ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Σκωτία

8 Ιανουαρίου - Ο βασιλιάς Έντγκαρ (ο γενναίος) πεθαίνει στο Κάστρο του Εδιμβούργου μετά από 9 χρόνια βασιλείας. Τον διαδέχεται ο αδελφός του Αλέξανδρος Α' (ο Άγριος), ο οποίος είναι παντρεμένος με τη Σύβυλλα της Νορμανδίας (κόρη του βασιλιά Ερρίκου Α'). Μια διάσπαση ενότητας, μεταξύ του Αλέξανδρου και του μικρότερου αδελφού του Δαβίδ Α', καθιστά τον Ντέιβιντ συγκυβερνήτη στο Lothian και στο Strathclyde (Νότια Σκωτία). Δεν λαμβάνει τον τίτλο του βασιλιά, αλλά του «Πρίγκιπα των Κάμπριων».

Αγγλία

11 Αυγούστου - Η διαμάχη για τις επενδύσεις επιλύεται, με τη συμφιλίωση του Ερρίκου Α και του Άνσελμ, αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρυ[1][2][3] και τη μαζική καθαγίαση επισκόπων[4] από τον Άνσελμ στο βασιλικό παλάτι του Γουέστμινστερ: Ουίλιαμ Γκίφαρντ στο Winchester, ο Roger στο Salisbury, ο Reynelm στο Hereford, ο William Warelwast στο Exeter και ο Urban στον Llandaff.[2] Ο Ρότζερ του Σάλσμπερι διορίζεται επίσης δικαστής φέτος.[5]

Ευρώπη

Άνοιξη – Ο Δούκας Bolesław III (Wrymouth) μαζί με τον σύμμαχό του, βασιλιά Coloman (ο μαθημένος) της Ουγγαρίας, εισβάλλει στη Βοημία για να βοηθήσει τον Δούκα Svatopluk (το Λιοντάρι) να κερδίσει τον θρόνο της Βοημίας. Η πολωνική αποστολή έχει απόλυτη επιτυχία: στις 14 Μαΐου ο Svatopluk εγκαθίσταται ως Δούκας της Βοημίας στην Πράγα. Ο βασιλιάς Ερρίκος Ε' απαιτεί φόρο τιμής από τον Σβατοπλούκ ως άρχοντά του και υποτελή της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Φθινόπωρο - Ο Βασιλιάς Sigurd I (ο Σταυροφόρος) πλέει για τους Αγίους Τόπους με 60 πλοία (με περίπου 5.000 άνδρες) στο πρώτο στάδιο της Νορβηγικής Σταυροφορίας προς την Παλαιστίνη. Τώρα 17 ετών, είναι ο πρώτος Ευρωπαίος βασιλιάς που υποστήριξε τους Σταυροφόρους στο Λεβάντε. Ο Sigurd αφήνει τον μεγαλύτερο αδελφό του Eystein I για να κυβερνήσει το βασίλειο ερήμην του - και επισκέπτεται την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γαλικία και τη Σικελία καθ' οδόν.
9 Οκτωβρίου – Ο Βοημόνδος Α΄, πρίγκιπας της Αντιόχειας, αποβιβάζεται με τον στρατό του (περίπου 34.000 άνδρες) στην Ήπειρο κοντά στον Αυλώνα. Λεηλατεί την ύπαιθρο και βαδίζει προς το Δυρράχιο (σημερινή Αλβανία).
Νοέμβριος – Πολιορκία του Δυρραχίου: Ο Βοημόνδος Α’ ξεκινά την πολιορκία του λιμανιού της Αδριατικής πόλης Δυρράχιου που κατείχε ο δούξ του Αλέξιος Κομνηνός.
Χειμώνας – Ο Bolesław III αναλαμβάνει μια τιμωρητική αποστολή εναντίον του ετεροθαλούς αδελφού του Zbigniew με τη βοήθεια των συμμάχων του Κιέβου και της Ουγγαρίας.
Οι Σαρακηνοί πειρατές εισέβαλαν στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων του Saint Honorat, στα νησιά Lérins.[6]

