ART

 

EVENTS

Ο Τζον Χέρσελ Γκλεν (John Herschel Glenn, Κέιμπριτζ, Οχάιο, 18 Ιουλίου 1921 - 8 Δεκεμβρίου 2016) ήταν Αμερικανός αστροναύτης, γερουσιαστής και πιλότος αεροσκαφών. Ήταν ο πρώτος Αμερικανός σε τροχιά γύρω από τη Γη και το πέμπτο άτομο στο διάστημα, μετά από τους κοσμοναύτες Γιούρι Γκαγκάριν και Γκέρμαν Τίτοφ και τους συναδέλφους του στην αποστολή Mercury Seven Άλαν Σέπαρντ και Γκας Γκρίσομ.

John Glenn Low Res

Καριέρα

Ο Γκλεν ήταν αρχικά πιλότος μαχητικού αεροσκάφους, που πολέμησε στο Β΄ΠΠ και στον Πόλεμο της Κορέας. Στις 6 Απριλίου 1943, o Γκλεν παντρεύτηκε τον παιδικό του έρωτα, την Άννα Μάργκαρετ Κάστορ. Είχαν συναντηθεί στη Νέα Κόνσορντ και έπαιξαν μαζί στο σχολικό συγκρότημα.

Ως αστροναύτης

Ο Γκλεν υπεβλήθη σε μια σειρά από σωματικά και ψυχολογικά τεστ και τον Απρίλιο του 1959 επελέγη ως ένας από τους επτά αστροναύτες του Mercury.

Λιγότερο από ένα χρόνο μετά τον άθλο του Γιούρι Γκαγκάριν, στις 20 Φεβρουαρίου του 1962 ο Τζον Γκλεν πραγματοποίησε τρεις περιστροφές στην τροχιά της Γης, μέσα στο θαλαμίσκο Friendship 7 (Φιλία 7) του προγράμματος Μέρκιουρι και έγινε ο πρώτος Αμερικανός που μπήκε σε τροχιά[1]. Η πτήση του διήρκεσε 4 ώρες, 55 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα. Θερμός υποστηρικτής των διαστημικών πειραμάτων και ερευνών της NASA, ο πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι έγινε στενός φίλος του Τζον Γκλεν και τον συμβούλεψε να στρέψει το βλέμμα του προς την πολιτική. Το 1965 αποσύρθηκε από τη ΝΑΣΑ ώστε να είναι εκλέξιμος. Ως μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος εξελέγη γερουσιαστής του Οχάιο από το 1974 μέχρι το 1999. Τις 28 Οκτωβρίου 1998, σε ηλικία 77 ετών, έγινε το γηραιότερο πρόσωπο που βρέθηκε στο διάστημα, όταν μετέβη στο διάστημα με το Διαστημικό Λεωφορείο Ντισκάβερι (αποστολή STS-95).

Παραπομπές

Ο πρώτος Αμερικανός γύρω από τη Γη, Ιστορικό Λεύκωμα 1962, σελ. 120, Καθημερινή (1997)

Πηγές

Τζον Χέρσελ Γκλεν Το Βήμα

Αμερικανοί

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License