ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο


Γεγονότα
Ιανουάριος

16 Ιανουαρίου - Η Πρωσία και η Αυστριακή Αυτοκρατορία στέλνουν τελεσίγραφο στη Δανία, με το οποίο ζητούν την κατάργηση του συντάγματός της και τη στρατιωτική εκκένωση του Σλέσβιχ.

Φεβρουάριος

1 Φεβρουαρίου - Στρατός 57.000 ανδρών της Αυστρίας και της Πρωσίας διασχίζει τον ποταμό Άιντερ και μπαίνει στη Δανία.
17 Φεβρουαρίου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Το μικρό συνομόσπονδο υποβρύχιο H. L. Hunley βυθίζει το USS Housatonic στο λιμάνι του Τσάρλεστον (Νότια Καρολίνα) και γίνεται το πρώτο υποβρύχιο που βυθίζει εχθρικό πλοίο.

Μάρτιος

9 Μαρτίου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Ο Αβραάμ Λίνκολν διορίζει τον Οδυσσέα Γκραντ διοικητή όλων των δυνάμεων της Ένωσης.
11 Μαρτίου - Πλημμύρα προκαλεί το θάνατο σε πάνω από 240 άτομα στο Σέφιλντ της Αγγλίας.

Απρίλιος

8 Απριλίου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Οι δυνάμεις των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής εξουδετερώνουν τις δυνάμεις της Ένωσης στο Μάνσφιλντ της Λουιζιάνας.
10 Απριλίου - Ο αρχιδούκας Μαξιμιλιανός των Αψβούργων ανακηρύσσεται αυτοκράτορας του Μεξικού κατά τη διάρκεια της γαλλικής επέμβασης στο Μεξικό.
16 Απριλίου - Παραιτείται η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Κανάρη. Ο Ζηνόβιος Βάλβης σχηματίζει κυβέρνηση.
22 Απριλίου - Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών περνά νόμο περί εκδόσεως νομίσματος, με τον οποίο ορίζει ότι η επιγραφή In God We Trust θα τοποθετείται σε όλα τα νομίσματα των Η.Π.Α.

Μάιος

9 Μαΐου - Ναυμαχία της Χέλγκολαντ: Το ναυτικό της Δανίας και οι συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις της Αυστρίας και της Πρωσίας ναυμαχούν κοντά στο νησί Χέλγκολαντ. Η ναυμαχία αυτή, η οποία έληξε με τακτική νίκη της Δανίας, ήταν η τελευταία σημαντική ναυμαχία με ξύλινα πλοία αλλά και η τελευταία στην οποία συμμετείχε η Δανία.
21 Μαΐου - Τα Επτάνησα ενώνονται επίσημα με την Ελλάδα.
22 Μαΐου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Μετά από δέκα εβδομάδες τερματίζεται από τον στρατό της Ένωσης η εκστρατεία στον Ερυθρό Ποταμό με την Ένωση να μην πετυχαίνει κανέναν από τους στόχους της.
26 Μαΐου - Η Μοντάνα γίνεται περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ιούνιος

12 Ιουνίου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Μάχη του Κολντ Χάρμπορ. Ο Οδυσσεύς Γκραντ δίνει τη νίκη στις συνομόσπονδες δυνάμεις του Ρόμπερτ Λη όταν αποσύρει τα στρατεύματα της Ένωσης από τις θέσεις τους στο Κολντ Χάρμπορ της Βιρτζίνια και κινείται νότια.

Ιούλιος

11 Ιουλίου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Οι συνομόσπονδες δυνάμεις προσπαθούν να εισβάλουν στην Ουάσινγκτον.
19 Ιουλίου - Κορυφώνεται η τρίτη μάχη της Ναντσίνγκ. Οι αυτοκρατορικές δυνάμεις της δυναστείας Τσινγκ καταλαμβάνουν τη Ναντσίνγκ στην τελευταία σημαντική μάχη κατά την Εξέγερση των Ταϊπίνγκ. Πιθανότατα πάνω από 1.000.000 στρατιώτες εμπλέκονται στη μάχη, με τον στρατό των Ταϊπίνγκ να μετρά τουλάχιστον 100.000 νεκρούς.
22 Ιουλίου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Μάχη της Ατλάντα. Δυνάμεις των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής πραγματοποιούν αποτυχημένη επίθεση κατά των στρατευμάτων της Ένωσης.
24 Ιουλίου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Ο στρατηγός των Συνομόσπονδων Πολιτειών Αμερικής Τζάμπαλ Άντερσον Ήρλυ νικά τα στρατεύματα της Ένωσης σε μία προσπάθεια να τα κρατήσει έξω από την κοιλάδα Σεναντόα.
28 Ιουλίου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Τα στρατεύματα των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής κάνουν μία τρίτη ανεπιτυχή προσπάθεια να διώξουν τις δυνάμεις της Ένωσης από την Ατλάντα.

