ART

 

EVENTS

Ο Ρόμπερτ Μπάχερ (Robert Fox Bacher, 31 Αυγούστου 1905 - 18 Νοεμβρίου 2004) ήταν Αμερικανός πυρηνικός φυσικός και ένας από τους ηγέτες του προγράμματος Μανχάταν. Γεννημένος στο Loudonville του Οχάιο, ο Bacher απέκτησε το πτυχίο του και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, γράφοντας τη διδακτορική του διατριβή το 1930 υπό την επίβλεψη του Samuel Goudsmit σχετικά με την επίδραση Zeeman της υπερ-λεπτής δομής των ατομικών επιπέδων. Μετά από μεταπτυχιακή εργασία στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), αποδέχτηκε δουλειά στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια. Το 1935 δέχτηκε μια προσφορά από τον Hans Bethe να συνεργαστεί μαζί του στο Πανεπιστήμιο Cornell στην Ιθάκη της Νέας Υόρκης. Εκεί ο Bacher συνεργάστηκε με τον Bethe στο βιβλίο του Nuclear Physics. Α: Στάσιμες καταστάσεις των πυρήνων (1936), το πρώτο από τα τρία βιβλία που θα γινόταν γνωστά ως "Βίβλος Bethe".

Τον Δεκέμβριο του 1940, ο Bacher εντάχθηκε στο Εργαστήριο Ακτινοβολίας στο MIT, αν και δεν σταμάτησε αμέσως την έρευνά του στο Cornell σχετικά με τη διατομή νετρονίων του καδμίου. Το Εργαστήριο Ακτινοβολίας οργανώθηκε σε δύο ενότητες, μία για εισερχόμενα σήματα ραντάρ και μία για εξερχόμενα σήματα ραντάρ. Ο Bacher διορίστηκε για να χειριστεί την ενότητα εισερχόμενων σημάτων. Εδώ απέκτησε πολύτιμη εμπειρία στη διοίκηση, συντονίζοντας όχι μόνο τις προσπάθειες των επιστημόνων του, αλλά και εκείνων της General Electric και της RCA. Το 1942, ο Bacher πλησίασε ο Robert Oppenheimer για να συμμετάσχει στο έργο του Μανχάταν στο νέο εργαστήριό του στο Los Alamos, Νέο Μεξικό. Ήταν με την επιμονή του Bacher ότι ο Los Alamos έγινε πολιτικό παρά στρατιωτικό εργαστήριο. Στο Los Alamos, ο Bacher ήταν επικεφαλής του τμήματος P (Φυσικής) του έργου και αργότερα του τμήματος G (Gadget). Ο Bacher συνεργάστηκε στενά με το Oppenheimer και οι δύο άνδρες συζήτησαν την πρόοδο του έργου σε καθημερινή βάση.

Μετά τον πόλεμο, ο Bacher έγινε διευθυντής του Εργαστηρίου Πυρηνικών Σπουδών στο Cornell. Υπηρέτησε επίσης στην Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ, τον πολιτικό οργανισμό που αντικατέστησε το Έργο του προγράμματος Μανχάταν κατά τη διάρκεια του πολέμου και το 1947 έγινε ένας από τους πρώτους επιτρόπους του. Έφυγε το 1949 για να γίνει επικεφαλής Τμήμα Φυσικής, Μαθηματικών και Αστρονομίας στο Caltech. Διορίστηκε μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Επιστημών του Προέδρου (PSAC) το 1958. Το 1962, έγινε αντιπρόεδρος και provost του Caltech. Παραιτήθηκε από το αξίωμα του provost το 1970 και έγινε ομότιμος καθηγητής το 1976. Πέθανε το 2004 σε ηλικία 99 ετών.

Εγκυκλοπαίδεια Φυσικής

Αμερικανοί

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License