ART

 

.

Ο Κονστρουκτιβισμός (Constructivism) αποτελεί καλλιτεχνικό ρεύμα, κυρίως στη ζωγραφική και τη γλυπτική, που αναπτύχθηκε την περίοδο 1913-1930 στη Ρωσία. Θεμελιωτής του κινήματος θεωρείται ο Ρώσος καλλιτέχνης Βλαντιμίρ Τάτλιν (Vladimir Tatlin). Ως πρόδρομοι του Ρωσικού κονστρουκτιβισμού αναφέρονται πολλές φορές τα κινήματα του Φουτουρισμού και του Κυβισμού, με τα οποία είναι γεγονός πως ήρθε σε επαφή και ο Τάτλιν στο Παρίσι. Το κίνημα του κονστρουκτιβισμού συνδέθηκε όμως επίσης με τη σχολή του Μπαουχάους στη Γερμανία καθώς και με τον Νεοπλαστικισμό.

Η καλλιτεχνική πρωτοπορία του Τάτλιν ένωσε και άλλους Ρώσους καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και οι γλύπτες Antoine Pevsner και Naum Gabo. Η πρώτη αυτή ομάδα δημοσίευσε και το Μανιφέστο της το 1920 (ή 1921). Θεωρείται ότι μέσα από αυτό το μανιφέστο γεννήθηκε και ο όρος -κονστρουκτιβισμός (αγγ. construct, ελλ. μφ. κατασκευάζω) καθώς μία από τις διακηρύξεις του κινήματος ήταν πως η τέχνη "κατασκευάζεται". Ένα από τα συνθήματα του ήταν επίσης το "Η Τέχνη στη Ζωή".

Κύριο χαρακτηριστικό του κινήματος του κονστρουκτιβισμού αποτελούν οι απολύτως αφηρημένες κατασκευές. Απουσιάζουν οι συμβατικές αναπαραστάσεις αντικειμένων ενώ δίνεται έμφαση στην απεικόνιση γεωμετρικών μορφών. Η απόδοση των θεμάτων είναι τις περισσότερες φορές ακραιφνώς μινιμαλιστική και συχνά με διάθεση πειραματισμού. Οι κονστρουκτιβιστές θαύμαζαν τις μηχανές και την τεχνολογία της εποχής σε βαθμό που χρησιμοποιούσαν πολλά βιομηχανικά υλικά (πλαστικό, γυαλί ή σίδερο) στην κατασκευή των έργων τους. Ο κονστρουκτιβισμός συνδέθηκε στενά και με την αρχιτεκτονική.

Αρχικά το σοβιετικό καθεστώς είχε θετική στάση απέναντι στο κίνημα, ωστόσο μετά την δημοσίευση του μανιφέστου εναντιώθηκε σε αυτό με αποτέλεσμα τη σταδιακή φθορά του. Πολλοί εκπρόσωποι του αναγκάστηκαν για αυτό το λόγο να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.

Το κίνημα θεωρείται διεθνές, καθώς πέρα από τη Ρωσία εξαπλώθηκε και σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.
Βασικοί εκπρόσωποι

Σημαντικοί εκπρόσωποι του κονστρουκτιβισμού θεωρούνται οι:

Βλαντιμίρ Τάτλιν (Vladimir Tatlin)
Καζιμίρ Μαλέβιτς (Kasimir Malevich)
Ελ Λισίτσκι (El Lissitzky)
Αλεξάντερ Ροντσένκο (Alexander Rodchenko)
Γκούσταβ Κλούτσις (Gustav Klutsis)
Λιούμποφ Πόποβα (Liubov Popova)
Όλγα Ροζάνοβα (Olga Rozanova)
Αλεξάνδρα Έξτερ (Alexandra Exter)
Ρόμπερτ Άνταμς (Robert Adams)
Βαντίμ Μέλερ (Vadim Meller)
Ναούμ Γκάμπο (Naum Gabo)
Βαρβάρα Στεπάνοβα (Varvara Stepanova)
Θίλο Μάατς (Thilo Maatsch)
Αλεξάντερ Βέσνιν (Alexander Vesnin)
Μοϊσέι Γιακόνβλεβιτς Γκίνζμπουργκ (Moisei Ginzburg)

Δείτε επίσης

Μοντέρνα τέχνη
Μπαουχάους
Κυβισμός
Φουτουρισμός
Νεοπλαστικισμός
Γεώργιος Κωστάκης

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

κρατικο μουσείο σύγχρονης τέχνης στην Θεσσαλονίκη
http://www.kmtspace.com/kmt/constructivism.htm
Αναφορά στο κίνημα και παρουσίαση σημαντικών έργων
Συλλογή έργων

Εγκυκλοπαίδεια Τέχνης

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License