- Art Gallery -

 

.

Ο Ρέι Γκίλεν (αγγλ. Raymond Arthur Gillen, 12 Μαΐου 1959 - 1 Δεκεμβρίου 1993) ήταν Αμερικάνος τραγουδιστής της ροκ μουσικής, γνωστός για τη συνεργασία του με τα συγκροτήματα των Badlands και των Black Sabbath.

Βιογραφία

Ο Γκίλεν γεννήθηκε το 1959 στη Νέα Υόρκη και ασχολήθηκε με το τραγούδι κατά τα εφηβικά του χρόνια, με κύριες επιρροές του τον Στιβ Μάριοτ και τον Ρόμπερτ Πλαντ. Τα πρώτα του συγκροτήματα ήταν οι Quest, οι F-66, οι Savage, οι Vendetta και οι Harlette.

Το 1985 έγινε μέλος των Rondinelli ηχογραφώντας μαζί τους τον δίσκο "Wardance", ο οποίος κυκλοφόρησε έντεκα χρόνια αργότερα. Το 1986, εντάχθηκε στους Black Sabbath αντικαθιστώντας τον Γκλεν Χιουζ κατά την περιοδεία του "The Seventh Star". Στη συνέχεια ξεκίνησαν τις ηχογραφήσεις για το "The Eternal Idol", αλλά ο Γκίλεν παραιτήθηκε πριν ολοκληρωθεί ο δίσκος. Παρ' όλα αυτά, η επανέκδοση του άλμπουμ σε μορφή διπλού CD περιλαμβάνει τις ηχογραφήσεις του Ρέι Γκιλεν. Επίσης, συμμετείχε στο τραγούδι "Strange Wings" από το επιτυχημένο άλμπουμ των Savatage, "Hall of the Mountain King".

Ενώ περιόδευε με τους Black Sabbath, του προτάθηκε να γίνει μέλος των Phenomena ηχογραφώντας το δεύτερο δίσκο τους με τίτλο "Phenomena II: Dream Runner", το 1987. Το 1988, έγινε μέλος των Badlands, ενώ συνεργάστηκε με τον κιθαρίστα Τζον Σάικς των Thin Lizzy σε ένα πρότζεκτ με την ονομασία Blue Murder, δημιουργώντας μόνο ένα ντέμο με τίτλο "It's Too Late". Με τους Badlands κυκλοφόρησε το ομώνυμο τους άλμπουμ το 1989, το "Voodoo Highway" το 1991 και το "Dusk", το οποίο κυκλοφόρησε τελικά το 1998. Η σύνθεση του συγκροτήματος απαρτιζόταν επίσης από τον κιθαρίστα Τζέικ Λι και το ντράμερ Έρικ Σίνγκερ.

Το 1992, συνεργάστηκε με τους Terriff του Λος Άντζελες, αλλά όταν η συνεργασία τους δεν ευδοκίμησε μετακόμισε πίσω στη Νέα Υόρκη. Εκεί, σχημάτισε τους Sun Red Sun αλλά πέθανε από AIDS στις 1 Δεκεμβρίου του 1993, σε ηλικία 34 ετών.
Δισκογραφία

F-66 - Give It A Try (σινγκλ, 1980)
Phenomena - Phenomena II: Dream Runner (1987)
Savatage - Hall of the Mountain King (1987)
Blue Murder - It's Too Late(ντέμο, 1988)
Badlands - Badlands (1989)
Badlands - Voodoo Highway (1991)
George Lynch - Sacred Groove (1993)
Atsushi Yokozeki Project - Raid (1993)
Sun Red Sun - Sun Red Sun (1995)
Badlands - Dusk (1998)
Rondinelli - Wardance (1996)
Black Sabbath - The Eternal Idol, Deluxe Version (2010)
Black Sabbath - Live at The Hammersmith Odeon, Deluxe Version (2010)

Πηγές

Ray Gillen | Biography | AllMusic
Ray GILLEN (1961-1993) - The Estate Project
Ray Gillen - Black Sabbath Online
Sleaze Roxx: Ray Gillen

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Επίσημη ιστοσελίδα Ρέι Γκίλεν
Ray Gillen | Facebook

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License