- Art Gallery -

 

.

O Κουέντιν Τζερόμ Ταραντίνο (Quentin Jerome Tarantino, 27 Μαρτίου 1963) είναι Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός του κινηματογράφου.

Γεννήθηκε στο στο Νόξβιλ του Τενεσί. Έγινε γνωστός στην αρχή της δεκαετίας του '90 ως ο μοντέρνος δημιουργός που με τις μη γραμμικές ιστορίες του, αξιομνημόνευτους διαλόγους και ωμή βία, έφερε νέες ιδέες στα συνηθισμένα αρχέτυπα των αμερικανικών ταινιών. Είναι ένας από τους πιο διάσημος νέους σκηνοθέτες, που βρίσκονταν πίσω από την επανάσταση του ανεξάρτητου κινηματογράφου της δεκαετίας του '90, πασίγνωστος για την γρήγορη ομιλία του, τις γνώσεις του για όλες τις εξελίξεις στον χώρο του κινηματογράφου καθώς και για τις εγκυκλοπαιδικές του γνώσεις γύρω από τον κλασικό αλλά και πειραματικό κινηματογράφο.

Μία από τις πιο γνωστές ταινίες του είναι το Pulp Fiction, με τους Τζον Τραβόλτα, Ούμα Θέρμαν, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Μπρους Γουίλις, Τιμ Ροθ, Ροζάννα Αρκέτ και Κρίστοφερ Γουόκεν, το οποίο βραβεύτηκε με το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1994. Η ταινία προτάθηκε για επτά Όσκαρ, εκ των οποίων κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου σεναρίου. Όπως και άλλοι διάσημοι σκηνοθέτες, ο Ταραντίνο εμφανίζεται σε μικρούς ρόλους σε κάποιες ταινίες του, με πιο χαρακτηριστικούς στο Pulp Fiction και το Reservoir Dogs.

Φιλμογραφία
Σκηνοθεσία & σενάριο

My Best Friend's Birthday (1987)
Reservoir Dogs (1992)
Pulp Fiction (1994)
ER - Πρώτη περίοδος, Επεισόδιο 24: "Motherhood" (1995) - Tηλεοπτική σειρά
Four Rooms (1995) (σκηνοθεσία τμήματος The Man from Hollywood)
Jackie Brown (1997)
Kill Bill Vol.1 (2003)
Kill Bill Vol.2 (2004)
Sin City (2005) (συμμετοχή στη σκηνοθεσία)
CSI: Crime Scene Investigation (2005), διπλό επεισόδιο "Grave Danger: Vols. I & II" (επίτιμος σεναριογράφος και σκηνοθέτης)
Death Proof (2007) (σε μερικές χώρες προβλήθηκε μαζί με το Planet Terror του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ, κάτω από τον γενικό τίτλο Grindhouse)
Άδωξοι Μπάσταρδη (Αγγλικά:Inglourious Basterds) (2009)
Django Unchained (2013)
The Hateful Eight (Ελληνικά : Οι Μισητοί Οχτώ) (2015)

Σενάριο

True Romance (1993)
Natural Born Killers (1994)
From Dusk Till Dawn (1996)

Ηθοποιός

My Best Friend's Birthday (1987) - ως Clarence Pool
Reservoir Dogs (1992) - ως Mr. Brown
Pulp Fiction (1994) - ως Jimmie Dimmick
Sleep With Me (1994) - ως Sid
Destiny Turns On the Radio (1995) - ως Johnny Destiny
Four Rooms (1995) - ως Chester
Desperado (1995) - ως Pick-up Guy
From Dusk Till Dawn (1996) - ως Richard Gecko
Girl 6 (1996) - ως Q.T
Little Nicky (2000) -ως Deacon
Alias (τηλεοπτική σειρά) (2001) - ως McKenas Cole
The Muppets' Wizard of Oz (2005)
Vzyat Tarantino (2005)
Hell Ride (2006)

Παραγωγός

My Best Friend's Birthday (1987)
Past Midnight (1992)
Iron Monkey (1993)
Killing Zoe (1994)
Four Rooms (1995)
From Dusk Till Dawn (1996)
Curdled (1996)
God Said, 'Ha!' (1998)
From Dusk Till Dawn 2: Texas Blood Money (1999)
From Dusk Till Dawn 3: The Hangman's Daughter (2000)
Daltry Calhoun (2005)
Freedom's Fury (2005)
Hostel (2006)
Killshot (2006)
Grindhouse (2007)
Hell Ride (2006)
Hostel 2 (2007)
Άδωξοι Μπάσταρδη (Αγγλικά:Inglourious Basterds) (2009)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

The Quentin Tarantino Archives
Quentin Tarantino Movie Forums
Everything Tarantino Ανεπίσημη ιστοσελίδα θαυμαστών
The Independents - Quentin Tarantino Ιστοσελίδα με πολλές πληροφορίες για τις ταινίες του Ταραντίνο.
Kill Will - The Rough Magic of Quentin Tarantino
Bio at Encyclopedia of Fantastic Film and Television
Blooming Lotus: Redemption and Spiritual Transformation in Kill Bill άρθρο στο 24 Lies A Second
Tarantino's Themes Come to Surface άρθρο του Lucas Stensland στο ToxicUniverse.com
Φιλμογραφία, συνεντεύξεις, τρέιλερ
Ο Κουέντιν Ταραντίνο στο Rotten Tomatoes
Πλήρης φιλμογραφία του Κουέντιν Ταραντίνο, trailers, κριτικές

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License