- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Ο Τζον Χάουαρντ Κάρπεντερ (John Howard Carpenter, 16 Ιανουαρίου 1948 - ...) είναι Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός, μοντέρ και συνθέτης. Αν και έχει εργαστεί σε πολλά είδη ταινιών, ξεχωρίζει κυρίως για τις ταινίες τρόμου και επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του 1970 και του 1980.

John Carpenter

Μερικές από τις ταινίες στην καριέρα του ήταν κριτικές και εμπορικές αποτυχίες, με τις αξιοσημείωτες εξαιρέσεις των ταινιών Η Νύχτα με τις Μάσκες (1978) (Ηalloween) και Απόδραση από τη Νέα Υόρκη (1981) (Escape fron New York). Ωστόσο, πολλά από τα έργα του από τη δεκαετία του 1970 και του 1980, όπως Dark Star (1974), Assault on Precinct 13 (1976), The Thing (1982), Starman (1984), Big Trouble in Little China (1986) και They Live (1988) από τότε έχουν θεωρηθεί ως καλτ, ενώ ο Κάρπεντερ έχει αναγνωριστεί ως ένας σκηνοθέτης με επιρροή.

Φιλμογραφία

The Resurrection of Broncho Billy (1970)
Σκοτεινό αστέρι (1974)
Ο σταθμός 13 δέχεται επίθεση (1976)
Η Νύχτα με τις Μάσκες (1978) (Ηalloween)
Elvis (1979, tv)
Η ομίχλη (1980)
Απόδραση από τη Νέα Υόρκη (1981)
The Thing (1982)
Κριστίν (1983)
Στάρμαν (1984)
Χαμός στην Τσάιναταουν (1986)
Ο πρίγκιπας του σκότους (1987)
Ζουν ανάμεσα μας (1988)
Οι περιπέτειες ενός αόρατου ανθρώπου (1992)
Στο στόμα της τρέλας (1994)
Η πόλη των καταραμένων (1995)
Απόδραση από το Λος Άντζελες (1996)
Βαμπίρ (1998) (1998)
Απειλή στον Άρη (2001)
Cigarette Burns (2005) μέρος του Masters Of Horror
Pro-Life (2006) μέρος του Masters Of Horror
Ο θάλαμος του τρόμου (2010)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Ο Τζον Κάρπεντερ στο b-movies.gr

Σύνδεσμοι σε καταλόγους καθιερωμένων όρων

WorldCat VIAF: 93810467 LCCN: nr00025182 ISNI: 0000 0001 2143 8886 GND: 118892487 SUDOC: 035472375 BNF: cb11895268x (data) BIBSYS: 90589331 MusicBrainz: 06d3fe7f-b5c7-4af9-a96b-5a41675e29ce NLA: 40714355 NDL: 00996418 NKC: pna2007370882 BNE: XX1287578

Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. 118892487. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2015.
(Αγγλικά) SNAC. w66q23qb. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
(Αγγλικά) Discogs. 32433. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
filmportal.de. 04d46468b75b4a0b953cbc3afc8b79ae. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.

Αμερικανοί

Αμερικανικές ταινίες

Κινηματογράφος, Ηθοποιοί, Σκηνοθέτες, Ταινίες

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News