ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Γεγονότα

Ελλάδα

Ο Αρχίδαμος Δ', βασιλιάς της Σπάρτης, γιος του Ευδαμίδα Α' και εγγονός του Αρχίδαμου Γ', ηττάται από τον Δημήτριο Πολιορκητή της Μακεδονίας σε μάχη στη Μαντινεία. Η Σπάρτη σώζεται μόνο επειδή ο Δημήτριος αποσύρεται από τις απειλητικές δραστηριότητες των αντιπάλων του Λυσίμαχου και Πτολεμαίου.
Ο Αλέξανδρος Ε' της Μακεδονίας εκδιώκεται από τον αδελφό του, Αντίπατρο Β'. Ως εκ τούτου, ο Αλέξανδρος Ε' απευθύνεται στον Δημήτριο Πολιορκήτη για βοήθεια στην ανάκτηση του θρόνου του. Ωστόσο, ο Δημήτριος Πολιορκητής εγκαθίσταται στον θρόνο της Μακεδονίας και στη συνέχεια δολοφονεί τον Αλέξανδρο Ε'. Ο Αντίπατρος Β' χάνει τον θρόνο της Μακεδονίας αλλά μπορεί να επιβιώσει.
Ο Πύρρος της Ηπείρου εκμεταλλεύεται τη δυναστική διαμάχη στη Μακεδονία με τον Αλέξανδρο Ε' της Μακεδονίας, τον αδερφό του, τον Αντίπατρο Β' και τον Δημήτριο Πολιορκήτη για να καταλάβει τις παραμεθόριες περιοχές της Παραουαίας και της Τυμφαίας, μαζί με την Ακαρνανία, την Αμφολοχία και την Αμβρακία.
Ο Λυσίμαχος συνάπτει ειρήνη με τον Δημήτριο Πολιορκήτη, όπου ο Δημήτριος Πολιορκητής αναγνωρίζεται ως ηγεμόνας της Μακεδονίας.

Ρωμαϊκή Δημοκρατία

Τρίτος Σαμνιτικός Πόλεμος:

Σε έναν δρόμο που συνδέει την επικράτεια των Ρωμαίων και των Σαμνιτών, οι Σαμνίτες επιτίθενται και σχεδόν καταλαμβάνουν το στρατόπεδο του προξένου Marcus Atilius Regulus, ο οποίος υποχωρεί στη Sora και μαζί του ο πρόξενος Lucius Postumius Megellus. Ο συνδυασμός των προξενικών στρατών ωθεί τον Σαμνιτικό στρατό να αποσυρθεί στο Σάμνιο.
Ο Ποστούμιος εισβάλλει στη Σαμνιτική πόλη Μηλιώνια και πολλές άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Φέρτρομ, εγκαταλείπονται από τους κατοίκους τους και καταλαμβάνονται από τον Ποστούμιο.
Χωρίς την άδεια της Συγκλήτου, ο Postumius βαδίζει στην Ετρουρία, κερδίζει έναν εμπλοκή εναντίον των Volsinii και εισβάλλει στην πόλη Rusellae. Οι πόλεις Volsinii, Perusia και Arretium κάνουν μήνυση για ειρήνη με τη Ρώμη και επιτυγχάνουν ανακωχή για σαράντα χρόνια.
Ο Ατίλιος βαδίζει στην Απουλία για να απαλλάξει τη Λουκερία από την πολιορκία των Σαμνιτών, αλλά αναχαιτίζεται από τους Σαμνίτες κοντά στην πόλη. Μετά από μια αρχική ήττα, επιτίθεται και ξεπερνά τον μικρότερο στρατό των Σαμνιτών ενώ αυτός βρίσκεται σε πορεία. Στη συνέχεια κερδίζει έναν αρραβώνα εναντίον των Volcentes.
Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να καταλάβει τη ρωμαϊκή αποικία της Interamna, ένας στρατός των Σαμνιτών εισβάλλει στη γύρω ύπαιθρο για να δεχθεί επίθεση από τον Atilius, ο οποίος ανακτά τα λάφυρα.
Ενάντια στο προηγούμενο, ο Postumius βάζει την Comitia Centuriata να τον ψηφίσει ως θρίαμβο παρά την αντίθεση των Γερουσιαστών.[1][2][3]

Αιγύπτιος

Ο Πτολεμαίος αποκτά τον έλεγχο της Κύπρου και των φοινικικών παράκτιων πόλεων Τύρου και Σιδώνας.

Αυτοκρατορία των Σελευκιδών

Η Στρατονίκη, κόρη του Δημητρίου Πολιορκήτη και σύζυγος του Σέλευκου παντρεύεται τον θετό γιο της Αντίοχο Α' Σωτήρ. Ο Σέλευκος φέρεται να υποκίνησε τον γάμο αφού ανακάλυψε ότι ο γιος του από την αείμνηστη σύζυγό του Απάμα κινδύνευε να πεθάνει από έρωτα καθώς έχει ερωτευτεί την όμορφη θετή του μητέρα.

Κίνα

Ο στρατηγός Bai Qi της Πολιτείας Qin εξαπολύει αιφνιδιαστική επίθεση στο κράτος του Han και καταλαμβάνει την πόλη Xincheng.[4]


Γεννήσεις

Θάνατοι

Αλέξανδρος Ε' της Μακεδονίας

◄ | 4ος αιώνας π.Χ. | 3ος αιώνας π.Χ. | 2ος αιώνας π.Χ. | ►

◄◄ | ◄ | 297 π.Χ. | 296 π.Χ. | 295 π.Χ. | 294 π.Χ. | 293 π.Χ. | 292 π.Χ. | 291 π.Χ. | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News