ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

2006

* 1 Μαΐου -Η κυβέρνηση του Έβο Μοράλες στη Βολιβία εθνικοποιεί τον ενεργειακό πλούτο της χώρας του.

* 3 Μαΐου -Διακόπτονται οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με το Βελιγράδι. Παραιτείται ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Μίροσλαβ Λιάμπους, προκαλώντας κυβερνητική κρίση στη χώρα. Η ΕΕ προέβη στην απόφαση αυτή εξαιτίας της παρέλευσης του χρονικού διαστήματος για παράδοση του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς από τις αρχές στη Σερβία.

* 3 Μαΐου - Σεισμός 8,1 Ρίχτερ συγκλονίζει το νησί Τόνγκα στον Ειρηνικό.

* 3 Μαΐου - Αεροπορική τραγωδία (συντριβή αρμενικού Αίρμπας) με 113 νεκρούς λαμβάνει χώρα στη Μαύρη Θάλασσα (όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί- το αεροσκάφος είχε προορισμό τη ρωσική πόλη Σότσι).

* 3 Μαΐου - Τέσσερις Έλληνες ναυτικοί και 23 αλλοδαποί αγνοούνται έπειτα από το ναυάγιο του εμπορικού πλοίου Alexandros T,, 300 μίλια νότια της Νοτίου Αφρικής.

* 5 Μαΐου -Μεμονωμένο γεγονός χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες την ασθενή σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,6 Ρίχτερ, που σημειώνεται στον κεντρικό Κορινθιακό. Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλο τον Kορινθιακό Κόλπο, αλλά και στην Αττική.

* 5 Μαΐου -Ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό τριών ετών αιματοχυσίας υπογράφεται μεταξύ της σουδανικής κυβέρνησης και της κύριας οργάνωσης ανταρτών του Νταρφούρ κατόπιν διεθνούς μεσολάβησης. Έπειτα από εντατικές διαβουλεύσεις στη νιγηριανή πρωτεύουσα η σουδανική κυβέρνηση και η οργάνωση SLM υπέγραψαν την ειρηνευτική συμφωνία που υποστηρίζεται από την Αφρικανική Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

* 6 Μαΐου -Σε πεδίο μάχης μετατρέπεται η Αθήνα με επιθέσεις νεαρών αντιεξουσιαστών κατά των αστυνομικών δυνάμεων στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, την περιοχή του Μεγάρου Μουσικής και της αμερικανικής πρεσβείας και τη Βουλή.

* 9 Μαΐου -Η Εσθονία γίνεται η 15η χώρα που επικυρώνει τη Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ

* 9 Μαΐου - Ο Όσκαρ Αρίας ορκίζεται ξανά Πρόεδρος στην Κόστα Ρίκα.

* 10 Μαΐου -Η Γαλλία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που καθιερώνει τη 10η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της δουλείας. Σημειώνεται ότι στις 10 Μάη του 2001 η Γαλλική Εθνοσυνέλευση αναγνώρισε τη δουλεία ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

* 11 Μαΐου -Κανονική ναυμαχία σημειώνεται μεταξύ ανταρτών των Τίγρεων Ταμίλ και των κυβερνητικών δυνάμεων της Σρι Λάνκα. Οι Τίγρεις Ταμίλ κατάφεραν να βυθίσουν ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού της Σρι Λάνκα και σε αντίποινα οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέστρεψαν πέντε σκάφη των ανταρτών. Απολογισμός: 45 νεκροί, εκ των οποίων 15 ναύτες των κυβερνητικών δυνάμεων και 30 αντάρτες.

* 12 Μαΐου -Περισσότεροι από 100 άνθρωποι, υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να φτάνουν τους 200, χάνουν τη ζωή τους από έκρηξη πετρελαιαγωγού στη Νιγηρία.

* 15 Μαΐου -Έπειτα από 25 χρόνια, οι ΗΠΑ αποφασίζουν να αποκαταστήσουν πλήρως τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Λιβύη, ανοίγοντας την πρεσβεία στην Τρίπολη, ενώ σε 45 ημέρες αναμένεται να αφαιρέσουν τη χώρα από τη «μαύρη λίστα» όσων -κατά την Ουάσινγκτον- υποθάλπουν την τρομοκρατία.

