- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Ο Τζoν Κρίστοφερ (Τζόνι) Ντεπ ΙΙ (John Christopher "Johnny" Depp II, 9 Ιουνίου 1963) είναι Αμερικανός ηθοποιός, παραγωγός και μουσικός. Είναι κάτοχος Χρυσής Σφαίρας. Η καριέρα του άνθησε όταν έπαιξε στην τηλεοπτική σειρά 21 jump street.

Johnny Depp 2, 2011



Ζωή

Ο Ιρλανδικής, Γερμανικής και Ινδιάνικης καταγωγής ηθοποιός γεννήθηκε στο Όνσμπορο του Κεντάκι.[2][3] Είναι το τελευταίο από τα τέσσερα παιδιά του μηχανικού Τζον Κρίστοφερ Ντεπ και της σερβιτόρας Μπέτι Σου Ντεπ.[4] Στην ηλικία των 16 παράτησε το σχολείο και στο εξής επιβίωνε κάνοντας ευκαιριακές εργασίες, μεταξύ άλλων στον τομέα του τηλεφωνικού μάρκετινγκ. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 συνόδευσε έναν φίλο του στο κάστινγκ της ταινίας τρόμου Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες του Γουές Κρέιβεν, όπου ανακαλύφθηκε ο ίδιος και πήρε τον πρώτο του ρόλο. Σημαντική ώθηση στην καριέρα του ως ηθοποιού, όμως, του έδωσε ο ρόλος ενός μυστικού αστυνομικού στην τηλεοπτική σειρά 21 Jump Street (1987-1991). Η σειρά αυτή είχε μεγάλη επιτυχία και έκανε διάσημο τον Ντεπ, ο οποίος όμως ένοιωσε εκείνο το διάστημα να υποβαθμίζεται σε προϊόν. Επηρεασμένος από της θετικές του εμπειρίες με το μικρό ρόλο που είχε αναλάβει το 1986 στην κινηματογραφική ταινία Πλατούν του Όλιβερ Στόουν, αποφάσισε να αφοσιωθεί στον κινηματογράφο.

Τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο είχε στην ταινία Ο παίδαρος (1990) του Τζον Γουότερς. Την πρώτη του μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία όμως είχε ως Έντουαρντ στην ταινία Ο Ψαλιδοχέρης (1990). Προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του στην ρομαντική κωμωδία Μπένι και Τζουν (1993).

Το 1995 ξεκίνησε μια δεύτερη καριέρα ως μουσικός και κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με το συγκρότημά του, τους P, στο οποίο έπαιζε και ο μπασίστας των Red Hot Chili Peppers, ο Flea, για να υποστηρίξει τον φίλο του. Ωστόσο το άλμπουμ δεν είχε αξιόλογη επιτυχία.
Προσωπική ζωή

Το 1983 παντρεύτηκε την μακιγιέζ Λόρι Άντερσον. Χώρισε δύο χρόνια αργότερα. Η Λόρι τον γνώρισε στον Νίκολας Κέιτζ, ο οποίος τον προέτρεψε να γίνει ηθοποιός. Από το 1998 ζει μαζί με την Γαλλίδα τραγουδίστρια και ηθοποιό Βανέσα Παραντί στη Γαλλία. Έχουν δυο παιδιά. Στις 19/6/2012 ανακοίνωσαν τον χωρισμό τους. Έκανε σχέση με την συμπρωταγωνίστρια του στο Rum Diary, Amber Heard την οποία αρραβωνιάστηκε την παραμονή Χριστουγέννων 2013 και παντρεύτηκε το 2015 (03.02.15). Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα ανακοινώθηκε σε δημοσιεύματα ο χωρισμός του ζευγαριού με τη σύζυγο να απαιτεί διατροφή και μέρος της περιουσίας του ηθοποιού, αφού δεν είχαν υπογράψει προγαμιαίο συμβόλαιο.[5]

