- Art Gallery -

 

.

Ο Μάικλ Ντάγκλας, (πλήρες όνομα Μάικλ Κερκ Ντάγκλας, αγγλικά: Michael Douglas) είναι Αμερικανός ηθοποιός και παραγωγός. Είναι γιος του γνωστού ηθοποιού Κερκ Ντάγκλας. O Μάικλ Ντάγκλας έχει κερδίσει δύο βραβεία Όσκαρ - ένα ως παραγωγός για την ταινία Στη Φωλιά του Κούκου, (Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας) και ένα ως ηθοποιός στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Γκόρντον Γκέκο στην ταινία Wall Street (Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου) - τέσσερις Χρυσές Σφαίρες και ένα Έμμυ. Έχει παίξει σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες.

Πρώτα χρόνια

Ο Μάικλ Ντάγκλας γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου του έτους 1944 στην πόλη του Νιους Μπράνσγουικ,στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ. Είναι ο μεγαλύτερος ηλικιακά από τους τέσσερις υιούς του Κερκ Ντάγκλας και της Νταϊάνας Ριλ. Έχει έναν μικρότερο αδερφό,τον Τζόελ Ντάγκλας,και δύο ετεροθαλή αδέρφια.
Επαγγελματική Καριέρα


Πρώτα Χρόνια
Mε την Τίσα Στέρλινγκ στην τηλεοπτική σειρά Το Πείραμα, ο πρώτος τηλεοπτικός ρόλος του Μάικλ Ντάγκλας.[1]

Ο πρώτος του ρόλος στην τηλεόραση ήρθε το 1969 με την τηλεοπτική σειρά, παραγωγής CBS-TV, ονόματι "Το Πείραμα" (The Experiment) και ήταν η μόνη φορά όπου πιστώθηκε στους τίτλους ως "M.K. Ντάγκλας".[2] Μάικλ Ντάγκλας ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα στα τέλη της δεκαετίας του 1960 με αρχές της δεκαετίας του 1970, εμφανιζόμενος σε λιγότερο γνωστές ταινίες όπως Ζήτω ο Ήρωας και Summertree. Ο πρώτος του σημαντικός ρόλος ήρθε με την τηλεοπτική σειρά Οι Δρόμοι του Σαν Φρανσίσκο από το 1972 εώς το 1976, όπου πρωταγωνίστησε δίπλα στον Καρλ Μάλντεν. Ο ίδιος αργότερα είπε ότι ο Μάλντεν έγινε ένας "μέντοράς" του και κάποιος όπου "τον θαύμαζε και τον αγαπούσε βαθιά μέσα του".[3]

Το 1975, έλαβε από τον πατέρα του Κερκ Ντάγκλας τα δικαιώματα του βιβλίου Στη Φωλιά του Κούκου. Ο ίδιος κατέληξε να παράξει την ταινία Στη Φωλιά του Κούκου, η οποία ήταν μια προσαρμογή του μυθιστορήματος μαζί με τον Σάουλ Ζάεντζ.[4] Ο Κιρκ Ντάγκλας ήλπιζε ότι εκείνος αυτοπροσώπως θα υποδυόνταν τον Μακμάρφι, ωστόσο ο Μάικλ έκρινε ότι δεν είναι κατάλληλος για τον ρόλο αυτόν λόγω ηλικίας και έτσι τον υποδύθηκε τελικά ο ρόλος κατέληξε στον Τζακ Νίκολσον, ο οποίος κέρδισε βραβείο Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου. Ο Μάικλ Ντάγκλας κέρδισε βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για την παραγωγή της ταινίας.


Επιτυχία στο Χόλιγουντ

Η καρίερα του απογειώθηκε επαγγελματικά όταν παρήγαγε και πρωταγωνίστησε στην ρομαντική-δραματική-κωμική ταινία Κυνηγώντας το Πράσινο Διαμάντι. Η ταινία αυτή ήταν μια εισπρακτική επιτυχία.

Από εκεί και μετά, άρχισαν οι συμμετοχές του σε διάφορες γνωσττές ταινίες. Το 1987 ο ίδιος έπαιξε στην ταινία θρίλερ Ολέθρια Σχέση (Fatal Attraction) με την Γκλεν Κλόουζ. Επίσης το ίδιο έτος υποδύθηκε τον Γκόρντον Γκέκο στην ταινία Wall Street του Όλιβερ Στόουν, για την οποία κέρδισε Βραβείο Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου. Επανέλαβε τον ρόλο του στην συνέχεια της ταινίας ονόματι Γουόλ Στριτ: Το χρήμα ποτέ δεν πεθαίνει, και πάλι σε σκηνοθεσία Όλιβερ Στόουν.

