- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

O Τιμ Όουενς (Timothy S. "Ripper" Owens, 13 Σεπτεμβρίου 1967) είναι Αμερικανός τραγουδιστής της χέβι μέταλ μουσικής σκηνής, γνωστός ως πρώην μέλος των συγκροτημάτων Judas Priest και Iced Earth, ενώ δραστηριοποιείται με τους Rising Force του Yngwie Malmsteen.

Tim Ripper Owens 2009

Βιογραφία και Καριέρα

Ο Όουενς γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1967 στο Άκρον του Οχάιο. Οι γονείς του στήριξαν την επιλογή του να ακολουθήσει καριέρα στη ροκ μουσική και στα 18α γενέθλια του η τούρτα είχε τη μορφή του εξώφυλλου από το άλμπουμ "Defenders of the Faith" των Judas Priest.
Ο Όουενς με τους Rising Force το 2008

Το 1985, έγινε μέλος των Damage Inc. μαζί με τους Νταν Τζόνσον και Στιβ Τρεντ, παίζοντας διασκευές σε κλασικά χέβι μέταλ τραγούδια. Την επόμενη χρονιά του έγινε πρόταση να συνεχίσει με τους Breaker, αλλά προτίμησε να παραμείνει στους Damage Inc.. Το 1988, άλλαξαν το όνομα τους σε Brainicide αλλά δύο χρόνια αργότερα, ο Όουενς αποχώρησε λόγω της αλλαγής στο ύφος του συγκροτήματος και εντάχθηκε στους U.S. Metal.[1] Λίγο αργότερα, έγινε μέλος των Winter's Bain και ξεκίνησε να γράφει ένα concept άλμπουμ μαζί με τον κιθαρίστα Λου Σεντ Πολ.[2] Το άλμπουμ "Heart of a Killer"ηχογραφήθηκε στη Γερμανία και κυκλοφόρησε μέσω της "Massacre Records",[3] αλλά επειδή η εταιρεία προώθησε το άλμπουμ μόνο στην Ευρώπη, το συγκρότημα θέλοντας να γίνει γνωστό στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού περιόδευσε σαν British Steel, παίζοντας διασκευές σε τραγούδια των Judas Priest και ανοίγοντας τις εμφανίσεις των Winter's Bane, οι οποίοι ήταν το ίδιο συγκρότημα! Σε αυτό το διάστημα, πήρε το προσωνύμιο "Ripper" από το ομώνυμο κομμάτι των Judas Priest. Μετά από μερικούς μήνες, οι Winter's Bane σταμάτησαν να υπάρχουν και το συγκρότημα συνέχισε αποκλειστικά σαν British Steel, ενώ το 1995 ο Όουενς έγινε μέλος του grunge συγκροτήματος Seattle.

Το 1996, μία βίντεο-κασέτα του Όουενς να παίζει με τους British Steel στο κλαμπ "Sherlock's" του Έρι της Πενσυλβάνια έφτασε στα χέρια του ντράμερ των Judas Priest, Σκοτ Τράβις, ο οποίος τον προσκάλεσε για οντισιόν με σκοπό να αντικαταστήσει τον Ρομπ Χάλφορντ. Εκείνη τη χρονιά ανακοινώθηκε η ένταξη του Όουενς στους Judas Priest, ηχογραφώντας μαζί τους τα στούντιο άλμπουμ "Jugulator" (1997) και "Demolition" (2001), όπως και τα ζωντανά "'98 Live Meltdown" (1998) και "Live in London" (2003). Το 1999, προτάθηκαν για βραβείο "Grammy" για το τραγούδι "Bullet Train", ενώ η ιστορία του Όουενς αποτέλεσε το βασικό σενάριο της ταινίας "Rock Star" του 2001 με πρωταγωνιστή τον Μαρκ Γουόλμπεργκ. Παρ' όλα αυτά, το συγκρότημα αποκήρυξε την ταινία λόγω των πολλών αποκλίσεων και της ακραίας παρουσίασης των γεγονότων για λόγους εντυπωσιασμού.[4][5]

