ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Γεγονότα

Μακεδονική Αυτοκρατορία

Η βασίλισσα της Μακεδονίας, Ολυμπιάδα, μεταβαίνει στην Ήπειρο όπου κυβερνά ως αντιβασίλισσα η κόρη της, Κλεοπάτρα. Ωστόσο, η τελευταία λίγο αργότερα μεταβαίνει στην Πέλλα. Ο Αιακίδης κυβερνά την Ήπειρο.

20 Ιανουαρίου - Ο Μέγας Αλέξανδρος νικά τους Πέρσες, με επικεφαλής τον σατράπη Αριοβαρζάνη, στις Περσικές Πύλες. Σε αυτή τη μάχη, ο Ariobarzan, υποστηριζόμενος μόνο από 700 Πέρσες Αθάνατους, κρατά τον τεράστιο μακεδονικό στρατό των 17.000 ανδρών σε απόσταση για 30 ημέρες. Στο τέλος, τα στρατεύματά του περικυκλώνονται από τον στρατό του Αλεξάνδρου, εξαιτίας ενός Πέρση βοσκού, που τον οδηγεί γύρω από την περσική άμυνα. Ωστόσο, αντί να παραδοθούν, ο Ariobarzan και οι 700 Αθάνατοι του πολεμούν μέχρι τον τελευταίο άνθρωπο. Ορισμένοι ιστορικοί τον θεωρούν ως τον Λεωνίδα της Περσίας.
30 Ιανουαρίου – Αφού κέρδισε το πέρασμα των Περσικών Πυλών, ο Αλέξανδρος μπαίνει στην Περσέπολη. Εκεί πυρπολεί τελετουργικά το παλάτι του Ξέρξη Α', ως σύμβολο ότι ο Πανελλήνιος πόλεμος της εκδίκησης βρίσκεται στο τέλος του.
Προτού συνεχίσει την καταδίωξη του Δαρείου Γ', ο οποίος έχει υποχωρήσει στη Βακτριανή, ο Αλέξανδρος συγκεντρώνει όλο τον περσικό θησαυρό και τον εμπιστεύεται στον Χάρπαλο, ο οποίος θα τον κρατήσει στα Εκβάτανα ως επικεφαλής ταμία. Ο Παρμενίων μένει επίσης πίσω στα Μέσα για να διαχειρίζεται τις επικοινωνίες μεταξύ του Αλέξανδρου και των υπόλοιπων ταχέως αναπτυσσόμενων εδαφών του.
Ο Αλέξανδρος διορίζει τον Ατροπάτη ως σατράπη της Μηδίας ενώ ο Μιθρένης διορίζεται από τον Αλέξανδρο ως σατράπης της Αρμενίας.
Διασχίζοντας τα βουνά Elburz στην Κασπία Θάλασσα, ο Αλέξανδρος καταλαμβάνει τη Zadracarta στην Υρκανία και δέχεται την υποταγή μιας ομάδας σατράπων και Περσών επιφανών, μερικούς από τους οποίους επιβεβαιώνει στα γραφεία τους. Στη συνέχεια ταξιδεύει προς τα δυτικά και νικά τον Τρίτη, έναν ορεινό λαό που κατοικεί στα βουνά Elburz. Αποδέχεται επίσης την παράδοση των Ελλήνων μισθοφόρων του Δαρείου.
Στην Άρια, ο στρατός του Αλεξάνδρου νικά τον σατράπη Σατιμπαρζάνες, ο οποίος αρχικά προσφέρεται να υποταχθεί, για να επαναστατήσει αργότερα. Τότε ο Αλέξανδρος ιδρύει την πόλη Αλεξάνδρεια των Αρειανών (σημερινό Χεράτ).
Στη Φράδα, στα Δραγιανά, ο Φιλώτας, γιος του Παρμενίωνα και διοικητής του επίλεκτου Μακεδονομάχου ιππικού, εμπλέκεται σε μια υποτιθέμενη συνωμοσία κατά της ζωής του Αλέξανδρου. Καταδικάζεται από τον στρατό και εκτελείται. Ένα μυστικό μήνυμα στέλνεται από τον Αλέξανδρο στον Κλέανδρο, τον δεύτερο στην διοίκηση του Παρμενίωνα, ο οποίος σκοτώνει υπάκουα τον Παρμενίωνα στα Εκβάτανα της Μηδίας, φοβούμενος ότι θα ξεσηκωθεί σε εξέγερση με την είδηση ​​του θανάτου του γιου του. Όλοι οι οπαδοί του Παρμένιου έχουν πλέον αποκλειστεί και άντρες κοντά στον Αλέξανδρο προωθούνται.

