- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Η Λάσα ντε Σέλα (Lhasa de Sela, 27 Σεπτεμβρίου 1972 – 1 Ιανουαρίου 2010), επίσημα γνωστή ως Λάσα, ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός.

Lhasa de Sela 29r

Βιογραφία

Γεννήθηκε στο Big Indian της Νέας Υόρκης από Μεξικάνο πατέρα και Αμερικανίδα μητέρα. Ξεκίνησε τραγουδώντας σε ελληνική καφετέρια στο Σαν Φρανσίσκο, όταν ήταν 13 ετών. Σε ηλικία 19 ετών εγκαταστάθηκε στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ, ενώ το πρώτο της άλμπουμ, με τίτλο La Llorona, το 1997. Για την πρώτη της δισκογραφική δουλειά της κέρδισε Βραβείο Φελίξ για τον καλύτερο καλλιτέχνη από το Κεμπέκ, στο χώρο της παγκόσμιας μουσικής ("Artiste québécois — musique du monde") το 1997 και ένα καναδικό βραβείο Τζούνο για τον καλύτερο διεθνή καλλιτέχνη 1998.

Έπειτα από περιοδείες σε Ευρώπη και Αμερική εγκατέλειψε το τραγούδι και ασχολήθηκε με το τσίρκο Pocheros. Τελικά πήγε στη Μασσαλία και άρχισε να γράφει τραγούδια. Έπειτα ηχογράφησε το δεύτερό της άλμπουμ, με τίτλο The Living Road, το οποίο κυκλοφόρησε το 2003. Το τρίτο της άλμπουμ με τίτλο Lhasa κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2009 στον Καναδά και στην Ευρώπη.[11]

Απεβίωσε έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια "μάχη" με τον καρκίνο του μαστού, την Πρωτοχρονιά του 2010, στην οικία της στο Μόντρεαλ.[12]

Δισκογραφία

1997 - La Llorona (Audiogram/Atlantic)
2003 - The Living Road (Audiogram/Nettwerk)
2009 - Lhasa

Φιλμογραφία

1997 - El Desierto
2005 - Con toda palabra
2009 - Rising

Παραπομπές

(Γαλλικά) BNF authorities. data.bnf.fr/ark:/12148/cb14023484t. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2015.
(Αγγλικά) Find A Grave. 46357302. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
www.guardian.co.uk/music/2010/jan/06/lhasa-de-sela-obituary.
www.allmusic.com/album/lhasa-mw0000815401.
www.theguardian.com/music/2010/jan/06/lhasa-de-sela-obituary.
www.bbc.co.uk/music/reviews/crvr.
fandalism.com/arlettemoody.
www.last.fm/user/margonber.
www.cs.ubc.ca/~davet/music/bpm/108.html.
aurgasm.us/2005/08/lhasa-de-sela/.
«AMG Album entry». allmusic.com. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2010.

«Communiqué officiel: Décès de Lhasa» (στα French). LhasadeSela.com. 3 Ιανουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2010.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Σύντομη βιογραφία
Επίσημος ιστότοπος
RootsWorld.com Συνέντευξη και κριτική του The Living Road.
NPR radio interview
Η Λάσα στο AMG

Αμερικανοί

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News