ART

.


Η Μικαέλ Ζαν (Michaëlle Jean, 6 Σεπτεμβρίου 1957) είναι η πρώτη γυναίκα γενική γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας από το 2015 και υπηρέτησε ως γενική κυβερνήτρια του Καναδά από τις 27 Σεπτεμβρίου 2005 ως την 1η Οκτωβρίου 2010.
Βιογραφία

Κατάγεται από την Αϊτή. Γεννήθηκε στο Πορτ-ο-Πρενς της Αϊτής στις 6 Σεπτεμβρίου 1957. Το 1968, η οικογένειά της αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα και να εγκατασταθεί στο Κεμπέκ, προκειμένου να γλιτώσει από το τυραννικό καθεστώς του δικτάτορα Φρανσουά Ντυβαλιέ. Η Ζαν σπούδασε ιταλική και ισπανική φιλολογία, αρχικά στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και κατόπιν στην Ιταλία, στα Πανεπιστήμια της Φλωρεντίας, της Περούτζιας και του Μιλάνου.

Εργάστηκε για το καναδικό Υπουργείο Απασχόλησης και ασχολήθηκε με θέματα προστασίας των κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων, μεταναστών και γυναικών. Για μεγάλο διάστημα ήταν δημοσιογράφος και παρουσιάστρια στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου Radio-Canada.

Το 2005, με πρόταση του τότε πρωθυπουργού της χώρας, Πωλ Μάρτιν, και με την αποδοχή όλων των ομοσπονδιακών κομμάτων, πλην του αυτονομιστικού «Bloc Québécois», η Ζαν ανέλαβε το αξίωμα της γενικής κυβερνήτριας του Καναδά. Στον λόγο που εκφώνησε κατά την ανάληψη των καθηκόντων της, η Ζαν υποσχέθηκε να εργαστεί για να «σπάσει τις μοναξιές», δηλαδή να φέρει πιο κοντά τους αγγλόφωνους και τους γαλλόφωνους Καναδούς.

Τυπικώς, η Ζαν αντιπροσωπεύει στον Καναδά την βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία εξακολουθεί να είναι η κεφαλή της πρώην βρετανικής αποικίας, ως Βασίλισσα του Καναδά. Τόσο η βασίλισσα του Καναδά, όσο και η γενική κυβερνήτρια, δεν έχουν καμία ουσιαστική εξουσία. Εν τούτοις η γενική κυβερνήτρια του Καναδά μπορεί να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις σε περιόδους κυβερνητικής αστάθειας, όπως π.χ. όταν δεν υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της ως γενική κυβερνήτρια, η Μικαέλ Ζαν δέχθηκε επίθεση από τον καναδικό Τύπο και από εθνικιστικούς κύκλους του Κεμπέκ, ακόμα και από συγγενικά της πρόσωπα, που την κατηγόρησαν ότι στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ της απόσχισης της επαρχίας από τον Καναδά και ότι «πρόδωσε» τον αγώνα των γαλλόφωνων εθνικιστών. Παρόμοιες κατηγορίες έγιναν και εις βάρος του συζύγου της. Ο σύζυγος της Ζαν, σκηνοθέτης του κινηματογράφου Ζαν-Ντανιέλ Λαφόντ (Jean-Daniel Lafond), έχει γεννηθεί στη Γαλλία, ενώ το ζεύγος έχει μία υιοθετημένη κόρη, την Μαρί-Εντέν (Marie-Éden), η οποία έχει γεννηθεί στην Αϊτή.

Το 2010 την διαδέχθηκε στο αξίωμά της ο Ντέιβιντ Λόιντ Τζόνστον.

Στις 20 Νοεμβρίου 2014 η Ζαν επιλέχθηκε ως η επόμενη Γενική Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, αναλαμβάνοντας καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2015. [1]
Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Επίσημη Ιστοσελίδα του Γραφείου της Γενικής Κυβερνήτριας του Καναδά (αγγλικά και γαλλικά)

Παραπομπές

Michaëlle Jean chosen as new head of la Francophonie, CBC, 30-11-2014.

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License