- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Ο Ρόμπερτ Έντουαρντ Λη (αγγλικά: Robert Edward Lee, 19 Ιανουαρίου 1807 – 12 Οκτωβρίου 1870) ήταν αρχηγός των δυνάμεων του Νότου στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο και καταγόταν από τη Βιρτζίνια. Ήταν εναντίον της δουλείας και δεν είχε δούλους. Η φοβερή στρατιωτική του ικανότητα έφερε τον αδύναμο Νότο στα πρόθυρα της Ουάσινγκτον, ενώ το όνομα του έγινε συνώνυμο του Νότου. Έχαιρε βαθιάς εκτίμησης και στους στρατιώτες του Βορρά. Κατά την ημέρα της παράδοσης του Νότου οι βόρειοι τον ασπάστηκαν ως δικό τους αρχηγό. Έχασε από προσωπικό του λάθος την κρίσιμη μάχη στο Γκέττυσμπεργκ και από συγκυρία πιθανόν και αυτόν τον ίδιο τον πόλεμο. Θεωρείται η πιο σημαντική προσωπικότητα του Αμερικανικού Εμφυλίου.

Robert Edward Lee

Ρόμπερτ Έντουαρντ Λη
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Robert Edward Lee (Αγγλικά)
Γέννηση 19 Ιανουαρίου 1807
Φυτείες Στράτφορντ Χολ, Βιρτζίνια, ΗΠΑ
Θάνατος 12 Οκτωβρίου 1870 (63 ετών)
Λέξινγκτον, Βιρτζίνια, ΗΠΑ
Αιτία θανάτου πνευμονία
Συνθήκες θανάτου φυσικά αίτια
Τόπος ταφής Lee Chapel
Υπηκοότητα Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (1807–1861)
Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής

(1861–1865)
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (1865–1870)

Θρησκεία Επισκοπική Εκκλησία[2]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Αγγλικά[3]
Σπουδές Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ (1825–1829)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα Στρατηγός στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο
Εργοδότης Washington and Lee University (1865–1870)
Οικογένεια
Σύζυγος Μαίρη Άννα Κάστις Λη
Τέκνα Τζορτζ Ουάσιγκτον Κάστις Λη
Γουίλιαμ Χένρι Φίτζχιου Λη
Ρόμπερτ Ε. Λη, Τζ.
Γονείς Χένρι Λη Γ΄ και Anne Hill Carter Lee
Αδέλφια Henry Lee IV
Robert Henry Lee
Συγγενείς Henry Lee II

(παππούς από τη μεριά του πατέρα του),

George Washington Parke Custis (πεθερικά)

και Mary Lee Fitzhugh Custis (πεθερικά)

Οικογένεια Lee family
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατός στρατηγός/Confederate States Army και

Αμερικανικός Στρατός

Πόλεμοι/μάχες Αμερικανομεξικανικός πόλεμος και

Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος

Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα General in Chief of the Armies

of the Confederate States

(Φεβρουαρίου 1865 – Απριλίου 1865)
Superintendent of the United States

Military Academy

(1852–1855)

Το τέλος της 36ετούς καριέρας του τον βρήκε διοικητή στην φρουρά του Τέξας και την ώρα της απόσχισης οι Τεξανοί τον διώχνουν σαν εκπρόσωπο της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Στη συνέχεια τον διάλεξε ο αρχιστράτηγος Ουίνφηλντ Σκοτ που τον εκτιμούσε σαν τον καλύτερο ποτέ στρατιώτη του, να του αναθέσει την διαδοχή του στη στρατιωτική ηγεσία του Βορρά. Ο Λη απάντησε ότι αν η Βιρτζίνια αποσχιστεί, όπως αναμενόταν, τότε δεν θα μπορούσε να σηκώσει το σπαθί ενάντια στα παιδιά του. Ο Σκοτ, λυπημένα, δήλωσε ότι δεν περίμενε άλλη απάντηση από έναν τέτοιο ακέραιο χαρακτήρα. Ο Λη επέστρεψε στην Βιρτζίνια και τελικά δέχτηκε μια θέση συμβούλου στο επιτελείο του Νότου όπως άρμοζε σε ένα άτομο της προχωρημένης ηλικίας του. Τα λόγια του για το πως έβλεπε την εξέλιξη του πολέμου υπήρξαν προφητικά: «Ο Νότος δεν συνειδητοποιεί τα τεράστια υλικά αποθέματα του Βορρά και ο Βορράς δεν συνειδητοποιεί το πείσμα για αντίσταση του Νότου».

Πάντως οι στρατιωτικοί ελιγμοί των νοτίων στρατηγών Λη, Τζάκσον, Λόνγκστρητ, Έρλυ και Στιούαρτ έμειναν στην στρατιωτική ιστορία, ενώ για τους βόρειους στρατηγούς ελάχιστα πράγματα μνημονεύονται, διότι άλλαζαν συχνά λόγω των στρατιωτικών τους αποτυχιών και δεν μπορούσαν να εκμεταλλευθούν την ποσοτική υπεροχή τους σε εξοπλισμό και στρατό. Κατά τον τραυματισμό του επίσης ικανού νότιου στρατηγού Τζάκσον, που τελικά έχασε το αριστερό του χέρι ο Λη είχε πει χαρακτηριστικά: «Εκείνος έχασε το αριστερό του κι εγώ το δεξί μου χέρι!»

Ο Λη αντέγραψε την τακτική του Ναπολέοντα Α΄. Έτσι χώριζε τον στρατό του σε δύο η τρία τμήματα, αναγκάζοντας τον αντίπαλο να διασπάσει τις δυνάμεις του αντίστοιχα για να μην βρεθεί εκτεθειμένος. Στην συνέχεια ανακάλυπτε το αδύνατο σημείο του εχθρού και με μία γρήγορη αναδιάταξη δυνάμεων επετίθετο εκεί. Για την επιτυχία του σχεδίου όμως απαιτούνταν δύο θεμελιώδεις προϋποθέσεις: α) ο αρχιστράτηγος έπρεπε να έχει καλή πληροφόρηση των αντιπάλων θέσεων και β) μεγάλη εμπιστοσύνη στους διοικητές των μονάδων του, ότι είχαν κατανοήσει πλήρως το σχέδιο και θα δρούσαν άμεσα όταν θα ερχόταν η ώρα να κτυπήσουν. Σε αντίθετη περίπτωση η σύγχυση ήταν η μόνη κατάληξη. Στην κρίσιμη μάχη του Γκέττυσμπεργκ ο Λη έχασε επαφή με το ιππικό του και μαζί με αυτό και την πληροφόρηση για την ανάπτυξη του εχθρού.

Αμερικανοί

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News