- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Ο Ρόμπι Κρίγκερ (Robert Alan "Robby" Krieger, 8 Ιανουαρίου 1946) είναι Αμερικανός κιθαρίστας, γνωστότερος ως μέλος του ροκ συγκροτήματος των Doors.

RobbyKriegerJune07

Το περιοδικό "Rolling Stone" τον έχει κατατάξει 76ο στην λίστα με τους εκατό καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών.

Βιογραφία

Ο Κρίγκερ γεννήθηκε στο Λος Άντζελες το 1946 από γονείς εβραϊκής καταγωγής και από την παιδική του ηλικία ασχολήθηκε με την μουσική, αρχικά μαθαίνοντας την κλασική μουσική. Την ίδια εποχή άρχισε να ακούει ροκ εντ ρολ καλλιτέχνες όπως ο Έλβις Πρίσλεϊ και ο Φατς Ντόμινο και ξεκίνησε να παίζει πιάνο.
Ο Ρόμπι Κρίγκερ και ο Ρέι Μάνζαρεκ το 2004

Κατά την εφηβική του ηλικία έμαθε να παίζει κιθάρα, ενώ μετά το σχολείο σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στην Σάντα Μπάρμπαρα. Στα 19 του χρόνια, εντάχθηκε στους νεοσύστατους Doors, μαζί με τον τραγουδιστή Τζιμ Μόρισον, τον κιμπορντίστα Ρέι Μάνζαρεκ και το ντράμερ Τζον Ντένσμορ. Το συγκρότημα γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία στη Βόρεια Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του '60 και τις αρχές της δεκαετίας του '70, με έξι πλατινένιους δίσκους, οι οποίοι σκαρφάλωσαν στο Top-10 του Billboard, ενώ είχαν και οκτώ Top-40 επιτυχίες. Μετά τον θάνατο του Μόρισον στο Παρίσι το 1971, ο Κρίγκερ μαζί με τους Μάνζαρεκ και Ντένσμορ αποφάσισαν να συνεχίσουν ως τρίο, κυκλοφορώντας τα άλμπουμ "Other Voices" (1971) και "Full Circle" (1972), με μέτρια επιτυχία.

Οι Doors διαλύθηκαν το 1973 και ο Κρίγκερ σχημάτισε τους Butts Band μαζί με τον Τζον Ντένσμορ, κυκλοφορώντας τους δίσκους "The Butts Band" το 1974 και "Hear and Now" το 1975. Στη συνέχεια, κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο "Robby Krieger & Friends" το 1977, για να ακολουθήσουν τα "Versions", "Robby Krieger", "No Habla" και "Door Jams" κατά την δεκαετία του '80.
Το 1982, συμμετείχε στον δίσκο "Extraterrestrial Live" των Blue Öyster Cult και την ίδια χρονιά έπαιξε στο "Panic Station" των Acid Casualties. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 σχημάτισε το τρίο Robby Krieger Organization μαζί με τον κιμπορντίστα Σκιπ Βαν Γουίνκλ και το ντράμερ Ντέιλ Αλεξάντερ.

Από το 1996 μέχρι το 1998 περιόδευσε σε όλο τον κόσμο με το προσωπικό του σχήμα και το 2000 κυκλοφόρησε το ορχηστρικό "Cinematix", με τις συμμετοχές των Έντγκαρ Γουίντερ και Μπίλι Κόμπαμ.

Το 2002, σχημάτισε τους Doors of the 21st Century μαζί με τον Ρέι Μάνζαρεκ, τον Ίαν Άσμπερι των The Cult στα φωνητικά και το ντράμερ των The Police, Στιούαρτ Κόουπλαντ. Λόγω δικαστικής διαμάχης με τον Τζον Ντένσμορ για το όνομα του συγκροτήματος, μετονομάστηκαν σε Ray Manzarek and Robby Krieger of the Doors.

