- Art Gallery -

 

.

Ουρουγουάη

Το Μοντεβιδέο είναι η πρωτεύουσα, μεγαλύτερη πόλη και κυριότερο λιμάνι της Ουρουγουάης.

Intendencia Municipal de Montevideo (aéreo) 

Πληθυσμός

Ο πληθυσμός του Μοντεβιδέο σήμερα υπολογίζεται σε 1.449.900 στην ίδια την πόλη και 1.723.300 στη μητροπολιτική περιοχή.

Από άποψη καταβολών, περίπου ο μισός πληθυσμός της πόλης κατάγεται από την Ιταλία, ενώ σημαντικό ποσοστό των υπολοίπων προέρχεται από άλλες χώρες της Ευρώπης (συνολικά 88%). Ο πληθυσμός του Μοντεβιδέο αποτελεί το 44% του πληθυσμού της Ουρουγουάης και η επαρχία Κανελόνες που το περιβάλλει, ουσιαστικά τα προάστια του Μοντεβιδέο και η κοντινή του ύπαιθρος, ένα πρόσθετο 12%. Οι αυτόχθονες κάτοικοι της Ουρουγουάης εξοντώθηκαν κατά την περίοδο του αποικισμού και ουσιαστικά δεν υπάρχουν απόγονοί τους σήμερα. Πέντε τοις εκατό του πληθυσμού είναι μιγάδες (ανάμιξη αυτόχθονων και Ευρωπαίων) και 4% αφρικανικής καταγωγής, όμως πρόκειται για κοινότητες που είναι περιθωριοποιημένες. Παρόλο που η μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού είναι είτε καθολικοί είτε μη θρησκευόμενοι, υπάρχει επίσης μία πολύ αφομοιωμένη αλλά δραστήρια εβραϊκή κοινότητα που αριθμεί γύρω στις 40.000.

MonteviDeo 

 

Τοποθεσία/κλίμα

Το Μοντεβιδέο βρίσκεται στα νότια της χώρας, στο άνοιγμα του ποταμού Ρίο δε λα Πλάτα προς τον Ατλαντικό Ωκεανό. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες είναι 34.5° νότια, 56° δυτικά.

Το κλίμα είναι ήπιο, με τη μέση θερμοκρασία γύρω στους 13°C, η οποία όμως μπορεί να ξεπεράσει τους 40°C το καλοκαίρι.

Η λεωφόρος 18ης Ιουλίου (18 de Julio), η κύρια λεωφόρος της πόλης και μία από τις πιο ωραίες στη Νότια Αμερική, εκτείνεται από την Πλατεία Ανεξαρτησίας (Plaza Independencia), η οποία συνδέει την Παλιά Πόλη (Ciudad Vieja) με την υπόλοιπη, μέχρι τη συνοικία Κορδόν.

Ιστορία

Οι Πορτογάλοι ίδρυσαν την Κολόνια δελ Σακραμέντο τον 17ο αιώνα παρά τα δικαιώματα που έδινε στους Ισπανούς για την περιοχή η Συνθήκη της Τορδεσίγιας. Οι Ισπανοί έδιωξαν τους Πορτογάλους από ένα φρούριο στην περιοχή το 1724. Τότε, ο Μπρούνο Μαουρίσιο δε Σαβάλα – κυβερνήτης του Μπουένος Άιρες – ίδρυσε την πόλη στις 24 Δεκεμβρίου 1726 για να αποτρέψει οποιαδήποτε άλλη εισβολή.

Το 1828 η πόλη έγινε πρωτεύουσα της Ουρουγουάης. Υπάρχουν τουλάχιστον δύο εκδοχές για το πώς δόθηκε η ονομασία Μοντεβιδέο: Η πρώτη ισχυρίζεται ότι βγαίνει από τα πορτογαλικά "Monte vide eu" που σημαίνει "Βουνό βλέπω εγώ". Σύμφωνα με τη δεύτερη, οι Ισπανοί κατέγραψαν την τοποθεσία μίας πηγής (νερού) σε χάρτη ως "Monte VI De Este a Oeste", δηλαδή "Το έκτο βουνό από ανατολικά προς δυτικά". Το αρχικό πλήρες όνομα της πόλης είναι Σαν Φελίπε ι Σαντιάγο δε Μοντεβιδέο.

