ART

 

.

Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας

Η Εταιρεία Μεγάλα Σπαθιά, (κινεζικά: 大刀 會?, πινγίν: Dàdāo Huì) ήταν μια παραδοσιακή ομάδα αυτοάμυνας αγροτών, διαδεδομένη κυρίως στη Βόρεια Κίνα κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τσινγκ που διακρίθηκε για το θάρρος τους. Συγκροτήθηκε από τοπικές ομάδες των μικροϊδιοκτητών και των κολίγων που οργανώθηκαν για να υπερασπιστούν τα χωριά από ληστές, πολέμαρχους, φοροεισπράκτορες και αργότερα κομμουνιστές και Ιάπωνες.
Γενικά

Η Εταιρεία φέρεται να ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1890 από τον Liu Shiduan, ο οποίος έζησε στην Caozhou νομός στη νοτιοδυτική Σαντούνγκ. Οι Μεγάλοι Διδάσκαλοι των ομάδων αυτών υποστήριζαν πως τα μέλη τους διατηρώντας πίστη στη θεία ανταμοιβή δικαίων αιτημάτων μετά από εκπαίδευση συνδυάζοντας αναπνοή κίνηση και ταχύτητα και χρήση μαγικών βοτάνων έμεναν άτρωτα σε σφαίρες. Τόσο τα Μεγάλα Σπαθιά, όσο και οι Ερυθρές Λόγχες ή Δόρατα είχαν λάβει μέρος στην Εξέγερση των Μπόξερς στην βόρεια Κίνα το 1900. Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, πολλοί Κινέζοι αγρότες μετανάστευσαν στις βορειοανατολικές επαρχίες Σαντούνγκ και Hebei όπου οι πυγμάχοι είχαν τη μεγαλύτερη επιρροή, λόγω της αναταραχής τόσο εκ της μετανάστευσης στην βορειοανατολική Κίνα όσο και για να ξεφύγουν από το χάος που επικρατούσε βορειότερα στη Μαντζουρία.

Το 1927, όταν η κυβέρνηση Fengtian επέβαλε σκληρούς φόρους στις περιοχές της κορεατικής παραμεθορίου τα Μεγάλα Σπαθιά οργάνωσαν εκτεταμένες κινητοποιήσεις και αντιδράσεις. Τον Ιανουάριο του 1928, η Εταιρεία επαναστάτησε ενάντια στην κυβέρνηση Fengtian, όπου και κατέλαβε την πόλη Tonghua για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης αυτής τα Μεγάλα Σπαθιά έγιναν σεβαστά και αποδεκτά από τους χωρικούς βλέποντας να μένουν στο πλευρό τους ενάντια στις κυβερνητικές καταχρήσεις και του πολέμαρχου Τσανκ Τσο-λιν.

Εν όψει δε της ιαπωνικής εισβολής στην Μαντζουρία το 1931, αυτή η παραδοσιακή μορφή της λαϊκής αυτοάμυνας αναβίωσε. Αυτές οι κοινωνίες σύντομα αποτέλεσαν μέρος του εθελοντικού στρατού ενάντια στην ιαπωνική δημιουργία του Μαντσουκούο το 1932 και αργότερα στις εκστρατείες για ειρήνευση.

Γενικά η δράση των Μεγάλων Σπαθιών γοήτευε την εποχή εκείνη τον κάθε απροστάτευτο και αδικημένο και η εθελοντική ένταξη των νέων ήταν μεγάλη Πολύ αργότερα ορισμένα μέλη της οργάνωσης αυτής είχαν απορροφηθεί από το κινεζικό Κόκκινο Στρατό κατά τη διάρκεια του Β΄ Σινο-ιαπωνικού πολέμου και από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό του αργότερα Κινεζικού εμφύλιου πολέμου.

Το 1953, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ξεκίνησε μια εκστρατεία καταστολής εναντίον των διαφόρων Hui-Τάο-Men («Κοινωνίες-τρόποι-Αδελφότητες») και την εξάλειψη τους από την ηπειρωτική Κίνα. Μερικά από τα παρακλάδια τους έχουν επανεμφανιστεί, κυρίως από διάφορους οπαδούς που ζουν στο εξωτερικό.

Εγκυκλοπαίδεια Κίνας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License