- Art Gallery -

 

.

Ο Μαρκ Γουόλμπεργκ (Mark Robert Michael Wahlberg, 5 Ιουνίου 1971), γνωστότερος παλαιότερα ως Μάρκι Μαρκ είναι Αμερικανός ηθοποιός, μοντέλο και τραγουδιστής.

Έγινε αρχικά διάσημος ως νεότερος αδερφός του Donnie Wahlberg στο συγκρότημα New kids on the block. Μετά τη δύση της καριέρας του αδερφού του, ο Γουόλμπεργκ άρχισε να ηχογραφεί με το όνομα Marky Mark & the Funky Bunch, κάνοντας επιτυχίες, όπως "Good Vibrations" και "Wild Side" από το Music for the People. Το δεύτερό του άλμπουμ, You Gotta Believe, ήταν σχετικά αποτυχημένο.

Μαρκ Γουόλμπεργκ, © Glenn Francis, www.PacificProDigital.com

Εργάστηκε ως μοντέλο και στη συνέχεια κέρδισε θετικές κριτικές ως ηθοποιός. Στα 16 του φυλακίστηκε για τραυματισμό ενός Βιετναμέζου. Έχει έναν τρίτο μαστό στο στήθος του (κάτω από τον κανονικό-τρίτη θηλή). Το 1992, εμφανίστηκε σε πάρτι του MTV κουρεμένος με την "ψιλή" και ξέσπασε σκάνδαλο, καθώς οι φήμες οργίασαν ότι ήταν έργο του ράπερ Βανίλα Άις και των συντρόφων του, για να σταματήσει να κάνει κριτική στη μουσική τους και στους ίδιους.

Έχει μια κόρη από τη φιλενάδα του Rhea Durham (γεννήθηκε το 2003).

Δισκογραφία
Albums

1991 "Music for the People" #21 US
1992 "You Gotta Believe" #67 US

Hit singles

Από το "Music for the People"

1991 "Good Vibrations" #1 US, #14 UK
1991 "Wildside" #10 US

Φιλμογραφία

Lone Survivor (2013)
Ted (2012)
Contraband (2012)
The Fighter (2010) στο ρόλο του "Irish" Micky Ward
The Other Guys (2010) στο ρόλο του Terry Hoitz
The Lovely Bones (2010) στο ρόλο του Jack Salmon
Max Payne (2008) στο ρόλο του Max Payne
The Happening (2008) στο ρόλο του Elliot Moore
We Own the Night (2007) στο ρόλο του Joseph "Joe" Grusinsky
Shooter (2007) στο ρόλο του Bob Lee Swagger
The Departed (2006) στο ρόλο του Sean Dignam
Invincible (2006) στο ρόλο του Vincent "Vince" Francis Papale
Four Brothers (2005) στο ρόλο του Robert "Bobby" Mercer
I ♥ Huckabees (2004) στο ρόλο του Tommy Corn
The Italian Job (2003) στο ρόλο του Charlie Croker
The Truth About Charlie (2002) στο ρόλο του Lewis Bartholomew
Rock Star (2001) στο ρόλο του Chris "Izzy" Cole
Planet of the Apes (2001) στο ρόλο του Captain Leo Davidson
The Perfect Storm(2000) στο ρόλο του Bobby Shatford
The Yards (2000) στο ρόλο του Leo Handler
Three Kings (1999) στο ρόλο του Sfc. Troy Barlow
The Corruptor (1999) στο ρόλο του Danny Wallace
The Big Hit (1998) στο ρόλο του Melvin Smiley
Boogie Nights (1997) στο ρόλο του Eddie Adams/Dirk Diggler
Traveller (1997) στο ρόλο του Pat O'Hara
Fear (1996) στο ρόλο του David McCall
The Basketball Diaries (1995) στο ρόλο του Mickey
Renaissance Man (1994) στο ρόλο του Pvt. Tommy Lee Haywood

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License