Η πόλη δέχτηκε μεγάλη επιρροή από τους Βρετανούς από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ού σε μια προσπάθειά της να παρακάμψει τον εμπορικό έλεγχο από τους Αργεντίνους και τους Βραζιλιάνους. Πολιορκήθηκε επανειλημμένα από τον αργεντίνο δικτάτορα Χουάν Μανουέλ δε Ρόσας από το 1838 μέχρι το 1851. Από το 1860 μέχρι το 1911 οι Βρετανοί έκτισαν μεγάλο σιδηροδρομικό δίκτυο που συνέδεε την πόλη με τη γειτονική ύπαιθρο.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ένα γνωστό συμβάν έλαβε χώρα στο Μοντεβιδέο, το οποίο τότε ήταν ουδέτερο λιμάνι. Το γερμανικό πολεμικό πλοίο Ναύαρχος Γκραφ Σπέε, μετά τη Μάχη του Ρίο δε λα Πλάτα με το βρετανικό ναυτικό στις 13 Δεκεμβρίου 1939, υποχώρησε στο λιμάνι. Ο καπετάνιος του πλοίου Χανς Λάνγκσντορφ, θεωρώντας ότι η μάχη ήταν χαμένη, βύθισε το πλοίο στις 17 Δεκεμβρίου, για να μην τεθεί κίνδυνο το πλήρωμα. Ο Λάνγκσντορφ αυτοκτόνησε δύο μέρες αργότερα.

Από το 2005, δήμαρχος του Μοντεβιδέο είναι ο Ρικάρδο Έρλιτς του κόμματος Φρέντε Άμπλιο (Ευρύ Μέτωπο), κερδίζοντας 61% των ψήφων στις δημοτικές εκλογές, νικώντας τον Πέδρο Μπορδαβέρι του Παρτίδο Κολοράδο, ο οποίος έλαβε 27%.

Σε αντίθεση με το πιο γνωστό γειτονικό Μπουένος Άιρες (Αργεντινή), το Μοντεβιδέο έχει φυσικό λιμάνι.

Ανάπτυξη/οικονομία

Το Μοντεβιδέο ξεκίνησε ως μία μικρή κοινότητα. Το 1860 είχε πληθυσμό 37.787 κατοίκους. Μέχρι το 1884 ο πληθυσμός της πόλης ανήλθε στους 104.472 και περιλάμβανε πολλούς μετανάστες. Μέχρι τότε, το εμπόριο είχε γίνει η κύρια πηγή εισοδήματος της πόλης, η οποία ανταγωνιζότανε το Μπουένος Άιρες. Στις αρχές του 20ού αιώνα πολλοί Ευρωπαίοι, κυρίως από την Ισπανία και την Ιταλία, ήρθαν στην πόλη ως μετανάστες και μέχρι το 1908 το 30% του πληθυσμού ήταν γεννημένο εκτός της χώρας.

Στα μέσα του 20ού αιώνα, η στρατιωτική δικτατορία και η οικονομική στασιμότητα επέφεραν μαρασμό, του οποίου ο αντίκτυπος είναι ακόμη και σήμερα ορατός. Πολλοί φτωχοί από αγροτικές περιοχές κατέκλυσαν την πόλη, από τους οποίους πολλοί συγκεντρώθηκαν στην Παλιά Πόλη.

Η οικονομική ανάκαμψη και οι στενότεροι εμπορικοί δεσμοί με τις γειτονικές χώρες που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στην Ουρουγουάη έχουν δώσει νέα ανάπτυξη στη γεωργία και ελπίδες για περισσότερη ευημερία στο μέλλον.

Το 2004 η πόλη είχε πληθυσμό 1,35 εκατομμύριο (συνολικός πληθυσμός χώρας: 3,43 εκατομμύριο.[1] Η ευρύτερη, μητροπολιτική περιοχή έχει 1,8 εκατομμύριο κατοίκους.

Το βασικό αεροδρόμιο που εξυπηρετεί το Μοντεβιδέο είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο του Καράσκο.