* 15 Μαΐου - Πρόεδρος της Ιταλίας ορκίζεται ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

* 16 Μαΐου -Ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσεως 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώνεται στις 13:39 ώρα Ελλάδος στον Ειρηνικό Ωκεανό, βόρεια της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών.

* 16 Μαΐου -Στους 133 έχουν φθάσει οι νεκροί από το κύμα των επιθέσεων του οργανωμένου εγκλήματος στο Κρατίδιο του Σάο Πάουλο, με 115 νεκρούς σε ένοπλα επεισόδια και επιθέσεις και 18 νεκρούς σε διάφορες εξεγέρσεις στις φυλακές, όπως προκύπτει από τον νεότερο απολογισμό των αρχών.

* 16 Μαΐου -Έκθετο αφήνει το πόρισμα του εισαγγελέα Ν.Δεγαΐτη τον Γ.Βουλγαράκη, καθώς αναφέρει ότι οι απαγωγές Πακιστανών πράγματι έγιναν και πιθανότατα από στελέχη της ΕΥΠ.

* 16 Μαΐου -Αίσιο τέλος στην υπόθεση ομηρίας του διευθυντή και του επιστάτη της Γερμανικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη. Ο δράστης Κωνσταντίνος Αραμπατζής άφησε ελεύθερους τους δύο άνδρες και λίγη ώρα αργότερα παραδόθηκε στις φυλακές Κασσαβέτειας, όπου εκτίει ποινή κάθειρξης.

* 17 Μαΐου -Μέλη χριστιανικών οργανώσεων και παλαιοημερολογίτες κληρικοί συγκεντρώνονται έξω από το Μονομελές Πρωτοδικείο κατά τη συζήτηση προσφυγής που κατατέθηκε με ζητούμενο να μην προβληθεί στην Ελλάδα η ταινία Κώδικας Ντα Βίντσι.

* 19 Μαΐου -Πρεμιέρα κάνει στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών η αμφιλεγόμενη ταινία «Κώδικας Ντα Βίντσι»

* 20 Μαΐου -Ολοκληρώνεται στην Κίνα το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα του κόσμου ,το φράγμα των Τριών Φαραγγιών της Κίνας εν μέσω αντιδράσεων, καθώς οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν για «τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις» από την τεχνητή λίμνη, μήκους 600 χιλιομέτρων. Το γιγάντιο φράγμα στον ποταμό Γιανγκτσέ, κόστους 25 δισ. δολλαρίων, έχει μήκος 2.309 μέτρα από όχθη σε όχθη και ύψος 185 μέτρα.

* 20 Μαΐου -Η Φινλανδία κερδίζει τον 51ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, με το τραγούδι - έκπληξη των Lordi “Hard Rock Hallelujah”, ενώ η Άννα Βίσση κατέλαβε την 9η θέση με το τραγούδι “Everything”.

* 21 Μαΐου -Τέλος στην ένωση με τη Σερβία δίνουν οι πολίτες του Μαυροβουνίου. Με - οριακή πλειοψηφία- ποσοστό 55,4% στο δημοψήφισμα, στο οποίο συμμετείχαν μαζικά -σχεδόν 90%- οι ψηφοφόροι τάσσονται υπέρ του «Βελούδινου Διαζυγίου» της χώρας τους από τη Σερβία.

* 21 Μαΐου -Νικητής των κυπριακών βουλευτικών εκλογών αναδεικνύεται το ΑΚΕΛ με «βραχεία κεφαλή» και ποσοστό 31,16%.

* 22 Μαΐου -Ο πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα «Το άτακτο εγγόνι», ένα από τα 82 έργα Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ού αιώνα τα οποία εκτέθηκαν σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's, πωλείται σε ιδιώτη στην τιμή του 1.082.000 ευρώ, η οποία αποτελεί ρεκόρ για έργο Έλληνα ζωγράφου παγκοσμίως.