περσική αυτοκρατορία

17 Ιουλίου - Ο βασιλιάς Δαρείος Γ' καθαιρείται και σκοτώνεται από τον Βέσσο, τον σατράπη της Βακτριανής. Ο Βέσσος αναλαμβάνει τη βασιλεία ως Αρταξέρξης Ε'.

Μακεδόνια

Ο αντιβασιλέας του Αλέξανδρου στη Μακεδονία, Αντίπατρος, συνάπτει ειρήνη με τους Θράκες (με τους οποίους πολεμούσε) και στη συνέχεια βαδίζει νότια με μια μεγάλη δύναμη άνω των 40.000 ανδρών. Κερδίζει μια σκληρή Μάχη της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία ενάντια στον Άγη Γ ́ της Σπάρτης και τους Έλληνες μισθοφόρους του. Ο Άγης Γ' σκοτώνεται και η σπαρτιατική αντίσταση σπάει.[απαιτείται παραπομπή]
Ο Αισχίνης συνεχίζει να προσπαθεί να αποτρέψει την απονομή του χρυσού στέμματος στον Δημοσθένη για τις υπηρεσίες του στην Αθήνα. Η υπόθεση, η οποία ξεκίνησε το 336 π.Χ., ολοκληρώνεται τελικά με τη συντριπτική ήττα του Αισχίνη, κυρίως λόγω της λαμπρής ομιλίας του Δημοσθένη για τον Κτησίφωνο (Περί του Στέμματος).
Μετά την ήττα του στα δικαστήρια από τον Δημοσθένη, ο Αισχίνης φεύγει από την Αθήνα για τη Ρόδο, για να διδάξει ρητορική.

Ρωμαϊκή Δημοκρατία

Οι ιταλικές πόλεις Fondi και Privernum, με επικεφαλής τον Vitruvius Vaccus, εξαπολύουν μια αποτυχημένη εξέγερση κατά της Ρώμης.

Ανά θέμα
Τέχνη

Ο Λύσιππος φτιάχνει ένα χάλκινο άγαλμα που ονομάζεται Απόξυομενος (κατά προσέγγιση ημερομηνία). Ρωμαϊκό αντίγραφο μετά το αρχικό άγαλμα φυλάσσεται σήμερα στο Musei Vaticani στη Ρώμη.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Άγης Γ΄, Ευρυποντίδης βασιλιάς της Σπάρτης (σκοτώθηκε στη μάχη)
Δαρείος Γ', βασιλιάς της Περσίας (δολοφονήθηκε) (γ. περ. 380 π.Χ.)
Kidinnu, Χαλδαίος αστρονόμος και μαθηματικός
Παρμενίων , Μακεδόνας στρατηγός της Μακεδονίας, ένας από τους σημαντικότερους συνεργάτες του Φιλίππου Β' και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. (δολοφονήθηκε) (γ. περ. 400 π.Χ.)
Φιλώτας, Μακεδόνας αξιωματικός και γιος του Παρμενίου (εκτελέστηκε)
Θεόπομπος Χίος, Έλληνας ιστορικός και ρήτορας (γ. περ. 380 π.Χ.)Η βασίλισσα της Μακεδονίας, Ολυμπιάδα, μεταβαίνει στην Ήπειρο όπου κυβερνά ως αντιβασίλισσα η κόρη της, Κλεοπάτρα. Ωστόσο, η τελευταία λίγο αργότερα μεταβαίνει στην Πέλλα. Ο Αιακίδης κυβερνά την Ήπειρο.

◄ | 5ος αιώνας π.Χ. | 4ος αιώνας π.Χ. | 3ος αιώνας π.Χ. | ►

◄◄ | ◄ | 333 π.Χ. | 332 π.Χ. | 331 π.Χ. | 330 π.Χ. | 329 π.Χ. | 328 π.Χ. | 327 π.Χ. | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License