- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Η Τερέζα Ράιτ (Teresa Wright, 27 Οκτωβρίου 1918 - 6 Μαρτίου 2005) ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός, βραβευμένη με Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για τη συμμετοχή της στην ταινία του 1942 Κυρία Μίνιβερ (Mrs Miniver), ενώ την ίδια χρονιά ήταν επίσης υποψήφια για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Αποθέωση (The Pride of the Yankees) στο πλευρό του Γκάρι Κούπερ. Είναι επίσης γνωστή για τις ερμηνείες της στις ταινίες του Γουίλιαμ Γουάιλερ Οι μικρές αλεπούδες (The Little Foxes, 1941) και Τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας (The Best Years of our Lives, 1946), καθώς και στην ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ Το Χέρι που Σκοτώνει (Shadow of a Doubt, 1943). Η Ράιτ έλαβε επίσης 3 υποψηφιότητες για Βραβείο Έμμυ για τη συμμετοχή της στην τηλεταινία The Miracle Worker το 1957 καθώς και στις σειρές The Margaret Bourke-White Story και Dolphin Cove, 1989. Το ταλέντο της κατέκτησε τους μεγάλους σκηνοθέτες με τους οποίους συνεργάστηκε. Ο Γουίλιαμ Γουάιλερ την αποκάλεσε την πιο υποσχόμενη νέα ηθοποιό με την οποία συνεργάστηκε ποτέ [1], ενώ ο Άλφρεντ Χίτσκοκ θαύμαζε την προετοιμασία και τον επαγγελματισμό της [2].

Teresa Wright 1942

Επιλεγμένη Φιλμογραφία

1941 - Οι μικρές αλεπούδες (The Little Foxes)
1942 - Κυρία Μίνιβερ (Mrs Miniver)
1942 - Αποθέωση (The Pride of the Yankees)
1943 - Το Χέρι που Σκοτώνει (Shadow of a Doubt)
1944 - Μοντέρνος Καζανόβας (Casanova Brown)
1946 - Τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας (The Best Years of our Lives)
1947 - Στον Ίσκιο μιας Κατάρας (Pursued)
1948 - Φως μες απ' την τρικυμία (Enchantment)
1950 - Ένοχος ή Μάρτυς; (The Capture)
1950 - Το Κορμί σου μου Ανήκει (The Men)
1952 - Ο Δραπέτης του Λος Άντζελες (The Steel Trap)
1953 - The Actress
1968 - Η Ιστορία μιας Παντρεμένης (The Happy Ending)
1980 - Ο Ταξιδιώτης που Γύρισε από το Αύριο (Somewhere in time)
1997 - Ο Βροχοποιός (The Rainmaker)

Βραβεύσεις

Βράβευση:

1942: Β' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Κυρία Μίνιβερ

Υποψηφιότητα:

1941: Β' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Οι Μικρές Αλεπούδες
1942: Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Αποθέωση

Παραπομπές

Bernstein, Adam. Washington Post «Actress Teresa Wright, 86; Won Oscar in 'Mrs. Miniver'» Check |url= value (βοήθεια). Ανακτήθηκε στις 2011-11-19.

Spoto, Donald. The Dark Side of Genius: The Life of Alfred Hitchcock. Boston: Little, Brown and Company, 1983, p. 259.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Τερέζα Ράιτ στην IMDb (Αγγλικά)
Η Τερέζα Ράιτ στο cine.gr


Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου (1941–1960)

Μαίρη Άστορ (1941) Τερέζα Ράιτ (1942) Κατίνα Παξινού (1943) Έθελ Μπάριμορ (1944) Αν Ριβίαρ (1945) Αν Μπάξτερ (1946) Σελέστ Χολμ (1947) Κλερ Τρέβορ (1948) Μερσέντες ΜακΚέιμπριτζ (1949) Ζόζεφιν Χαλ (1950) Κιμ Χάντερ (1951) Γκλόρια Γκράχαμ (1952) Ντόνα Ριντ (1953) Έυα Μαρί Σεντ (1954) Τζο Βαν Φλιτ (1955) Ντόροθι Μαλόουν (1956) Μιγιόσι Ουμέκι (1957) Γουέντι Χίλλερ (1958) Σέλλεϊ Γουίντερς (1959) Σίρλεϊ Τζόουνς (1960)

Αμερικανοί

Αμερικανικές ταινίες

Κινηματογράφος, Ηθοποιοί, Σκηνοθέτες, Ταινίες

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News