Αύγουστος

22 Αυγούστου - Δώδεκα κράτη υπογράφουν την Πρώτη Σύμβαση της Γενεύης.

Σεπτέμβριος

1 Σεπτεμβρίου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Ο στρατηγός των Συνομόσπονδων Πολιτειών Τζον Μπελ Χουντ διατάζει την εκκένωση της Ατλάντα, δίνοντας τέλος στην τετράμηνη πολιορκία της πόλης από τον στρατηγό Τεκάμσε Σέρμαν.
2 Σεπτεμβρίου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Οι δυνάμεις της Ένωσης εισέρχονται στην Ατλάντα, μία μέρα μετά την αποχώρηση από την πόλη των Συνομόσπονδων υπερασπιστών.
5 Σεπτεμβρίου - Ο Φρανσουά Ασίλ Μπαζέν γίνεται στρατάρχης της Γαλλίας.
7 Σεπτεμβρίου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Η Ατλάντα εκκενώνεται κατόπιν διαταγής του στρατηγού της Ένωσης, Τεκάμσε Σέρμαν.

Οκτώβριος

5 Οκτωβρίου - Η πόλη Καλκούτα της Ινδίας καταστρέφεται σχεδόν ολοσχερώς από κυκλώνα. Πεθαίνουν περίπου 60.000 άνθρωποι.
7 Οκτωβρίου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Το USS Wachusett αιχμαλωτίζει παράνομα το συνομόσπονδο CSS Florida στο λιμάνι της Μπαΐα στη Βραζιλία, κατά παράβαση της ουδετερότητας της Βραζιλίας.
30 Οκτωβρίου - Λήγει ο Δεύτερος Πόλεμος του Σλέσβιχ. Η Δανία παραιτείται από κάθε αξίωση στο Σλέσβιχ και στο Χόλσταϊν, τα οποία υπάγονται σε πρωσική και αυστριακή διοίκηση.
30 Οκτωβρίου - Ιδρύεται η Χέλενα (Μοντάνα) μετά την ανακάλυψη χρυσού από τέσσερις χρυσοθήρες στην περιοχή Λαστ Τσανς Γκαλτς.
31 Οκτωβρίου - Η Νεβάδα γίνεται η 36η πολιτεία των Η.Π.Α.

Νοέμβριος

11 Νοεμβρίου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Η πορεία του Σέρμαν προς την θάλασσα. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πορεία του προς τα νότια, ο Ενωτικός υποστράτηγος Τεκάμσε Σέρμαν δίνει διαταγή να καεί η Ατλάντα.
15 Νοεμβρίου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Ο υποστράτηγος Τεκάμσε Σέρμαν αναχωρεί από την Ατλάντα στην Τζόρτζια και ξεκινά την πορεία του προς τη θάλασσα.
25 Νοεμβρίου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Μία ομάδα Συνομόσπονδων μυστικών πρακτόρων, αυτοαποκαλούμενοι Συνομόσπονδος Στρατός του Μανχάταν, βάζει φωτιά σε περισσότερα από 20 σημεία σε μία ανεπιτυχή προσπάθεια να κάψει τη Νέα Υόρκη.
29 Νοεμβρίου - Σφαγή στο Σαντ Κρικ: Αμερικανοί εθελοντές σφαγιάζουν άμαχους Ινδιάνους των φυλών Τσεγιέν και Αραπάχο στο Κολοράντο.

