- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Ο Ρέι Μάνζαρεκ (Ray Manzarek, αγγλ. πλήρες όνομα Raymond Daniel Manzarek Jr., 12 Φεβρουαρίου 1939 - 20 Μαΐου 2013) ήταν Αμερικάνος κιμπορντίστας και πιανίστας, γνωστότερος ως ιδρυτικός στέλεχος του ροκ συγκροτήματος των Doors.

Ray Manzarek a Milano nel 2012 (cropped)



Βιογραφία

Ο Μάνζαρεκ γεννήθηκε στο Σικάγο το 1939, από τους πολωνικής καταγωγής γονείς, Έλενα και Ρέιμοντ Μάνζαρεκ. Σε εφηβική ηλικία ξεκίνησε να παίζει πιάνο και να ασχολείται με τον αθλητισμό παίζοντας μπάσκετ. Σπούδασε Οικονομικά στο πανεπιστήμιο "DePaul" του Σικάγο και στα 23 του χρόνια μπήκε στο UCLA και στο τμήμα κινηματογραφίας. Εκεί, γνώρισε τον Τζιμ Μόρισον αλλά και τη μετέπειτα σύζυγο του, Ντόροθι Φουτζικάουα. Εκείνο το διάστημα έπαιζε στους Ravens μαζί με τα αδέλφια του Ρικ και Τζιμ Μάνζαρεκ, από τους οποίους αποχώρησε για να σχηματίσει τους Doors μαζί με τον Μόρισον. Σε μία διάλεξη του γιόγκι Μαχαρίσι Μαχές, γνώρισε τους Ρόμπι Κρίγκερ και Τζον Ντένσμορ, οι οποίοι ανέλαβαν την κιθάρα και τα τύμπανα στο νεοσύστατο συγκρότημα.
Οι Doors το 1969

Οι Doors κυκλοφόρησαν έξι στούντιο και ένα ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ μέχρι το 1971, όταν ο Μόρισον έχασε τη ζωή του. Όλοι οι δίσκοι έχουν βραβευθεί ως πλατινένιοι και σκαρφάλωσαν στο Top-10 του Billboard. Επίσης, τα τραγούδια τους "Light My Fire" και "Hello, I Love You" σκαρφάλωσαν στην κορυφή των αμερικάνικων τσαρτ, ενώ άλλα έξι κομμάτια ανέβηκαν στο Top-40. Μετά το θάνατο του Μόρισον, τα υπόλοιπα μέλη συνέχισαν ως τρίο κυκλοφορώντας τους δίσκους "Other Voices" και "Full Circle", στους οποίους εκτός των πλήκτρων, ο Μάνζαρεκ ανέλαβε και τα φωνητικά.

Μετά τους Doors δημιούργησε τους Nite City μαζί με τον κιθαρίστα Πωλ Γουόρεν, τον μπασίστα των Blondie, Νάιτζελ Χάρισον, τον τραγουδιστή Νόα Τζέιμς και το ντράμερ Τζίμι Χάντερ. Το συγκεκριμένο σχήμα κυκλοφόρησε τα "Nite City" και "Golden Days Diamond Nights", το 1977 και το 1978 αντίστοιχα.

Το 1980, έκανε την παραγωγή και έπαιξε στο δίσκο "Los Angeles" του πανκ συγκροτήματος Χ, ενώ συνεργάστηκε με τους Echo & the Bunnymen, Michael McClure, Darryl Read, κ.α.. Το 1998 εξέδωσε τα απομνημονεύματα του με τίτλο "Light My Fire: My Life with The Doors", ενώ έγραψε το "The Poet in Exile" του 2001 και το "Snake Moon" του 2006.

Το 2000, ηχογράφησε το άλμπουμ ποίησης "Freshly Dug" μαζί με τον Darryl Read και σκηνοθέτησε την ταινία "Love Her Madly", η οποία προβλήθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα στο "Santa Cruz Film Festival".

Το 2006, συνεργάστηκε με τον συνθέτη και τρομπετίστα Bal για το άλμπουμ "Atonal Head" του 2006. Επίσης, συνεργάστηκε με τον "Weird Al" Yankovic στο σινγκλ "Craigslist", τον Roy Rogers στο "Translucent Blues", όπως και το "Breakn' a Sweat" του DJ Skrillex, μαζί με τους Ντένσμορ και Κρίγκερ.

Ο Μάνζαρεκ πέθανε από χολαγγειοκαρκίνωμα σε νοσοκομείο του Ρόζενχαϊμ της Γερμανίας στις 20 Μαΐου 2013, σε ηλικία 74 ετών.
Δισκογραφία
με τους Doors

The Doors (1967)
Strange Days (1967)
Waiting for the Sun (1968)
The Soft Parade (1969)
Morrison Hotel (1970)
L.A. Woman (1971)
Other Voices (1971)
Full Circle (1972)
An American Prayer (1978)

Σόλο άλμπουμ

The Golden Scarab (1973)
The Whole Thing Started with Rock & Roll Now It's Out of Control (1974)
Carmina Burana (1983)
The Doors: Myth And Reality, The Spoken Word History (1996)
Love Her Madly (2006)


με τους Nite City

Nite City (1977)
Golden Days Diamond Nights (1978)

Άλλες συνεργασίες

X - Los Angeles (1980)
Echo & the Bunnymen - Echo & the Bunnymen (1987)
Michael McClure - Love Lion (1993)
Darryl Read - Freshly Dug (1999)
Bal - Atonal Head (2006)
Roy Rogers - Ballads Before The Rain (2008)
"Weird Al" Yankovic - Alpocalypse (2009)
Roy Rogers - Translucent Blues (2011)
Michael McClure - The Piano Poems: Live From San Francisco (2012)
Roy Rogers - Twisted Tales (2013)

Πηγές

Bio - Ray Manzarek
Ray Manzarek | Music Biography, Credits and Discography | Allmusic
Ray Manzarek, Founding Member of The Doors, Passes Away at 74
Ray Manzarek Biography - ARTISTdirect Music
Ray Manzarek Discography at Discogs

Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Ρέι Μάνζαρεκ

Επίσημη ιστοσελίδα του Ρέι Μάνζαρεκ
Ρέι Μάνζαρεκ στην IMDb (Αγγλικά)


The Doors

Τζιμ Μόρισον Ρέι Μάνζαρεκ Τζον Ντένσμορ Ρόμπι Κρίγκερ

Ηχογραφήσεις σε στούντιο
The Doors (1967) Strange Days (1967) Waiting for the Sun (1968) The Soft Parade (1969) Morrison Hotel (1970) L.A. Woman (1971) Other Voices (1971) Full Circle (1972) An American Prayer (1978)
Ζωντανές ηχογραφήσεις
Absolutely Live (1970) Alive, She Cried (1983) Live at the Hollywood Bowl (1987) In Concert (1991)
Συλλογές
Doors 13 (1970) The Best Of The Doors (1973) The Doors Greatest Hits (1980) Classics (1985) The Best Of The Doors (1985) The Doors Box Set (1997) The Doors Complete Studio Recordings (1999) Essential Rarities (2000) Legacy: The Absolute Best (2003) Perception: 40th Anniversary Box Set (2006) Very Best Of The Doors (2007)
Τραγούδια
Break On Through (To the Other Side) Five to One L.A. Woman Light My Fire People Are Strange Riders on the Storm Roadhouse Blues The End

Αμερικανοί

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News