- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Ο Σάμιουελ Φίλιπς Χάντιγκτον (Samuel P. Huntington, 18 Απριλίου 1927 – 24 Δεκεμβρίου 2008) ήταν Αμερικανός πολιτικός επιστήμων ο οποίος έγινε γνωστός κυρίως για τις θέσεις του περί μίας μεταψυχροπολεμικής νέας παγκόσμιας τάξης στο έργο του Σύγκρουση Πολιτισμών. Πριν από αυτή την επίσημα διατυπωμένη θέση του η ακαδημαϊκή του φήμη βασιζόταν κυρίως στην ανάλυση της σχέσης μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής κυβέρνησης, τις έρευνές του σε ζητήματα ανατροπής της πολιτικής διακυβέρνησης από στρατιωτικούς και για τις πλέον πρόσφατες αναλύσεις του περί της απειλής που θέτει κατά των Η.Π.Α. η σύγχρονη μετανάστευση.

Samuel P. Huntington (2004 World Economic Forum)Βίος

Ο Χάντιγκτον γεννήθηκε στις 18 Απριλίου του 1927 στην πόλη της Νέας Υόρκης[6]. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Γέιλ με διακρίσεις στην ηλικία των 18. Υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό και κατόπιν έκανε το μεταπτυχιακό του στο πανεπιστήμιο του Σικάγο και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου άρχισε να διδάσκει στην ηλικία των 23 ετών[7]. Υπήρξε μέλος του Τμήματος Διακυβέρνησης του Χάρβαρντ από το 1950 έως τον θάνατό του.

Το πρώτο μείζον έργο του ήταν το Ο Στρατιώτης και το Κράτος: Η Θεωρία και Πολιτική των Πολιτικο-Στρατιωτικών Σχέσεων, έντονα αμφισβητήσιμο όταν εκδόθηκε το 1957. Σήμερα αντιθέτως θεωρείται το βιβλίο που φέρεται ότι άσκησε τη μέγιστη επίδραση στις αμερικανικές πολιτικο-στρατιωτικές σχέσεις. Στη δεκαετία του 1960 έγινε διάσημος δημοσιεύοντας το Πολιτική Τάξη σε Κοινωνίες που αλλάζουν, έργο που αμφισβήτησε τη συμβατική άποψη των θεωρητικών του μοντερνισμού ότι η οικονομική και κοινωνική πρόοδος μπορούν να παράγουν σταθερές δημοκρατίες σε πρόσφατα απο-αποικισμένες χώρες. Υπήρξε επίσης συν-συγγραφέας του Κρίση της Δημοκρατίας: Περί της Δυνατότητας Διακυβέρνησης των Δημοκρατιών, μια αναφορά που εκδόθηκε από την Τριμερή Επιτροπή το 1976. Κατά τη διάρκεια του 1977 και του 1978, ήταν ο Συντονιστής του σχεδιασμού Ασφαλείας για το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο.

Ο Χάντιγκτον πέθανε στις 24 Δεκεμβρίου, 2008 σε ηλικία 81 ετών στο Μάρθας Βίνεγιαρντ (Martha's Vineyard), της Μασαχουσέτης[6].
Εργογραφία

Υπήρξε ιδρυτής και επί επταετία συνεκδότης της περιοδικής έκδοσης Foreign Policy.

Στο κύριο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται τα εξής βιβλία:

The Soldier and the State: The Theory and Politics of Civil-Military Relations (1957) - Ο Στρατιώτης και το Κράτος: Η Θεωρία και Πολιτική των Πολιτικο-Στρατιωτικών Σχέσεων
The Common Defense: Strategic Programs in National Politics (1961) - Η Κοινή Άμυνα: Στρατηγικά Προγράμματα στην Εθνική Πολιτική.
Political Order in Changing Societies (1968) -Πολιτική Τάξη σε Κοινωνίες που αλλάζουν
American Politics: The Promise of Disharmony (1981) - Αμερικανική Πολιτική: Η Υπόσχεση της Δυσαρμονίας
The Third Wave: Democratization in the Late Twentieth Century (1991) - Τρίτο Κύμα: Δημοκρατικοποίηση του Ύστερου Εικοστού Αιώνα.
The Clash of Civilizations and Remaking of World Order (1996) - Η σύγκρουση των πολιτισμών και ο ανασχηματισμός της

παγκόσμιας τάξης.

Who Are We? The Challenges to America’s National Identity (2004) - Ποιοι είμαστε; Οι προκλήσεις για την εθνική ταυτότητα της Αμερικής[8].

Παραπομπές σημειώσεις

Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2014.
www.telegraph.co.uk/news/obituaries/3999461/Samuel-Huntington.html.
(Αγγλικά) SNAC. w66d7snh. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
(Γαλλικά) BNF authorities. data.bnf.fr/ark:/12148/cb12284466f. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2015.
Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2015.
Hart, Dan (December 27, 2008). «Samuel Huntington, Harvard Political Scientist, Dies». Bloomberg News.
«Samuel Huntington, Albert J. Weatherhead III University Professor». Department of Government, Harvard University. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου, 2008. Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)

Albert J. Weatherhead III University Professor.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Η προσωπική σελίδα του Χάντιγκτον στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ
«Η Κρίση της Δημοκρατίας», Σάμιουελ Χάντιγκτον
Ο Σαν Χάντιγκτον συζητά "Ποιοι είμαστε? Οι προκλήσεις για την εθνική ταυτότητα της Αμερικής"
Κατάλογος κριτικών σχολίων επί του Ποιοι είμαστε, Διαθέσιμο σε εγγεγραμμένους χρήστες.
Η κριτική του καθ. Edward Said στη θεωρία του Χάντιγκτον περί σύγκρουσης πολιτισμών
Άρθρο του Alan Hooper που ασκεί κριτική στον αντίκτυπο που προκάλεσε η άποψη του Χάντιγκτον κατά τη διαδικασία της μετάβασης για την ποιότητα της δημοκρατίας στη Βραζιλία.
"Οι Νέοι Σου Εχθροί" του Said Shirazi, μια αριστερή κριτική του Χάντιγκτον.
"Συνέντευξη με τον Σάμιουελ Χάντιγκτον" της Amina R. Chaudary - Islamica Magazine
Μία κριτική της Σύγκρουσης Πολιτισμών από τον Edward Said
"Το πρόβλημα του παραδείγματος: Η θέση του Σάμιουελ Χάντιγκτον για τη Σύγκρουση Πολιτισμών και η έρευνα για τον καθορισμό ενός παγκόσμιου στρατηγικού παραδείγματος" του Emmet McElhatton

Αμερικανοί

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News