Το 1992 έπαιξε στην ταινία Βασικό Ένστικτο, μαζί με την Σάρον Στόουν. Η ταινία ήταν μια εισπρακτική επιτυχία στα Box Office, άλλα έλαβε μικτές κριτικές, κυρίως λόγω της αμφισεξουαλικότητας και του σεξισμού γενικά. Μεταξύ των ετών 1992 και 2000 έπαιξε σε πολλές γνωστές ταινίες, όπως στην ταινία O έρωτας του προέδρου, στην ταινία του 1998 Ένας Τέλειος Φόνος κ.λ.π.

Το 2000 πρωταγωνίστησε στην επιτυχημένη κριτικά ταινία του Στίβεν Σόντερμπεργκ το Traffic, δίπλα στον Μπενίσιο Ντελ Τόρο και στην μελλοντική τότε σύζυγό του, την Κάθριν Ζέτα Τζόουνς. Προτάθηκε για μια Χρυσή Σφαίρα και για άλλα διάφορα βραβεία από τους κριτικούς.


Προσωπική Ζωή

Τον Μαρτίο του 1977,ο Μάικλ Ντάγκλας παντρεύτηκε την 19 ετών τότε ηθοποιό, ονόματι Ντιάντρα Λούκερ.[5][6] Έχουν έναν υιό, τον Κάμερον, ο οποίος γεννήθηκε το 1978. Το 1995, η Ντιάντρα Λούκερ ζήτησε διαζύγιο και χώρισαν. Η Ντιάντρα Λούκερ πήρε 45 εκατομμύρια $ (δολάρια) από το διαζύγιο.[6][7]

Από τον Μάρτιο του 1999, ο ίδιος σύναψε σχέση με την Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς. Παντρεύτηκαν στις 18 Νοεμβρίου 2000. Μαζί έχουν αποκτήσει δύο τέκνα, έναν υιό και μια θυγατέρα. Κατά το έτος 2013, είχε αναφερθεί ότι ο Μάικλ Ντάγκλας και η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς ζούσαν ξεχωριστά, άλλα κανείς από τους δυο δεν είχε κάνει αίτηση διαζυγίου.[8][9]Ωστόσο, αργότερα την 1η Νοεμβρίου αναφέρθηκε ότι οι δυό τους επανενώθηκαν και ότι άρχισαν και πάλι να ζουν μαζί.[10]


Φιλμογραφία
Ως Ηθοποιός

Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
1966 Πετάξτε μια Μεγάλη Σκιά Οδηγός Τζιπ
1969 Χαίρε Ήρωα Καρλ Ντίξον
1970 Ο Ανταμ στις 06.00 Μ.Μ. Άνταμ Γκαίνς
1972 Ο Ναπολέων και η Σαμάνθα Ντάνυ
1978 Κόμα Δρ. Μάρκ Μπέλοους
1980 Και Τώρα...η Σειρά μου Μπεν Λεγουίν
1983 Η Νύχτα των Δικαστών Στίβεν Χάρντιν
1985 Η Γραμμή του Χορού Ζακ
Το Διαμάντι του Νείλου Τζακ Κόλτον Επίσης και παραγωγός
1987 Ολέθρια Σχέση
(Fatal Attraction)
Νταν Καλλάνγκερ
Wall Street Γκόρντον Γκέκο
1989 Καυτή Βροχή
(Black Rain)
Νίκ Κόνκλιν
1992 Βασικό Ένστικτο Νικ Κούραν
1994 Αποκαλύψεις Τομ Σαντερς
1995 Ο Αμερικανός Πρόεδρος Πρόεδρος Άντριου Σερπφιντ
1997 Το Παιχνίδι Νίκολας Βαν Όρτον
1998 Ένας Τέλειος Φόνος Στίβεν Τεΐλορ
2000 Τρομερά Παιδιά
(Wonder Boys)
Καθηγητής Γκράντυ Τριπ
Traffic Ρόμπερτ Γουεϊκεφιλντ
2001 Έφλεκτο Θηλυκό
(One Night at McCool's)
Κύριος Μπουρμεΐστερ Επίσης και παραγωγός
2006 Σε Επιφυλακή Πίτερ Γκάρισον Επίσης και παραγωγός
2007 Βασιλιάς της Καλιφόρνια Τσάρλι
2009 Φαντάσματα του Παρελθόντος Γουέιν Φίλντ
2010 Wall Street: Το Χρήμα ποτέδεν Κοιμάται Γκόρντον Γκέκο
2011 Η Τιμωρός
(Haywire)
Άλεξ Κοπλέντζ
2013 Behind the Candelabra Λίμπεραζ
2015 Ant-Man Χένρυ Πιμ


Ως Παραγωγός

Έτος Τίτλος Σκηνοθέτης Σημειώσεις
1975 Στη Φωλιά του Κούκου Μίλος Φόρμαν
1993 Made in America Ρίτσαρντ Μπέντζαμιν
1997 Αδίστακτα Πρόσωπα Τζον Γού