Η αδερφή του Ντεπ, η Κρίστι, είναι η μάνατζέρ του. Ο αδερφός του, Ντάνι, είναι σεναριογράφος.
Τιμητικές διακρίσεις
Βραβεύσεις

1999 – César, τιμητικό βραβείο για εξαιρετικό έργο ζωής
1999 – Blockbuster Award, καλύτερος ανδρικός ρόλος σε ταινία τρόμου (Ο Μύθος του ακέφαλου Καβαλάρη)
2004 – SAG Award, καλύτερος Α' ρόλος (Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Η Κατάρα του Μαύρου Μαργαριταριού)
2005 – People’s Choice Award, δημοφιλέστερος ηθοποιός (Και έζησαν αυτοί καλά...)
2006 – People's Choice Award, δημοφιλέστερος ηθοποιός (Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας)
2007 – People's Choice Award, δημοφιλέστερος ηθοποιός (Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Το Σεντούκι του Νεκρού)
2008 – Golden Globe, καλύτερος Α' ανδρικός ρόλος σε κωμοδία/μιούζικαλ Sweeney Todd: Ο Φονικός Κουρέας της Οδού Φλιτ
2008 – MTV Movie Awards, καλύτερη κωμική ερμηνεία (Οι Πειρατές της Καραϊβικής στο Τέλος του Κόσμου) και καλύτερος κακοποιός Sweeney Todd: Ο Φονικός Κουρέας της Οδού Φλιτ

Υποψηφιότητες

1990 – Golden Globe, καλύτερος ηθοποιός κωμωδίας/μιούζικαλ (Ο Ψαλιδοχέρης)
1993 – Golden Globe, καλύτερος ηθοποιός κωμωδίας/μιούζικαλ (Μπένι και Τζουν)
1994 – Golden Globe, καλύτερος ηθοποιός κωμωδίας/μιούζικαλ (Ed Wood)
2004 – People's Choice Award, δημοφιλέστερος ηθοποιός (Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Η Κατάρα του Μαύρου Μαργαριταριού)
2004 – Critic's Choice Award, δημοφιλέστερος ηθοποιός (Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Η Κατάρα του Μαύρου Μαργαριταριού)
2004 – Golden Globe, καλύτερος ηθοποιός κωμωδίας/μιούζικαλ (Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Η Κατάρα του Μαύρου Μαργαριταριού)
2004 – BAFTA, καλύτερος πρωταγωνιστής (Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Η Κατάρα του Μαύρου Μαργαριταριού)
2004 – Oscar, καλύτερος πρωταγωνιστής (Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Η Κατάρα του Μαύρου Μαργαριταριού)
2005 – Critic's Choice Award, δημοφιλέστερος ηθοποιός (Και έζησαν αυτοί καλά...)
2005 – Golden Globe, καλύτερος ηθοποιός σε δράμα (Και έζησαν αυτοί καλά...)
2005 – Screen Actors Guild, καλύτερος πρωταγωνιστής (Και έζησαν αυτοί καλά...)
2005 – Oscar, καλύτερος πρωταγωνιστής (Και έζησαν αυτοί καλά...)
2006 – Golden Globe, καλύτερος ηθοποιός κωμωδίας/μιούζικαλ (Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας)
2007 – Golden Globe, καλύτερος ηθοποιός κωμωδίας/μιούζικαλ (Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Το Σεντούκι του Νεκρού)
2007 – Kid's Choice Award, δημοφιλέστερος ηθοποιός (Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Το Σεντούκι του Νεκρού)
2008 – Oscar, καλύτερος πρωταγωνιστής (Sweeney Todd: Ο Φονικός Κουρέας της Οδού Φλιτ)
2008 – MTV Movie Award, καλύτερη κωμική ερμηνεία (Οι Πειρατές της Καραϊβικής στο Τέλος του Κόσμου)
2008 – MTV Movie Award, καλύτερος κακοποιός (Sweeney Todd: Ο Φονικός Κουρέας της Οδού Φλιτ)
2010 - Golden Globe Α' Ανδρικού Ρόλου - Κωμωδία/Μιούζικαλ (Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων και Ο Τουρίστας)