Δεκέμβριος

1 Δεκεμβρίου - Ξεσπά μεγάλη πυρκαγιά στο Μπρίσμπεϊν.
8 Δεκεμβρίου - Ο Πάπας Πίος Θ΄ εκδίδει την εγκύκλιο Quanta cura με την οποία αποτυπώνει την εξουσία της Καθολικής Εκκλησίας και καταδικάζει διάφορες φιλελεύθερες ιδέες.
16 Δεκεμβρίου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Οι δυνάμεις της Ένωσης νικούν τον συνομοσπονδιακό στρατό του Τζον Χουντ στο Νάσβιλ (Τενεσί).

Γεννήσεις

Παγκόσμιος κατάλογος γεννήσεων το 1864

11 Ιανουαρίου - Πολύκαρπος Ξάνθης και Περιθεωρίου, Έλληνας μητροπολίτης
13 Ιανουαρίου - Βίλχελμ Βίεν, Γερμανός φυσικός
29 Φεβρουαρίου - Άντολφ Βέλφλι, Ελβετός καλλιτέχνης
21 Απριλίου - Μαξ Βέμπερ, Γερμανός κοινωνιολόγος
5 Μαΐου - Ελίζαμπεθ Κόχραν, Αμερικανίδα δημοσιογράφος
11 Ιουνίου - Ρίχαρντ Στράους, Γερμανός συνθέτης
25 Ιουνίου - Βάλτερ Νερνστ, Γερμανός χημικός
11 Ιουλίου - Πέταρ Ντένωφ, Βούλγαρος πνευματικός δάσκαλος
12 Ιουλίου - Θωμάς Οικονόμου, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης
20 Ιουλίου - Έρικ Άξελ Κάρλφελντ, Σουηδός ποιητής
24 Ιουλίου - Φρανκ Βέντεκιντ, Γερμανός θεατρικός συγγραφέας
23 Αυγούστου - Ελευθέριος Βενιζέλος, Έλληνας πολιτικός
20 Οκτωβρίου - Μπράνισλαβ Νούσιτς, Σέρβος συγγραφέας
24 Νοεμβρίου - Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ, Γάλλος ζωγράφος
8 Δεκεμβρίου - Καμίλ Κλοντέλ, Γαλλίδα γλύπτρια
Γεώργιος Γερογιάννης, Έλληνας πολιτικός
Πολύβιος Δημητρακόπουλος, Έλληνας συγγραφέας
Αλέξανδρος Κανάρης, Έλληνας πολιτικός
Νικόλαος Κανελλόπουλος, Έλληνας βιομήχανος
Ναπολέων Λαμπελέτ, Έλληνας συνθέτης
Παναγιώτης Σκαγιόπουλος, Έλληνας επιχειρηματίας
Σπύρος Σπυρομήλιος, Έλληνας στρατιωτικός
Αθανάσιος Φράγκος, Έλληνας στρατιωτικός

Θάνατοι

Παγκόσμιος κατάλογος θανάτων το 1864

7 Ιανουαρίου - Σπυρίδων Καλογερόπουλος, Έλληνας πολιτικός
1 Φεβρουαρίου - Λουίζα Μαρία Τερέζα της Γαλλίας, δούκισσα της Πάρμας
7 Φεβρουαρίου - Βουκ Στεφάνοβιτς Κάρατζιτς, Σέρβος γλωσσολόγος
2 Μαΐου - Τζάκομο Μέγιερμπερ, Γερμανός συνθέτης
19 Μαΐου - Ναθάνιελ Χόθορν, Αμερικανός συγγραφέας
1 Ιουνίου - Χονγκ Σιόου-τσιουέν, Κινέζος επαναστάτης και βασιλιάς
27 Ιουλίου - Αναστάσιος Μανάκης, Έλληνας αγωνιστής
27 Ιουλίου - Δημήτρης Πλαπούτας, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός
31 Αυγούστου - Φερντινάντ Λασσάλ, Γερμανός φιλόσοφος
8 Δεκεμβρίου - Τζορτζ Μπουλ, Άγγλος μαθηματικός και φιλόσοφος
21 Δεκεμβρίου - Αρχιδούκας Λουδοβίκος της Αυστρίας

1864 Επιστήμη (αγγλικά)

◄ | 18ος αιώνας | 19ος αιώνας | 20ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 1860 | 1861 | 1862 | 1863 | 1864 | 1865 | 1866 | 1867 | 1868 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License