Παραπομπές

TV.com: CBS Playhouse: The Experiment
«Movie Pop Culture Trivia – When Actor Michael Douglas Could Not Use His First Name». The Pop Culture Report. Ανακτήθηκε στις 6 December 2014.
McLellan, Dennis (July 2, 2009). «Oscar-winning actor Karl Malden dies at 97». Los Angeles Times. Ανακτήθηκε στις September 15, 2010.
«One Flew Over the Cuckoo's Nest». Filmsite.org. Ανακτήθηκε στις September 15, 2010.
"Ten Most Expensive Divorce Settlements in Hollywood", 6 May 2009
''People Magazine. People.com (1995-07-10). Retrieved on 2012-05-04.
10 Most Expensive Celebrity Divorces, ''Forbers.com'', 12 April 2007. Forbes.com (2002-05-22). Retrieved on 2012-05-04.
«Michael Douglas and Catherine Zeta-Jones Separate». People. August 28, 2013. Ανακτήθηκε στις August 28, 2013.
Takeda, Allison (August 28, 2013). «Catherine Zeta-Jones, Michael Douglas "Taking Some Time Apart"». Us Weekly. Ανακτήθηκε στις August 28, 2013.

«Michael Douglas back with Catherine Zeta-Jones». TV3.ie. November 1, 2013. Ανακτήθηκε στις November 1, 2013.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Μάικλ Ντάγκλας στο IMDb (Αγγλικά)
Μάικλ Ντάγκλας, σελίδα στον ιστότοπο Cine.gr (Ελληνικά)

Βραβείο Σέσιλ Ντε Μιλ (Cecil B. DeMille)

Σέσιλ Ντε Μιλ (1952) Ουώλτ Ντίσνεϊ (1953) Ντάριλ Ζάνουκ (1954) Τζιν Χέρσολτ (1955) Τζακ Γουόρνερ (1956) Μέρβιν Λι Ρόϊ (1957) Μπάντι Άντλερ (1958) Μορίς Σεβαλιέ (1959) Μπινγκ Κρόσμπυ (1960) Φρεντ Ασταίρ (1961) Τζούντι Γκάρλαντ (1962) Μπομπ Χόουπ (1963) Τζόσεφ Ε. Λιβάιν (1964) Τζέιμς Στιούαρτ (1965) Τζον Γουέιν (1966) Τσάρλτον Ίστον (1967) Κερκ Ντάγκλας (1968) Γκρέγκορι Πεκ (1969) Τζόαν Κρόφορντ (1970) Φρανκ Σινάτρα (1971) Άλφρεντ Χίτσκοκ (1972) Σάμιουελ Γκόλντουιν (1973) Μπέτι Ντέιβις (1974) Χαλ Μπ. Ουόλις (1975) Ουόλτερ Μίρις (1977) Ρεντ Σκέλτον (1978) Λουσίλ Μπολ (1979) Χένρι Φόντα (1980) Τζιν Κέλλυ (1981) Σίντνεϊ Πουατιέ (1982) Λόρενς Ολίβιε (1983) Πολ Νιούμαν (1984) Ελίζαμπεθ Τέιλορ (1985) Μπάρμπαρα Στάνγουικ (1986) Άντονι Κουίν (1987) Κλιντ Ίστγουντ (1988) Ντόρις Ντέι (1989) Όντρεϊ Χέπμπορν (1990) Τζακ Λέμμον (1991) Ρόμπερτ Μίτσαμ (1992) Λορίν Μπακόλ (1993) Ρόμπερτ Ρέντφορντ (1994) Σοφία Λόρεν (1995) Σον Κόνερι (1996) Ντάστιν Χόφμαν (1997) Σίρλεϊ Μακ Λέιν (1998) Τζακ Νίκολσον (1999) Μπάρμπαρα Στρέιζαντ (2000) Αλ Πατσίνο (2001) Χάρισον Φορντ (2002) Τζιν Χάκμαν (2003) Μάικλ Ντάγκλας (2004) Ρόμπιν Ουίλιαμς (2005) Άντονι Χόπκινς (2006) Γουόρεν Μπίτι (2007) Στίβεν Σπίλμπεργκ (2009) Μάρτιν Σκορτσέζε (2010) Ρόμπερτ Ντε Νίρο (2011) Μόργκαν Φρίμαν (2012) Τζόντι Φόστερ (2013) Γούντι Άλεν (2014) Τζορτζ Κλούνεϊ (2015) Ντένζελ Ουάσινγκτον (2016)

Αμερικανοί

Αμερικανικές ταινίες

Κινηματογράφος, Ηθοποιοί, Σκηνοθέτες, Ταινίες

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License