< > Αλέξιος Γ΄ Μέγας Κομνηνός

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Χρυσόβουλο που απεικονίζει τον Αλέξιο με τη γυναίκα του Θεοδώρα.

Ο Αλέξιος Γ΄ Μέγας Κομνηνός ήταν αυτοκράτορας της Τραπεζούντας από τις 22 Δεκεμβρίου 1349 ως τις 20 Μαρτίου 1390. Ήταν γιος του αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Βασίλειου Α΄ και της ερωμένης του, Ειρήνης κόρης Tραπεζούντιου αριστοκράτη. Η μακρόχρονη βασιλεία ήταν περίοδος ακμής για την αυτοκρατορία του Πόντου και ο ίδιος θεωρείται ένας από τους πιο αξιόλογους ηγεμόνες της.

Αλέξιος Γ΄ Μέγας Κομνηνός

Ο Αλέξιος Γ΄ (το βαπτιστικό του όνομα ήταν Ιωάννης) είχε σταλεί κατά τη νηπιακή του ηλικία μαζί με τη μητέρα του και τον αδελφό του Αλέξιο στην Κωνσταντινούπολη, από την πρώτη σύζυγο του πατέρα του και αυτοκράτειρα της Τραπεζούντας Ειρήνη Παλαιολογίνα. Στις 22 Δεκεμβρίου 1349, ύστερα από την παραίτηση του θείου του, Μιχαήλ Α΄ (θείου του πατέρα του, Βασίλειου Α΄ και αδελφού του παππού του, Αλέξιου Β΄) στις 13 Δεκεμβρίου 1349 κλήθηκε να αναλάβει το θρόνο της αυτοκρατορίας. Στέφθηκε στις 21 Ιανουαρίου του 1350 στο ναό του πολιούχου αγίου της Τραπεζούντας Ευγενίου σε ηλικία 10-12 ετών· τότε άλλαξε και το όνομά του σε Αλέξιος. Οι πρώτες του ενέργειες ως αυτοκράτορας ήταν να εξορίσει τον προκάτοχό του Μιχαήλ Α΄στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια να ζητήσει σύζυγο από την αυλή της Βασιλεύουσας μια συγγενή του αυτοκράτορα. Ο Ιωάννης Στ΄ Καντακουζηνός έστειλε στον Αλέξιο Γ΄ μία ανεψιά του, τη Θεοδώρα Καντακουζηνή, η οποία στις 20 Σεπτεμβρίου 1350 ή 1351 παντρεύτηκε το νεαρό ηγεμόνα στο ναό του αγίου Ευγενίου.

Εγκυκλοπαίδεια Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News