστάτες. Ως αποτέλεσμα, ο Δαρείος σκέφτεται να τιμωρήσει την Ερέτρια κατά την εισβολή του στην Ελλάδα. Η πόλη λεηλατείται και καίγεται και οι κάτοικοί της υποδουλώνονται. Την ίδια τύχη σκοπεύει και για την Αθήνα.
12 Σεπτεμβρίου – Η μάχη του Μαραθώνα λαμβάνει χώρα καθώς ένας περσικός στρατός άνω των 20.000 ανδρών συμβουλεύεται από τον Ιππία να αποβιβαστεί στον κόλπο του Μαραθώνα, όπου συναντούν τους Αθηναίους που υποστηρίζονται από τους Πλαταιείς. Οι Πέρσες αποκρούονται από 11.500 Έλληνες υπό την ηγεσία του Καλλίμαχου και του Μιλτιάδη. Περίπου 6.400 Πέρσες σκοτώνονται με κόστος 192 Αθηναίους νεκρούς. Ο Καλλίμαχος, ο πολεμιστής των Αθηνών, σκοτώνεται στη μάχη. Μετά τη μάχη, οι Πέρσες επιστρέφουν στα σπίτια τους.
Πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, οι Αθηναίοι στέλνουν έναν δρομέα, τον Φειδιππίδη, να ζητήσει βοήθεια από τη Σπάρτη. Ωστόσο, οι Σπαρτιάτες καθυστερούν να στείλουν στρατεύματα στον Μαραθώνα επειδή οι θρησκευτικές απαιτήσεις (η Carneia) σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουν την πανσέληνο.
Ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος, η κύρια πηγή για τους Ελληνο-Περσικούς Πολέμους, αναφέρει τον Φειδιππίδη ως τον αγγελιοφόρο που τρέχει από την Αθήνα στη Σπάρτη ζητώντας βοήθεια και στη συνέχεια τρέχει πίσω, σε απόσταση άνω των 240 χιλιομέτρων[1] κάθε φορά.[2] Μετά τη μάχη, τρέχει πίσω στην Αθήνα για να διαδώσει τα νέα και να ανεβάσει το κέφι. Υποστηρίζεται ότι τα τελευταία του λόγια πριν καταρρεύσει και πεθάνει στην Αθήνα είναι «Χαίρετε, νικήμεν» («Χαίρε, είμαστε νικητές»).
Ο Ιππίας πεθαίνει στη Λήμνο στο ταξίδι της επιστροφής στις Σάρδεις μετά την ήττα των Περσών.
Ο Κλεομένης Α' αναγκάζεται να φύγει από τη Σπάρτη όταν ανακαλύπτεται η συνωμοσία του εναντίον του Δημάρατου, αλλά οι Σπαρτιάτες του επιτρέπουν να επιστρέψει όταν αρχίσει να συγκεντρώνει στρατό στις γύρω περιοχές. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή έχει τρελαθεί και οι Σπαρτιάτες τον έβαλαν στη φυλακή. Λίγο μετά αυτοκτονεί. Τον διαδέχεται ως βασιλιάς της Σπάρτης ένα μέλος του οίκου των Αγιάδων, ο ετεροθαλής αδελφός του, Λεωνίδας.

υρώπη

Ο Καρχηδονιακός θαλασσοπόρος Himilco είναι ο πρώτος γνωστός εξερευνητής από τη Μεσόγειο Θάλασσα που έφτασε στις βορειοδυτικές ακτές της Ευρώπης (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

Ανά θέμα
Αρχιτεκτονική

Οι Αθηναίοι ξεκινούν την οικοδόμηση του ναού της Αθηνάς Παρθένου (κατά προσέγγιση ημερομηνία).
Οι στήλες επιτρέπονται και πάλι στα αθηναϊκά νεκροταφεία, που έχουν απαγορευτεί από το 510 π.Χ.


Γεννήσεις

Εμπεδοκλής, Έλληνας φιλόσοφος (π. περίπου 430 π.Χ.)
Ζήνων ο Ελέας, Έλληνας φιλόσοφος (π. περίπου 430 π.Χ.)

Θάνατοι

Ιππίας, Τύραννος της Αθήνας
Καλλίμαχος, πόλεμος-άρχων Αθηνών
Appius Claudius Sabinus Regillensis, θρυλικός ιδρυτής του γένους των Κλαυδίων
Φειδιππίδης, αγγελιοφόρος και στρατιώτης των Αθηνών

◄ | 6ος αιώνας π.Χ. | 5ος αιώνας π.Χ. | 4ος αιώνας π.Χ. | ►

◄◄ | ◄ | 493 π.Χ. | 492 π.Χ. | 491 π.Χ. | 490 π.Χ. | 489 π.Χ. | 488 π.Χ. | 487 π.Χ. | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License