* 24 Μαΐου -Ο πιο ακριβός εν ζωή Λατινοαμερικανός καλλιτέχνης γίνεται ο Φερνάντο Μποτέρο, αφού ο πίνακάς του «Οι μουσικοί» πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's στη Νέα Υόρκη στην τιμή-ρεκόρ των 2,03 εκατομμυρίων δολλαρίων. Ο πίνακας του 1979, που παρουσιάζει μια ομάδα από εννέα ευτραφείς μουσικούς, αγοράστηκε από Αμερικανό έμπορο έργων τέχνης και περιλαμβανόταν στον κατάλογο με τα έργα της πρώτης έκθεσης του ζωγράφου στις ΗΠΑ, πριν από 27 χρόνια.

* 25 Μαΐου -Τουλάχιστον 35 άτομα σκοτώνονται και πάνω από 80 τραυματίζονται από την έκρηξη βυτιοφόρου στην Μπενίν.

* 25 Μαΐου -Γερμανική αποστολή στο νότιο Ατλαντικό εντόπισε μια υποβρύχια υδροθερμική πηγή από την οποία αναβλύζει νερό σε θερμοκρασία 407 βαθμών Κελσίου -πιο θερμό από ό,τι οπουδήποτε αλλού.

* 26 Μαΐου -«Το αβγό έκανε την κότα» απαντούν δύο επιστήμονες στο πολυσυζητημένο εάν «η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα;». Κλειδί για τη λύση του μυστηρίου το γεγονός ότι το γενετικό υλικό δεν αναπτύσσεται στη διάρκεια της ζωής ενός ζωντανού οργανισμού και, επομένως, το πρώτο κλωσσόπουλο που έγινε κότα θα έπρεπε να είχε προϋπάρξει μέσα στο αβγό.

* 26 Μαΐου -Σε ισόβια δεσμά καταδικάζεται ο Τσετσένος Νουρπάσι Κουλάγεφ, ο μοναδικός επιζών από την ομάδα που πραγματοποίησε την έφοδο στο σχολείο του Μπεσλάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 331 άτομα, κυρίως μαθητές. Οι συγγενείς των θυμάτων ζητούσαν τη θανατική ποινή.

* 27 Μαΐου - Τραγωδία από σεισμό στην Ινδονησία. Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει την αρχαία πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Γιογκιακάρτα. Οι νεκροί ξεπερνούν τις 5.100, οι τραυματίες τις 20 χιλιάδες και οι άστεγοι τις 130 χιλιάδες.

* 28 Μαΐου -Η ταινία Ο άνεμος που κουνά το κριθάρι του Βρετανού Κεν Λόουτς κάνει την έκπληξη, αποσπώντας - με ομοφωνία της κριτικής επιτροπής - το Χρυσό Φοίνικα του 59ου κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών. Πρόκειται για μια δραματική ιστορία που εκτυλίσσεται την εποχή του αγώνα της Ιρλανδίας για την ανεξαρτησία της, στη δεκαετία του 1920.

* 29 Μαΐου -Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου για παραπομπή του συνόλου των ελληνοτουρκικών διαφορών, πλην των «γκρίζων ζωνών», στο Δικαστήριο της Χάγης.

* 30 Μαΐου -Τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα με στόχο τον Υπουργό Πολιτισμού, Γιώργο Βουλγαράκη, αναστατώνει τη χώρα.Ισχυρή έκρηξη κοντά στο σπίτι του υπουργού Πολιτισμού Γ.Βουλγαράκη, στο Λυκαβηττό, σημειώθηκε το πρωί, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές. Για ενέδρα θανάτου και τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα μιλούν οι Αρχές.

* 30 Μαΐου -Νέα τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο, λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στην Κάρπαθο.Τουρκική ακταιωρός απαίτησε από ελληνικό αλιευτικό να φύγει από την περιοχή, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

* 31 Μαΐου -Με το βραβείο Πρίγκιπας των Αστούριας για τη Λογοτεχνία, που θεωρείται το ισπανικό βραβείο Νόμπελ, τιμάται ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ.

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License