- Art Gallery -

 

.

O Μάικλ Κερτίζ (Kertész Mihály, 24 Δεκεμβρίου 1886 – 10 Απριλίου 1962) ήταν Ούγγρος, μετέπειτα πολιτογραφημένος Αμερικανός σκηνοθέτης. Ο Κερτίζ γύρισε περισσότερες από πενήντα ταινίες στην Ευρώπη, πριν μεταναστεύσει στην Αμερική, όπου σκηνοθέτησε περισσότερες από εκατό. Πολλές από τις ταινίες που σκηνοθέτησε θεωρούνται κλασσικές με σημαντικότερες τις: Κάπτεν Μπλαντ (Captain Blood, 1935), Ρομπέν των Δασών (The Adventures Of Robin Hood, 1938), Κολασμένες Ψυχές (Angels With Dirty Faces, 1938), Ελισάβετ και Έσσεξ (The Private Iives of Elizabeth And Essex, 1939), Ο Αετός των Θαλασσών (The Sea Hawk, 1940), Ο Ουρανός της Δόξας (Yankee Doodle Dandy, 1942), Θύελλα σε μητρική καρδιά (Mildred Pierce, 1945), καθώς και την ταινία Καζαμπλάνκα (Casablanca, 1942) που του χάρισε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας το 1944. Η δουλειά του συνδέεται κυρίως με το κινηματογραφικό στούντιο Warner Bros., με το οποίο συνεργάστηκε αποκλειστικά κατά τις δεκαετίες του '30 και '40, στη συνέχεια, στα τέλη της δεκαετίας του '40, αποδεσμεύτηκε από το συμβόλαιό του με την εταιρία και ξεκίνησε ανεξάρτητη καριέρα. Οι ταινίες του κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν ήταν λιγότερο επιτυχημένες, αλλά συνέχισε να δουλεύει μέχρι και πριν το θάνατό του το 1962.

Βραβεία και Υποψηφιότητες

Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου

Βράβευση:

1943: Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία Καζαμπλάνκα (Casablanca)

Υποψηφιότητα:

1935: Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία Κάπτεν Μπλαντ (Captain Blood)
1938: Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία Κολασμένες Ψυχές (Angels With Dirty Faces)
1938: Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία Τέσσερα Υπέροχα κορίτσια (Four Daughters)
1942: Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία Ο Ουρανός της Δόξας (Yankee Doodle Dandy)

Ο Κερτίζ βραβεύτηκε επίσης με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, για τη δημιουργία του Sons of Liberty το 1939[1].
Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε δυο από τις ταινίες του στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Οι ταινίες αυτές είναι το Καζαμπλάνκα που έλαβε την 3η θέση και το Ο Ουρανός της Δόξας που κατέλαβε την 98η θέση.
Επιλεγμένη Φιλμογραφία

1917 - The Charlatan
1928 - Η Κιβωτός του Νόε (Noah's Arc)
1930 - The Mad Genius
1932 - 20.000 Χρόνια στο Σινγκ Σινγκ (20,000 Years in Sing Sing)
1932 - The Cabin in the Cotton
1932 - Ο Δόκτωρ Χ (Doctor X)
1933 - Goodbye Again
1933 - Κερένιες Μάσκες (Mystery of the Wax Museum)
1933 - Το Τριπλούν Αίνιγμα (The Kennel Murder Case)
1934 - Jimmy the Gent
1935 - Είναι Ένοχος (Front Page Woman)
1935 - Κάπτεν Μπλαντ (Captain Blood)
1935 - Μαύρη Κόλαση (Black Fury)
1936 - Η Επέλασις της Ελαφράς Ταξιαρχίας (The Charge Of The Light Brigade)
1938 - Ρομπέν των Δασών (The Adventures of Robin Hood)
1938 - Κολασμένες Ψυχές (Angels with Dirty Faces)
1938 - Τέσσερα Υπέροχα Κορίτσια Four Daughters
1938 - Μοντέρνος Καζανόβας (Four's a Crowd)
1939 - Ο κατακτητής (Dodge City)
1939 - Ελισάβετ και Έσσεξ (The Private Lives of Elizabeth and Essex)
1940 - Σταθμός Σάντα Φε (Santa Fe Trail)
1940 - Ο Δρόμος των Ηρώων (Virginia City)
1940 - Ο Αετός των Θαλασσών (The Sea Hawk, 1940)
1942 - Καζαμπλάνκα (Casablanca)
1942 - Αποστολή στη Μόσχα (Mission To Moscow)
1942 - Ο Ουρανός της Δόξας (Yankee Doodle Dandy)
1943 - Χαρούμενοι Φαντάροι (This Is the Army)
1944 - Δραπέτες της Κολάσεως (Passage to Marseille)
1945 - Θύελλα σε μητρική καρδιά (Mildred Pierce)
1946 - Η Ζωή του Καρλ Πόρτερ (Night and Day)
1947 - Η Ζωή με τον Πατέρα (The Life With The Father)
1948 - Το Ρομάντζο των 7 Θαλασσών (Romance on the High Seas)
1949 - Ο Δρόμος της Απώλειας (Flamingo Road)
1949 - Δεσποινίς Φιφί (It`s a Great Feeling)
1950 - Η Γυναίκα των χιμαιρών (Young Man With a Horn)
1950 - Παράνομο Φορτίο (The Breaking Point)
1951 - Θα σε Δω στα Όνειρά μου (I'll See You in My Dreams)
1954 - Λευκά Χριστούγεννα (White Christmas)
1954 - Ο Αιγύπτιος (The Egyptian)
1955 - Δεν Είμαστε Άγγελοι (We're No Angels)
1958 - Ο Βασιλιάς της Ροκ (King Creole)
1960 - Οι Περιπέτειες του Μικρού Φιν (The Adventures of Huckleberry Finn)
1960 - Πριγκίπισσα Ολυμπία (A Breath of Scandal)
1961 - Κομαντσέρος (The Comancheros)

Παραπομπές

«New York Times: Sons of Liberty». NY Times. Ανακτήθηκε στις 2008-05-16.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Η σελίδα του σκηνοθέτη στο cine.gr

Αμερικανοί

Αμερικανικές ταινίες

Κινηματογράφος, Ηθοποιοί, Σκηνοθέτες, Ταινίες

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License