Το 2003, ο Ρομπ Χάλφορντ επέστρεψε στους Judas Priest οδηγώντας τον Όουενς σε αποχώρηση. Ο τραγουδιστής συνέχισε με τους Iced Earth, συμμετέχοντας στο "The Glorious Burden" του 2004, ενώ το 2006 επανενώθηκε με τον Ντένις Χέιζ των Winter's Bane για να δημιουργήσουν το συγκρότημα Beyond Fear, κυκλοφορώντας το ομώνυμο άλμπουμ στις 8 Μαΐου 2006.[6] Με τους Iced Earth, ο Όουενς συνέχισε μέχρι τα τέλη του 2007 ηχογραφώντας μαζί τους το άλμπουμ "Framing Armageddon: Something Wicked Part 1" και το ΕΡ "Overture of the Wicked".[7]

Στις αρχές της επόμενης χρονιάς ανακοινώθηκε ότι έγινε μέλος των Rising Force του Yngwie Malmsteen, αντικαθιστώντας τον Ντούγκι Γουάιτ.[8] Μαζί τους έχει ηχογραφήσει τα "Perpetual Flame" και "Relentless". Το 2009, κυκλοφόρησε ο πρώτος του προσωπικός δίσκος με τίτλο "Play My Game", με τη συμμετοχή γνωστών μουσικών του είδους όπως ο Ρούντι Σάρζο, ο Γκρεγκ Γκόλντι, ο Κρις Κάφερι, ο Βίνι Άπις, ο Ντέιβ Έλεφσον, ο Τζεφ Λούμις, κ.α..[9]

Το 2009, δημιούργησε το πρότζεκτ Charred Walls of the Damned μαζί με το ντράμερ Ρίτσαρντ Κρίστι, τον κιθαρίστα Τζον Σούκοφ και τον μπασίστα Στιβ ντι Τζόρτζιο, κυκλοφορώντας το ομώνυμο άλμπουμ τους στις αρχές της επόμενης χρονιάς.[10] Επίσης, συμμετέχει στα συγκροτήματα HAIL! και Dio Disciples, με πρώην μέλη των Dio.[11][12]
Δισκογραφία
με τους Judas Priest

Jugulator (1997)
'98 Live Meltdown (1998)
Demolition (2001)
Live in London (2003)

με τους Iced Earth

The Glorious Burden (2004)
Overture of the Wicked (EP, 2007)
Framing Armageddon: Something Wicked Part 1 (2007)

με τους Yngwie Malmsteen's Rising Force

Perpetual Flame (2008)
Relentless (2010)

με τους Charred Walls of the Damned

Charred Walls of the Damned (2010)
Cold Winds on Timeless Days (2011)


Προσωπικές κυκλοφορίες

Play My Game (2009)

Άλλες συμμετοχές

Winter's Bane - Heart of a Killer (1993)
Beyond Fear - Beyond Fear (2006)
Avantasia - The Wicked Symphony (2010)
The Claymore - Damnation Reigns (2010)
Memorain - Evolution (2011)
Scheepers - Scheepers (2011)
Desdemon - Through the Gates (2011)
Infinita Symphonia - A Mind's Chronicle (2011)
Wolfpakk - Wolfpakk (2011)
Absolute Power - Absolute Power (2011)
SoulSpell - Hollow's Gathering (2012)
T & N - Slave to the Empire (2012)
Maegi - Skies Fall (2013)

Παραπομπές

Brainicide - discography, line-up, biography, interviews, photos
Winters Bane - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives
Heart of a Killer, Winters Bane
Judas Priest Turn Their Backs On 'Rock Star' Movie
Judas Priest's Rob Halford Reflects on Coming Out, Years Later
Beyond Fear - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives
Vocalist MATT BARLOW Rejoins ICED EARTH
Yngwie J. Malmsteen: Speed King
TIM 'RIPPER' OWENS To Release Solo Debut In May
Charred Walls of the Damned | Metal Blade Records
HAIL! Featuring TIM 'RIPPER' OWENS, ANDREAS KISSER, DAVID ELLEFSON: Press Conference Video

