- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Ο Τοντ Χέινς (Todd Haynes, 2 Ιανουαρίου 1961) είναι Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Θεωρείται ένας από τους εκπροσώπους του Νέου Queer Κινηματογράφου.[5]

Todd Haynes at the 2009 Tribeca Film Festival

Βιογραφία

Γεννήθηκε το 1961 στο Λος Άντζελες και έχει εβραϊκή καταγωγή από το μέρος της μητέρας του.[6] Έχει δηλώσει πως είναι ομοφυλόφιλος και άθεος.[7]

Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, το Poison κέρδισε στο φεστιβάλ του Βερολίνου το Βραβείο Teddy. Το 2003, έλαβε υποψηφιότητα για το Όσκαρ[8] και τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου για την ταινία Ο Παράδεισος Είναι Μακριά.

To 2007 δημιούργησε την ταινία I'm Not There που αναφέρεται στην ζωή του Μπομπ Ντίλαν.[9] Το 2015 γύρισε την ταινία Carol, η οποία κέρδισε τον Queer Χρυσό Φοίνικα και εκείνος προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα και BAFTA[10] καλύτερου σκηνοθέτη.
Φιλμογραφία

1991 Poison
1995 Safe
1998 Velvet Goldmine
2002 Ο Παράδεισος Είναι Μακριά
2007 I'm Not There
2015 Carol
2017 Το δωμάτιο των θαυμάτων

Παραπομπές

famousdude.com/3428-todd-haynes.html.
www.telegraph.co.uk/culture/film/film-news/10320707/Hugh-Jackman-gets-lifetime-achievement-award-at-San-Sebastian-Film-Festival.html.
Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2015.
www.nytimes.com/movies/movie/466796/Night-Moves/details.
«Todd Haynes». Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2018.
«"Mildred Pierce," Todd Haynes and Me». Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2018.
«No.1: Todd Haynes». Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2018.
«THE 75TH ACADEMY AWARDS». Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2018. Text " 2003 " ignored (βοήθεια)
«I'm Not There». Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2018.
«Film in 2016». Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2018.

Αμερικανοί

Αμερικανικές ταινίες

Κινηματογράφος, Ηθοποιοί, Σκηνοθέτες, Ταινίες

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News