- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Η Ρόουζ Μακ Γκάουαν (Rose Arianna McGowan, 5 Σεπτεμβρίου 1973) είναι Αμερικανίδα ηθοποιός. Είναι γνωστή για το ρόλο της ως Paige Matthews στην επιτυχημένη σειρά φαντασίας και μυστηρίου Οι Μάγισσες από το τηλεοπτικό δίκτυο Warner Bros.

RoseMcGowan08TIFF

Έχει εμφανιστεί και πρωταγωνιστήσει σε αρκετές ταινίες του Χόλιγουντ όπως The Doom Generation, Scream, Jawbreaker, και Grindhouse. Ήταν μέχρι πρόσφατα η συμπαρουσιάστρια των ταινιών της TCM για το πρόγραμμα The Essentials. Έπαιξε την Αν Μάργκαρετ στη μίνι σειρά του CBS Elvis.

Νεότερη-Προσωπική Ζωή

Η μητέρα της ήταν Γαλλίδα και ο πατέρας της Ιρλανδός. Μαζί με τους γονείς της και σε ηλικία 9 ετών, μετακόμισε στην Αμερική. Αργότερα πήγε στο Λος Άντζελες, όπου γνώρισε τον καλτ σκηνοθέτη Γκρεγκ Αρακι και αυτός την έδωσε έναν ρόλο στην ταινία του Doom Generation (1995). Ήταν αρραβωνιασμένη με τον εκκεντρικό ροκ μουσικό Μέριλυν Μάνσον (από το 1998 έως και το 2001). Αργότερα δήλωσε ότι χώρισε με τον Μάνσον γιατί είχε βαρεθεί το rock n roll στυλ ζωής. Όταν πιέστηκε περισσότερο, παραδέχθηκε ότι η χρήση ναρκωτικών ήταν η πραγματική αιτία χωρισμού τους.
Καριέρα

Το 2001, η Ρόουζ Μακ Γκάουαν ανέλαβε το ρόλο της Πέιτζ Μάθιους (Paige Matthews) στη διάσημη τηλεοπτική σειρά φαντασίας και δράσης Οι Μάγισσες. Η Γκάουαν εισάγεται στο έργο στον 4ο κύκλο και μένει μέχρι το τέλος της σειράς, η οποία αποτελείται από 8 κύκλους. Μετά το τέλος τής έβδομης σαιζόν τής προτάθηκε να γίνει παραγωγός της σειράς, πρόταση την οποία απέρριψε. Η σειρά ολοκληρώθηκε στις 21 Μαΐου 2006 και έχει θεωρηθεί μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές φαντασίας στην ιστορία της τηλεόρασης.

Το Μάιο του 2005, η Μακ Γκάουαν υποδύθηκε την Αν Μάργκαρετ στη μίνι-σειρά του τηλεοπτικού δικτύου CBS, "Elvis". Τον ίδιο χρόνο, δάνεισε την φωνή της στο βιντεοπαιχνίδι Darkwatch, το οποίο κυκλοφόρησε για τις κονσόλες PlayStation 2 και Xbox.

Το 2006 είχε ένα μικρό ρόλο στην ταινία The Black Dahlia. Τον επόμενο χρόνο πρωταγωνίστησε στις δυο ταινίες Planet Terror και Death Proof, γνωστές με το συλλογικό τίτλο Grindhouse.
Φιλμογραφία

Χρονιά Ταινία-Σειρά Ρόλος Σημειώσεις-Βραβεία
1992 Encino Man Nora
1995 The Doom Generation Amy Blue Υποψηφιότητα: Independent Spirit Award
1996 Bio Dome Denise
Kiss & Tell Jasmine Hoyle
Scream Tatum Riley
1997 Going All the Way Gale Ann Thayer
Seed Miriam
Nowhere Valley Chick #3
Lewis & Clark & George George
1998 Southie Kathy Quinn
Phantoms Lisa Pailey
Devil In The Flesh' Debbie Strand
1999 Jawbreaker Courtney Alice Shayne Υποψηφιότητα: MTV Movie Award
Sleeping Beauties Sno Blo
2000 Ready to Rumble Sasha
The Last Stop Nancy
2001 Strange Hearts Moira Kennedy
Monkeybone Miss Kitty
The Killing Yard Linda Borus Tηλεταινία
2002 Stealing Bess Debbie Dinsdale
2005 Elvis (μίνι-σειρά) Ann-Margret Τηλεταινία
2006 The Black Dahlia Sheryl Saddon
2007 Grindhouse (film) - Planet Τerror Cherry Darling
Grindhouse (film) - Death Proof Pam
2008 Fifty Dead Men Walking Grace Sterrin
2010 Machete Cherry Darling
Dead Awake Charlie
2011 Conan the Barbarian Marique σε εξέλιξη
2012 Once Upon A Time Cora (young)


Tηλεόραση

Χρονιά Σειρά Ρόλος Σημειώσεις-Βραβεία
1985 Jem Marissa Heath 1 επεισόδιο - Σαιζόν 2
1990 True Colours Suzanne 1 Eπεισόδιο - Life with Fathers
1999 God Is in the T.V. Jackie-O
2001 What About Joan? Maeve 1 Eπεισόδιο - Maeve
2001 - 2006 Οι Μάγισσες(Charmed) Paige Matthews 112 Eπεισόδια
2008 The Essentials (TCM) Τον εαυτό της 27 Eπεισόδια
2009 Nip/Tuck Dr. Theodora 'Teddy' Lowe 5 Επεισόδια


Βιντεοπαιχνίδια

Χρονιά Τίτλος Παιχνιδιού Ρόλος Σημειώσεις-Βραβεία
2005 Darkwatch: Curse of the West Tala Vamp
2009 Terminator Salvation (βιντεοπαιχνίδι) Angie Salter


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Αμερικανοί

Αμερικανικές ταινίες

Κινηματογράφος, Ηθοποιοί, Σκηνοθέτες, Ταινίες

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News