Σύμφωνα με την εταιρεία Mercer Human Resource Consulting, τον Απρίλιο του 2006 το Μοντεβιδέο ήταν η πόλη στη Λατινική Αμερική με το ψηλότερο βιοτικό επίπεδο. [2]

Συνοικίες

Χάρτης του Μοντεβιδέο

1. Σιουδάδ Βιέχα (Παλιά Πόλη)
2. Σέντρο (Κέντρο)
3. Μπάριο Σουρ
4. Αγουάδα
5. Βίγια Μουνιός
6. Κορδόν
7. Παλέρμο
8. Πάρκε Ροδό
9. Τρες Κρούσες
10. Λα Κομερσιάλ
11. Λαρανιάγα
12. Λα Μπλανκεάδα
13. Πάρκε Μπάτλε, Βίγια Ντολόρες
14. Ποσίτος
15. Πούντα Καρέτα
16. Ουνιόν
17. Μπουσέο
18. Μαλβίν
19. Μαλβίν Νόρτε
20. Πάρκε Γουαρανί, Λας Καντέρας
21. Πούντα Γόρδα
22. Καράσκο
23. Καράσκο Νόρτε
24. Μπανιάδος ντε Καράσκο
25. Φλορ δε Μαρόνιας
26. Μαρόνιας
27. Βίγια Εσπανιόλα
28. Ιτουσαϊνγκό
29. Κάστρο Καστεγιάνος
30. Μερκάδο Μοδέλο, Μπολίβαρ
31. Μπράσο Οριεντάλ
32. Χασίντο Βέρα, Λα Φιγουρίτα
33. Ρεδούκτο
34. Καπούρο, Μπέγια Βίστα
35. Πράδο
36. Αταουάλπα
37. Πενιαρόλ
38. Μπελβεδέρε
39. Λα Τέχα
40. Τρες Ομπούες, Πουέμπλο Βικτόρια
41. Σέρο, Λα Παλόμα
42. Κασαβό, Πάχας Μπλάνκας
43. Πάσο δε λα Αρένα
44. Νουέβο Παρίς
45. Κονσιλιασιόν
46. Σαγιάγο
47. Πιέδρας Μπλάνκας
48. Κολόν Σέντρο ι Νοροέστε
49. Λεσίκα, Μελίγια
50. Κολόν Σουδέστε, Αβαγιουβά
51. Μάνγκα, Τολέδο Τσίκο
52. Κασαβάγε
53. Σερίτο
54. Λας Ακάσιας
55. Χαρδίνες ντελ Ιπόδρομο
56. Λαβαγέχα (40 Σεμάνας)
57. Μάνγκα
58. Πούντα δε Ριέλες, Μπέγια Ιτάλια
59. Βίγια Γαρσία, Μάνγκα Ρουράλ

Αθλητισμός

Το Μοντεβιδέο φιλοξένησε όλους τους αγώνες του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που έγινε το 1930 και το στάδιο Σεντενάριο θεωρείται ναός του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Στην πόλη υπάρχουν δύο σημαντικές νοτιοαμερικανικές ποδοσφαιρικές ομάδες, η Πενιαρόλ και η Νασιονάλ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Χώρες της Νότιας Αμερικής

Κράτη και Εξαρτημένες Περιοχές που μπορεί να θεωρηθούν τμήματα και άλλης ηπείρου γράφονται με πλάγια γραφή

Ανεξάρτητα Κράτη:

Αργεντινή | Βενεζουέλα | Βολιβία | Βραζιλία | Γουιάνα | Ισημερινός | Κολομβία | Ουρουγουάη | Παναμάς | Παραγουάη | Περού | Σουρινάμ | Τρινιντάντ και Τομπάγκο | Χιλή

Εξηρτημένα εδάφη:

Αρούμπα (Ολλανδία) | Γαλλική Γουιάνα (Γαλλία) | Ολλανδικές Αντίλλες (Ολλανδία) | Νότιος Γεωργία και Νότιοι Σάντουιτς Νήσοι (Ηνωμένο Βασίλειο) | Νήσοι Φώκλαντ (Ηνωμ. Βασίλειο)

Χώρες της Κεντρικής Αμερικής | Χώρες της Βόρειας Αμερικής

Εγκυκλοπαίδεια της Ουρουγουάης

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License