ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Εγγύς Ανατολή

28 Ιουνίου - Μάχη του Ager Sanguinis: Ο σταυροφορικός στρατός του Πριγκιπάτου της Αντιόχειας υπό τον Roger of Salerno δέχεται ενέδρα και εξολοθρεύεται (κοντά στη Sarmada) από τις συνδυασμένες μουσουλμανικές δυνάμεις (20.000 άνδρες) του Ilghazi, του Αρτουκίδη ηγεμόνα του Χαλεπίου. Μουσουλμανικά στρατεύματα στέλνονται για να επιδρομήσουν στα προάστια της Αντιόχειας και να λεηλατήσουν το λιμάνι του Αγίου Συμεών. Τα φρούρια των Σταυροφόρων σε Atarib, Zardana, Sarmin, Ma'arrat al-Nu'man και Kafr Tab καταλαμβάνονται. Ο Ιλγκάζι κάνει μια θριαμβευτική είσοδο στο Χαλέπι, οι αιχμάλωτοι των Σταυροφόρων σέρνονται με αλυσίδες – όπου βασανίζονται μέχρι θανάτου στους δρόμους. Η σφαγή οδηγεί στο όνομα της μάχης, Ager Sanguinis (ή «το πεδίο του θανάτου»).[1]
14 Αυγούστου - Μάχη του Χαμπ: Οι Σταυροφόροι υπό τον βασιλιά Βαλδουίνο Β' της Ιερουσαλήμ (υποστηριζόμενοι από τις δυνάμεις του κόμη Πονς της Τρίπολης) νικούν τον στρατό του Ιλγκάζι στην Αρίχα στη Συρία. Ο Baldwin καταφέρνει να ξανακαταλάβει όλα τα κάστρα των Σταυροφόρων και επιστρέφει θριαμβευτικά στην Αντιόχεια. Σταθεροποιεί τα σύνορα και εμποδίζει τον Ιλγκάζι να βαδίσει στην Αντιόχεια.[2]
Φθινόπωρο – Ο Χιου ντε Πέινς ιδρύει το μοναστικό τάγμα των Ναϊτών Ιπποτών και γίνεται ο πρώτος Μέγας Διδάσκαλος. Σε συνεργασία με τον Bernard of Clairvaux, Γάλλο ηγούμενο και θρησκευτικό ηγέτη, δημιουργεί τον Λατινικό Κανόνα, τον κώδικα συμπεριφοράς του Τάγματος. Οι Ναΐτες αναλαμβάνουν το πρωταρχικό καθήκον να προστατεύσουν τις διαδρομές προσκυνήματος στην Παλαιστίνη.

Ευρώπη

20 Αυγούστου - Μάχη του Brémule: Ο βασιλιάς Ερρίκος Α' της Αγγλίας νικά τον βασιλιά Λουδοβίκο ΣΤ' (τον Χοντρό) της Γαλλίας και τους 400 ιππότες του στη Νορμανδία. Μια αψιμαχία που ξεκινά με τους Γάλλους να εξαπολύουν μια σφοδρή αλλά άτακτη επίθεση και τελειώνει με τη γαλλική ουρά που γυρίζει. Ο Λούις συμφωνεί να συνάψει ειρήνη και αναγνωρίζει επίσημα τον Γουίλιαμ Άντελιν ως δούκα της Νορμανδίας.

