- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Ο Ρίτσαρντ Κρένα (Richard Donald Crenna, 30 Νοεμβρίου 1926 - 17 Ιανουαρίου 2003) ήταν Αμερικανός ηθοποιός ιταλικής καταγωγής.

Richard Crenna Luke McCoy 1961

Ζωή και έργο

Ο Κρένα γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 1926 στο Λος Άντζελες της πολιτείας Καλιφόρνιας. Στα παιδικά του χρόνια αλλά και αργότερα ανέλαβε ρόλους σε ραδιοφωνικές εκπομπές, όπως τις Boy Scout Jamboree (1937), A Date With Judy (1946) και Our Miss Brooks (1948). Τον ρόλο του στην τελευταία κράτησε και σαν ηθοποιός όταν το 1952 έγινε τηλεοπτική εκπομπή. Ο γνωστότερος ρόλος του ήταν αυτός του συνταγματάρχη Σαμ Τράουτμαν στην ταινία «Ράμπο: Το Πρώτο Αίμα» (1982) και στις δυο τις συνέχειες του 1985 και 1988. Το 1988 απέκτησε αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλυγουντ.

Πέθανε στις 17 Ιανουαρίου του 2003 στο Λος Άντζελες από καρκίνο παγκρέατος. Ο χαρακτήρας του Jared Duff που υποδυόταν στη σειρά «Judging Amy» το διάστημα εκείνο δεν συνεχίστηκε με άλλο ηθοποιό και πέθανε επίσης.

Ο γιος του, Ρίτσαρντ Άντονι Κρένα, είναι επίσης ηθοποιός.
Φιλμογραφία (επιλεγμένη)

1966: Τα Βότσαλα της Άμμου (The Sand Pebbles)
1967: Περίμενε Μέχρι να Νυχτώσει (Wait Until Dark)
1969: Marooned
1972:Ο Μπάτσος

(Un Flic)

1973: Jonathan Livingston Seagull
1981: Έξαψη
1982: Ράμπο: Το Πρώτο Αίμα
1984: The Flamingo Kid
1985: Ράμπο ΙΙ: Η Αποστολή
1987: Ράμπο III
1989: Leviathan

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Προφίλ του Ρίτσαρντ Κρένα στο cine.gr

Αμερικανοί

Αμερικανικές ταινίες

Κινηματογράφος, Ηθοποιοί, Σκηνοθέτες, Ταινίες

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News