Τον Μάιο του 2012, ο Κρίγκερ περιόδευσε με τους Roadhouse Rebels με τον κιμπορντίστα Στιβ Μόλιτζ και τον μπασίστα Τζον Αβίλα και δύο χρόνια αργότερα συμμετείχε στο ομώνυμο κομμάτι από το άλμπουμ "Puppet Strings" των Fuel.


Δισκογραφία
με τους Doors

The Doors (1967)
Strange Days (1967)
Waiting for the Sun (1968)
The Soft Parade (1969)
Morrison Hotel (1970)
L.A. Woman (1971)
Other Voices (1971)
Full Circle (1972)
An American Prayer (1978)

με τους Butts Band

Butts Band - The Butts Band (1974)
Butts Band - Hear and Now (1975)
Butts Band - The Complete Recordings (1996)

Σόλο άλμπουμ

Robby Krieger & Friends (1977)
Versions (1982)
Robby Krieger (1985)
No Habla (1989)
Door Jams (1989)
Cinematix (2000)
Singularity (2010)


Άλλες συνεργασίες

Blue Öyster Cult - Extraterrestrial Live (1982)
Acid Casualties - Panic Station (1982)
Blue Öyster Cult - Imaginos (1988)
Pearl Jam - Flashpoint Featuring Eddie With The Doors (1993)
Cher - The Casablanca Years: Take Me Home/Prisoner (1994)
Robby Krieger Organization - RKO Live! (1995)
Michael Zentner - Playtime (1995)
Thomas Jefferson Kaye - Not Alone (1996)
Arthur Barrow - Eyebrow Razor (1996)
Spirit - California Blues (1996)
Dragon Attack - Dragon Attack: A Tribute to Queen (1997)
Woodstock 1999 (1999)
Creed - Sacrifice (2002)
Streetlight Manifesto - Everything Goes Numb (2003)
Ange - Autant en Emporte le Rock 1960-2000 (2003)
Ramones - Raw (DVD, 2004)
Paul & Georgia - The Paul & Georgia Album (2005)
Derek James - Stray (2005)
Pink Floyd - Back Against the Wall (2005)
Particle - Transformations Live for the People (2006)
Ernest Ranglin - Order of Distinction (2007)
Asia - Progressive Rock Friends (2008)
Spirit - California Blues Redux (2009)
James Lee Stanley - All Wood and Doors (2011)
Mau Maus - Scorched Earth Policies: Then & Now (2012)
Skrillex - Bangarang (2012)
William Shatner - Ponder the Mystery (2013)
Fuel - Puppet Strings (2014)

Πηγές

Bio - Robby Krieger
100 Greatest Guitarists: Robby Krieger | Rolling Stone
Robby Krieger | Music Biography, Credits and Discography | Allmusic
Robby Krieger Discography at Discogs

Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Επίσημη ιστοσελίδα του Ρόμπι Κρίγκερ
Ρόμπι Κρίγκερ στην IMDb (Αγγλικά)


The Doors

Τζιμ Μόρισον Ρέι Μάνζαρεκ Τζον Ντένσμορ Ρόμπι Κρίγκερ

Ηχογραφήσεις σε στούντιο
The Doors (1967) Strange Days (1967) Waiting for the Sun (1968) The Soft Parade (1969) Morrison Hotel (1970) L.A. Woman (1971) Other Voices (1971) Full Circle (1972) An American Prayer (1978)
Ζωντανές ηχογραφήσεις
Absolutely Live (1970) Alive, She Cried (1983) Live at the Hollywood Bowl (1987) In Concert (1991)
Συλλογές
Doors 13 (1970) The Best Of The Doors (1973) The Doors Greatest Hits (1980) Classics (1985) The Best Of The Doors (1985) The Doors Box Set (1997) The Doors Complete Studio Recordings (1999) Essential Rarities (2000) Legacy: The Absolute Best (2003) Perception: 40th Anniversary Box Set (2006) Very Best Of The Doors (2007)
Τραγούδια
Break On Through (To the Other Side) Five to One L.A. Woman Light My Fire People Are Strange Riders on the Storm Roadhouse Blues The End

Αμερικανοί

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News