Αγγλία

Ο Robert I (de Brus), 1ος Άρχοντας του Annandale, παραχωρεί και επιβεβαιώνει την εκκλησία της Αγίας Χίλντα του Μίντλεσμπρο στο Whitby.
19 Σεπτεμβρίου - Ένας ισχυρός σεισμός χτυπά το Gloucestershire και το Warwickshire.[3]

Ανά θέμα
Θρησκεία

29 Ιανουαρίου - Ο Πάπας Γελάσιος Β' πεθαίνει εξόριστος μετά από 1 χρόνο ποντίφικα στο Αβαείο του Κλούνι. Τον διαδέχεται ο Καλλίξτος Β' ως ο 162ος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας.
Μάρτιος – Ο Olegarius Bonestruga, αρχιεπίσκοπος της Tarragona, κηρύττει με επιτυχία μια Σταυροφορία κατά των Μαυριτανών στην Καταλονία.[4]
Συμβούλιο της Ρεμς: Ο Καλλίξτος Β΄ συνάπτει ειρήνη με τον Ερρίκο Α΄. Υπάρχουν 15 αρχιεπίσκοποι και πάνω από 200 επίσκοποι.
Σύνοδος της Τουλούζης: Η Καθολική Εκκλησία καταδικάζει την αίρεση των Πετροβρουσίων.[5]

Τεχνολογία

Ο Zhu Yu, ένας Κινέζος ιστορικός, γράφει το βιβλίο του Pingzhou Table Talks (που δημοσιεύτηκε φέτος), την παλαιότερη γνωστή χρήση χωριστών διαμερισμάτων κύτους σε πλοία. Το βιβλίο του Zhu Yu είναι το πρώτο που αναφέρει τη χρήση μαγνητικής πυξίδας για πλοήγηση στη θάλασσα. Αν και η πρώτη πραγματική περιγραφή της μαγνητικής πυξίδας είναι από έναν άλλο Κινέζο συγγραφέα Shen Kuo στο Dream Pool Essays (δημοσιεύτηκε το 1088).


Γεννήσεις

28 Φεβρουαρίου - Σι Ζονγκ, Κινέζος αυτοκράτορας (π. 1150)
7 Ιουλίου - Σουτόκου, Ιάπωνας αυτοκράτορας (π. 1164)
Ahmed-Al-Kabeer, Άραβας δάσκαλος Σούφι (π. 1182)
Aldebrandus, επίσκοπος Fossombrone (π. 1219)
Matthias I, δούκας της Λωρραίνης (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Tancred, Norman ευγενής (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
William de Warenne, 3ος κόμης του Surrey (π. 1148)

Θάνατοι

29 Ιανουαρίου - Γελάσιος Β', πάπας της Καθολικής Εκκλησίας
10 Μαρτίου - Muirchertach Ua Briain, βασιλιάς του Munster
29 Μαρτίου – Peter de Honestis, Λομβαρδός μοναχός
20 Ιουνίου - Henry de Beaumont, 1ος κόμης του Warwick
27 Ιουνίου – Herwig of Meissen, Γερμανός επίσκοπος
28 Ιουνίου - Ροτζέρ του Σαλέρνο, Νορμανδός ευγενής
17 Ιουλίου - Baldwin VII, κόμης της Φλάνδρας (γεν. 1093)
22 Ιουλίου – Χέρμπερτ ντε Λοσίνγκα, Άγγλος επίσκοπος
4 Αυγούστου - Landulf II, αρχιεπίσκοπος του Μπενεβέντο
13 Σεπτεμβρίου - Γκλεμπ Βσεσλάβιτς, πρίγκιπας του Κιέβου
13 Οκτωβρίου - Άλαν Δ', δούκας της Βρετάνης (γεν. 1063)
Aedh Ua Con Ceannainn, βασιλιάς του Uí Díarmata
Geoffrey de Clyve (de Clive), Άγγλος επίσκοπος
Ibn Aqil, Πέρσης θεολόγος και νομικός (γεν. 1040)
Johannes of Jerusalem, Γάλλος ηγούμενος (γεν. 1042)
Ρομπέρ ο Λεπρός (Leprous), Γάλλος ευγενής
Wang Ximeng, Κινέζος ζωγράφος (γεν. 1096)

◄ | 11ος αιώνας | 12ος αιώνας | 13ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 1115 | 1116 | 1117 | 1118 | 1119 | 1120 | 1121 | 1122 | 1123 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License