Εγγύς Ανατολή

Ιούνιος – Ο Kilij Arslan I, σουλτάνος του σουλτανάτου του Ρουμ, κατακτά τη Μοσούλη (κατά τη διάρκεια της Μάχης της Μοσούλης). Όμως ηττάται και σκοτώνεται από τις δυνάμεις των Σελτζούκων υπό τον Μωάμεθ Α' Τάπαρ που υποστηρίζεται από τους Ορτοκίδες και τον Φαχρ αλ-Μουλκ Ραντβάν.[7]
Οι Σταυροφόροι υπό τον Tancred, πρίγκιπα της Γαλιλαίας, ανακτούν τις Κιλικιακές πόλεις Ταρσό, Άδανα και Μαμίστρα που κατέκτησε ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α' (Κομνηνός) πριν από 3 χρόνια (βλ. 1104).
Ο Joscelin I, άρχοντας του Turbessel, απελευθερώνεται από τον Ilghazi (τον Αρτουκίδη ηγεμόνα του Mardin) έναντι λύτρων 20.000 δηναρίων και την υπόσχεση στρατιωτικής βοήθειας.[8]
Ο Εμίρης Φαντλ ιμπν Ραμπιάχ εκδιώκεται από τον Τοχτεκίν, ηγεμόνα (ατάμπεγ) της Δαμασκού στη Συρία (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

Ασία

9 Αυγούστου - Ο αυτοκράτορας Horikawa πεθαίνει μετά από 20 χρόνια βασιλείας και τον διαδέχεται ο 4χρονος γιος του Toba ως αυτοκράτορας της Ιαπωνίας.

Ανά θέμα
Εμπόριο

Οι κινεζικές αρχές εκτυπώνουν χαρτονόμισμα σε τρία χρώματα για να αποτρέψουν την παραχάραξη (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

Λογοτεχνία

Ο αυτοκράτορας Χούι Ζονγκ γράφει την Πραγματεία του για το Τσάι, την πιο λεπτομερή περιγραφή του εκλεπτυσμένου στυλ της τελετής τσαγιού του Τραγουδιού.


Γεννήσεις

12 Ιουνίου - Γκάο Ζονγκ, Κινέζος αυτοκράτορας (π. 1187)
Anthelm of Belley, Γάλλος ιεράρχης και επίσκοπος (π. 1178)
Ενρίκο Ντάντολο (ή Ερρίκος), δόγης της Βενετίας (π. 1205)
Falaki Shirvani, Πέρσης ποιητής και συγγραφέας (π. 1157)
Kenkai, Ιάπωνας βουδιστής μοναχός Shingon (π. 1155)
Στέφανος Κοντοστέφανος, Βυζαντινός στρατηγός (π. 1149)
William III, κόμης του Nevers και της Auxerre (π. 1161)

Θάνατοι

8 Ιανουαρίου - Έντγκαρ (ο γενναίος), βασιλιάς της Σκωτίας
12 Απριλίου - Burchard (ή Burkart), επίσκοπος Βασιλείας
24 Μαΐου - Raymond της Βουργουνδίας, κόμης της Γαλικίας
9 Αυγούστου – Χορικάβα, αυτοκράτορας της Ιαπωνίας (γεν. 1079)
26 Σεπτεμβρίου - Maurice, επίσκοπος Λονδίνου
Changlu Zongze, Κινέζος βουδιστής μοναχός Τσαν
Τσενγκ Γι, Κινέζος νεο-μπερδεμένος φιλόσοφος (γεν. 1033)
Kilij Arslan I, σουλτάνος του Σουλτανάτου του Ρουμ (γεν. 1079)
Mi Fu, Κινέζος ζωγράφος, ποιητής και καλλιγράφος (γεν. 1051)
Richard de Redvers, Νορμανδός πολεμιστής και ευγενής
Robert Fitzhamon, Νορμανδός πολεμιστής και ευγενής
Roger Bigod, Νορμανδός ιππότης και ευγενής

◄ | 11ος αιώνας | 12ος αιώνας | 13ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 1103 | 1104 | 1105 | 1106 | 1107 | 1108 | 1109 | 1110 | 1111 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License