Φιλμογραφία

Φανταστικά Ζώα: Τα Εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ (2018)
Έγκλημα στο Οριαν Εξπρές (2017)
Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Οι Νεκροί δεν λένε Παραμύθια (2017)
Alice in Wonderland: Through the Looking Glass (2016)
Φανταστικά Ζώα και που Βρίσκονται (2016)
Ανίερη Συμμαχία (2015)
Mortdecai (2015)
Τα Μυστικά του Δάσους (2014)
Κυριαρχία (2014)
Ο Μοναχικός Καβαλάρης (2013)
Μεθυσμένο ημερολόγιο (2012)
Dark Shadows (2012)
Jack and Jill (2011)
Τhe Rum Diary (2011)
Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Σε Άγνωστα Νερά (2011)
Ο Τουρίστας (2010)
Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (2010)
Δημόσιος Κίνδυνος (2009)
Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson (2008)
Sweeney Todd: Ο Φονικός Κουρέας της Οδού Φλιτ (2008)
Joe Strummer: The Future Is Unwritten (2007)
Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Στο Τέλος του Κόσμου (2007)
Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Το Σεντούκι του Νεκρού (2006)
Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας (2005)
Ψάχνοντας τη Χώρα του Ποτέ (2005)
Η Νεκρή Νύφη (2005)
Και έζησαν αυτοί καλά... (2004)
Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Η Κατάρα του Μαύρου Μαργαριταριού (2004)
Μυστικό Παράθυρο (2004)
The Libertine (2004)
Κάποτε στο Μεξικό (2003)
Χαμένοι στην Μάντσα (2002)
Μπλόου (2001)
Επισκέπτης από την Κόλαση (2001)
Πριν πέσει η Νύχτα (2000)
Chocolat (2000)
Ο Άνδρας που έκλαιγε (2000)
Ο Μύθος του Ακέφαλου Καβαλάρη (1999)
Η Γυναίκα του Αστροναύτη (1999)
Η Ένατη Πύλη (1999)
Ντόνι Μπράσκο (1997)
Φόβος και παράνοια στο Λας Βέγκας (1997)
Ο Γενναίος (1997)
Ο Νεκρός (1995)
Δον Ζουαν Ντε Μάρκο (1995)
Στην Κόψη του Χρόνου (1995)
Ed Wood (1994)
Αριζόνα Ντρημ (1993)
Μπένι και Τζουν (1993)
Τί βασανίζει τον Γκίλμπερτ Γκρέιπ; (1993)
Ο Παίδαρος (1990)
Ο Ψαλιδοχέρης (1990)
Πλατούν (1986)
Private Resort (1985)
Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες (1984)

Αναφορές

LIBRIS. 19 Απριλίου 2012. libris.kb.se/katalogisering/fcrv206z18s5pwb. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2018.
«Monitor». Entertainment Weekly (1263): 40. June 14, 2013.
«Celebrity Central: Johnny Depp». People. Ανακτήθηκε στις June 19, 2012.
The Genealogist Google.books "Richard T. Oren Depp ( 1 879- 1 9 1 2); m. Effie America Palmore. 9th gen. Oren Larimore Depp; m. Violet Grinstead. 10th gen. John Christopher Depp; m. Betty Sue Wells. 11th gen John Christopher Depp II (Johnny Depp), b. 9 June 1963, Owensboro. See Warder Harrison, "Screen Star, Johnny Depp, Has Many Relatives in Ky.," Kentucky Explorer (Jackson, Ky), July–August 1997, 38–39. 247 Barren Co."

«Διαζύγιο για τον Τζόνι Ντεπ και την Άμπερ Χερντ |thetoc.gr». The TOC. 2016-05-26. Ανακτήθηκε στις 2016-05-26.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Τζόνι Ντεπ στην IMDb
Τζόνι Ντεπ στο cine.gr

Αμερικανοί

Αμερικανικές ταινίες

Κινηματογράφος, Ηθοποιοί, Σκηνοθέτες, Ταινίες

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News