Tim “Ripper” Owens To Tour With Former Dio Members | Metal Insider

Πηγές

The Ripper Owens History - Jugulator.net
Βιογραφικό στην επίσημη ιστοσελίδα
Δισκογραφία στην επίσημη ιστοσελίδα
Tim "Ripper" Owens - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Επίσημη ιστοσελίδα του Τιμ Όουενς


Judas Priest

Ρομπ Χάλφορντ Γκλεν Τίπτον Ρίτσι Φόλκνερ Ίαν Χιλ Σκοτ Τράβις

Κ.Κ. Ντάουνινγκ Ντέιβ Χόλαντ Τιμ Όουενς Αλ Άτκινς Λες Μπινκς Άλαν Μουρ Σάιμον Φίλιπς Τζον Χιντς Κρις Κάμπελ Τζον Πάτριτζ Τζον Έλις

Ηχογραφήσεις σε στούντιο
Rocka Rolla (1974) Sad Wings of Destiny (1976) Sin After Sin (1977) Stained Class (1978) Killing Machine (1978) British Steel (1980) Point of Entry (1981) Screaming for Vengeance (1982) Defenders of the Faith (1984) Turbo (1986) Ram it Down (1988) Painkiller (1990) Jugulator (1997) Demolition (2001) Angel of Retribution (2005) Nostradamus (2008) Redeemer of Souls (2014)
Ζωντανές ηχογραφήσεις
Unleashed in the East (1979) Priest...Live! (1987) '98 Live Meltdown (1998) Live in London (2003) A Touch of Evil: Live (2009) British Steel - 30th Anniversary - Live (2010) Battle Cry (2016)
Συλλογές
Metal Works '73–'93 (1993) The Best of Judas Priest: Living After Midnight (1997) Metalogy (2004) The Complete Albums Collection (2012)

Iced Earth

Τζον Σέιφερ Στου Μπλοκ Τρόι Στιλ Λουκ Άπλτον Μπρεντ Σμέντλι

Τζιν Άνταμ Τζον Γκρίλι Ματ Μπάρλοου Τιμ Όουενς Μπιλ Όουεν Ράνταλ Σόβερ Λάρι Ταρνόφσκι Ραλφ Σάντολα Έρνι Καρλέτι Τιμ Μιλς Ρίτσαρντ Μπέιτμαν Ντέιβ Αμπέλ Κιθ Μένσερ Τζέιμς Μακ Ντόνο Στιβ ντι Τζόρτζιο Τζέιμς Γουάλας Ντένις Χέιζ Φρέντι Βιντάλες Γκρεγκ Σέιμουρ Μάικ ΜακΓκιλ Ρικ Σεκιάρι Ρόντνι Μπίσλι Μαρκ Πρέιτορ Ρίτσαρντ Κρίστι Μπόμπι Γιάρζομπεκ Ράφαελ Σαΐνι Τζον Ντετ

Ηχογραφήσεις σε στούντιο
Iced Earth (1990) Night of the Stormrider (1991) Burnt Offerings (1995) The Dark Saga (1996) Something Wicked This Way Comes (1998) Horror Show (2001) The Glorious Burden (2004) Framing Armageddon: Something Wicked Part 1 (2007) The Crucible of Man: Something Wicked Part 2 (2008) Dystopia (2011) Plagues of Babylon (2014) Incorruptible (2017)
Ζωντανές ηχογραφήσεις
Alive in Athens (1999) Live in Ancient Kourion (2013)
Συλλογές
Days of Purgatory (1997) Tribute to the Gods (2002) The Blessed and the Damned (2004) Enter the Realm of the Gods (2008)
EP
Enter the Realm (1989) The Melancholy E.P. (1999) Overture of the Wicked (2007) 5 Songs (2011)

Αμερικανοί

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News