- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Ο Γουόρελ Ντέιν (αγγλ.: Warrel Dane, πραγ. όνομα Warrel G. Baker, 7 Μαρτίου 1961 - 13 Δεκεμβρίου 2017) ήταν Αμερικανός τραγουδιστής της χέβι μέταλ μουσικής, γνωστός ως ιδρυτικό μέλος των συγκροτημάτων Sanctuary και Nevermore.

Warrel Dane (Live 2005)

Βιογραφία

Ο Ντέιν γεννήθηκε στο Σιάτλ στις 7 Μαρτίου του 1961.

Η πρώτη του επαγγελματική ενασχόληση με την μουσική ήταν με το Heavy/Power Metal συγκρότημα Serpent's Knight, στο οποίο εντάχθηκε το 1983. Μαζί με τον κιθαρίστα Μπραντ Πόλαντ, τον μπασίστα Τζον Κίμελ και το ντράμερ Μάικλ Γουιτκόφσκι κυκλοφόρησαν το άλμπουμ "Released from the Crypt".
Ο Ντέιν με τους Nevermore το 2007

Ο Ντέιν αποχώρησε το 1985 για να σχηματίσει τους Sanctuary μαζί με τον μπασίστα Τζιμ Σέπαρντ, τους κιθαρίστες Σιν Μπλοσλ και Λένι Ράτλετζ και το ντράμερ Ντέιβ Μπάντμπιλ. Στα τέλη του 1987 κυκλοφόρησαν τον δίσκο "Refuge Denied" σε παραγωγή του Ντέιβ Μαστέιν. Μετά από αυτό τον δίσκο, ο Ντέιν παρουσίασε πρόβλημα στις φωνητικές χορδές το οποίο τον ανάγκασε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τραγουδούσε, παραμερίζοντας τα υψηλά φωνητικά και προσθέτοντας δραματικό ύφος. Ακολούθησε το "Into the Mirror Black" και το ζωντανά ηχογραφημένο ΕΡ "Into the Mirror Live" πριν το συγκρότημα διαλυθεί λόγω πιέσεων από την δισκογραφική τους εταιρεία να ακολουθήσουν έναν πιο εμπορικό ήχο.

Ο Ντέιν σχημάτισε τους Nevermore μαζί με τον Τζιμ Σέπαρντ, τον κιθαρίστα Τζεφ Λούμις και το ντράμερ Μαρκ Άρινγκτον, ο οποίος αργότερα αντικαταστάθηκε από τον Βαν Γουίλιαμς. Μετά το ντέμο "Utopia", οι Nevermore ηχογράφησαν το ομώνυμο άλμπουμ τους και περιόδευσαν σε Ευρώπη και Αμερική. Ακολούθησε τα "The Politics of Ecstasy", "Dreaming Neon Black" και "Dead Heart In A Dead World", δίνοντας στο συγκρότημα αναγνώριση ανάμεσα στους κύκλους του heavy metal. Οι πωλήσεις τους παρουσίασαν άνοδο και ακολούθησαν τα άλμπουμ "Enemies of Reality" και "This Godless Endeavor" πριν το συγκρότημα καταφέρει τελικά να μπει στις λίστες του Billboard με το "The Obsidian Conspiracy" του 2010. Οι Nevermore σταμάτησαν την ενεργό παρουσία τους το 2011, μετά την αποχώρηση των Τζεφ Λούμις και Βαν Γουίλιαμς.

Τον Ιούνιο του 2007 ανακοινώθηκε ότι ο Ντέιν θα έμπαινε στο στούντιο δύο μήνες αργότερα για να ηχογραφήσει τον πρώτο του προσωπικό δίσκο. Ο δίσκος έφερε τον τίτλο "Praises to the War Machine" και ηχογραφήθηκε με την συνεργασία των Πίτερ Γουίτσερς και Ματ Γουίκλαντ στις κιθάρες και το μπάσο, όπως και του Ντιρκ Βερμπόιρεν στα τύμπανα. Η σύνθεση του σχήματος άλλαξε το 2009, με τους Ατίλα Βέρες και Τζόνι Σμόουκς να αναλαμβάνουν τις κιθάρες, τον Ντάνια Σιλεσία το μπάσο και τον Γουίλις Ματίασεν, των Shadows Fall, τα τύμπανα.

Το φθινόπωρο του 2017, ανακοινώθηκε ότι ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος με τίτλο "Shadow Work" θα κυκλοφορήσει στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους με παραγωγό τον Roy Z.[1]

Στις 13 Δεκεμβρίου 2017, πέθανε από καρδιακή προσβολή στο Σάο Πάολο, σε ηλικία 56 ετών.[2]
Δισκογραφία
με τους Nevermore

Nevermore (1995)
In Memory (EP, 1996)
The Politics of Ecstasy (1996)
Dreaming Neon Black (1999)
Dead Heart In A Dead World (2000)
Enemies of Reality (2003)
This Godless Endeavor (2005)
The Year of the Voyager (Live, 2008)
The Obsidian Conspiracy (2010)

Προσωπικές κυκλοφορίες

Praises to the War Machine (2008)
Shadow Work (2018)

με τους Serpent's Knight

Released from the Crypt (1983)


με τους Sanctuary

Refuge Denied (1987)
Into the Mirror Black (1990)
Into the Mirror Live (1991)
The Year the Sun Died (2014)

Άλλες συμμετοχές

Behemoth - The Apostasy (2007)
Shaded Enmity - Forsaken and Forgotten (2013)

Παραπομπές

WARREL DANE: Νέος δίσκος το 2018 - Metal Hammer

Νεκρός ο heavy metal τραγουδιστής Warrel Dane

Πηγές

Warrel Dane - Biography - Metal Storm
Warrel Dane (Nevermore (USA-1))- Musician Profile
Warrel Dane - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Warrel Dane | Facebook
Warrel Dane (warrel_dane) on Twitter


Sanctuary

Γουόρελ Ντέιν Τζιμ Σέπαρντ Μπραντ Χαλ Ντέιβ Μπάντμπιλ Λένι Ράτλετζ

Τζεφ Λούμις Σιν Μπλοσλ

Ηχογραφήσεις σε στούντιο
Refuge Denied (1987) Into the Mirror Black (1990) The Year the Sun Died (2014) Inception (2017)
Ζωντανές ηχογραφήσεις
Into the Mirror Live (1991)

Nevermore

Τζεφ Λούμις Γουόρελ Ντέιν Βαν Γουίλιαμς Τζιμ Σέπαρντ Μαρκ Άρινγκτον Πατ Ο'Μπράιεν Στιβ Σμιθ Τιμ Κάλβερτ

Ηχογραφήσεις σε στούντιο
Nevermore (1995) The Politics of Ecstasy (1996) Dreaming Neon Black (1999) Dead Heart In A Dead World (2000) Enemies of Reality (2003) This Godless Endeavor (2005) The Obsidian Conspiracy (2010)
Ζωντανές ηχογραφήσεις
The Year of the Voyager (2008)
EP
In Memory (1996)
Συλλογές
Manifesto of Nevermore (2009)
Σχετικά άρθρα

Sanctuary Megadeth Iced Earth

Αμερικανοί

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News