ART

EVENTS

Η Τζοάν Γούντγουορντ (αγγλ.: Joanne Gignilliat Trimmier Woodward, 27 Φεβρουαρίου 1930) είναι Αμερικανίδα ηθοποιός βραβευμένη με Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία του 1957 Η Εύα δίχως πέπλο (The Three Faces of Eve). Η ηθοποιός που υπήρξε σύζυγος του Πωλ Νιούμαν από το 1958 εώς και το θάνατό του το 2008 είναι επίσης γνωστή για τις ταινίες Ο Φυγάς (The Fugitive, 1959), Καλοκαιρινοί Πόθοι, Χειμωνιάτικα Όνειρα (Summer Wishes, Winter Dreams, 1973), Πόθοι στην Κάψα του Καλοκαιριού (The Long, Hot Summer, 1958), Γνώρισα την Αγάπη, Γνώρισα τη Ζωή (Rachel, Rachel, 1968), Άγριες Μαργαρίτες (The Effect of Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds, 1972) και Ο Κύριος και η Κυρία Μπριτζ (Mr. & Mrs. Bridge, 1990) (οι τέσσερις τελευταίες σε συνεργασία με τον Πωλ Νιούμαν).

Joanne Woodward 1960

Πρώτα Χρόνια

Η Τζοάν Γούντγουορντ γεννήθηκε στο Τόμασβιλ της Τζόρτζια το 1930. Γονείς της ήταν η Έλινορ Τρίμιερ και ο Γουέιντ Γούντγουορντ, ο νεώτερος, ο οποίος διετέλεσε για κάμποσα χρόνια πρόεδρος των εκδόσεων Charles Scribner's Sons[1][2]. Οι γονείς της ήταν απόγονοι των Ουγενότων[3]. Η αγάπη της μητέρας της για τον κινηματογράφο συνετέλεσε στην απόφασή της να γίνει ηθοποιός[3]. Η μητέρα της της έδωσε το όνομα Τζοάν (αποκαλώντας την με την προφορά του αμερικανικού νότου), εμπνευσμένη από εκείνο της ηθοποιού Τζόαν Κρόφορντ[3]. Όταν η εννιάχρονη Γούντγουορντ παρευρέθη στην πρεμιέρα της ταινίας Όσα Παίρνει ο Άνεμος (Gone With the Wind, 1939) στην Ατλάντα πλησίασε τους ηθοποιούς και κάθισε στην αγκαλιά του Λόρενς Ολίβιε, μελλοντικού ηθοποιού της Βίβιαν Λι, πρωταγωνίστριας της ταινίας. Το 1977 είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τον Ολίβιε όταν οι δυο τους συμπρωταγωνίστησαν στην τηλεοπτική μεταφορά του θεατρικού του Γουίλιαμ Ιντζ Ξαναγύρισε, Μικρή μου Σέμπα. Κατά τη διάρκεια των προβών, του ανέφερε το περιστατικό κι εκείνος της είπε ότι τη θυμόταν.

Η Γούντγουορντ έζησε στο Τόμασβιλ μέχρι τη δευτέρα δημοτικού, έπειτα η οικογένειά της μεταφέρθηκε στη Μαριέτα της Τζόρτζια. Μετακόμισε άλλη μια φορά, στο Γκρίνβιλ της Νότιας Καρολίνας, μετά το χωρισμό των γονιών της[3]. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της στο Λύκειο του Γκρίνβιλ, η ηθοποιός συμμετείχε σε σχολικές θεατρικές παραστάσεις, εμφανίστηκε στο θέατρο του Γκρίνβιλ, ερμηνεύοντας το ρόλο της Λώρα Γουίνγκφιλντ, στο θεατρικό του Τένεσι Γουίλιαμς Γυάλινος Κόσμος και στέφθηκε νικήτρια σε πολλούς διαγωνισμούς ομορφιάς. Το 1976 επέστρεψε στο θέατρο Γκρίνβιλ για να υποδυθεί την Αμάντα Γουίνγκφιλντ στη θεατρική παράσταση Γυάλινος Κόσμος. Μετά την αποφοίτησή της από το Λύκειο η ηθοποιός σπούδασε υποκριτική στο πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα και έπειτα μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη, φιλοδοξώντας να κάνει θεατρική καριέρα[3].


Καριέρα

Το 1953, η Τζοάν Γούντγουορντ, εμφανίστηκε στο Μπρόντγουεϊ, ως αναπληρώτρια της Τζάνις Ρουλ στο θεατρικό έργο του Γουίλιαμ Ιντζ Πικνίκ[3]. Εκεί γνωρίστηκε με το μελλοντικό της σύζυγο Πωλ Νιούμαν. Η ηθοποιός έκανε την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση στο γουέστερν του 1955 Η Εξιλέωσις ενός Προδότη (Count Three and Pray). Ακολούθησε μια παράλληλη πορεία μεταξύ του θεάτρου και του κινηματογράφου. Το 1957 η ηθοποιός συμπρωταγωνίστησε με τον Πολ Νιούμαν (τον οποίο παντρεύτηκε μετά τη λήξη των γυρισμάτων) στην ταινία του Μάρτιν Ριτ Πόθοι στην Κάψα του Καλοκαιρίου (The Long, Hot Summer, 1958). Η ηθοποιός είχε ήδη ολοκληρώσει τα γυρίσματα της ταινίας Η Εύα δίχως πέπλο (The Three Faces of Eve, 1957) για την οποία βραβεύτηκε με Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου ένα χρόνο αργότερα[3]. Η Τζόαν Γούντγουορντ και ο Πολ Νιούμαν γύρισαν μαζί 10 ταινίες: Πόθοι στην Κάψα του Καλοκαιριού (The Long, Hot Summer, 1958), Καλημέρα Ζωή (Rally 'Round the Flag, Boys!, 1958), Δεσμώτες της Ηδονής (From the Terrace, 1960), Αγαπηθήκαμε στο Παρίσι (Paris Blues, 1961), Στους Δυο ο Τρίτος δε Χωρεί (A New Kind of Love, 1963), Άσσοι της Ταχύτητας και του Ιλίγγου (Winning, 1969), Ο Άνθρωπος της Ημέρας (WUSA, 1970), Ο Επιθεωρητής Χάρπερ (The Drowning Pool, 1975), Χάρι και Γιος: Η Σύγκρουση (Harry & Son, 1984) (την οποία σκηνοθέτησε ο Νιούμαν), Ο Κύριος και η Κυρία Μπριτζ (Mr. & Mrs. Bridge, 1990) (για την οποία έλαβε την τέταρτή της υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου). Κι οι δυο τους εμφανίστηκαν στη μίνι τηλεοπτική σειρά του καναλιού HBO, αλλά δε μοιράστηκαν σκηνές μαζί. Ο Νιούμαν τη σκηνοθέτησε επίσης στις ακόλουθες ταινίες: Γνώρισα την Αγάπη, Γνώρισα τη Ζωή (Rachel, Rachel, 1968) για την οποία προτάθηκε για το δεύτερό της Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, Ένας Καταπληκτικός Ντέτεκτιβ (They Might be Giants, 1971), Άγριες Μαργαρίτες (The Effect of Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds, 1972) (για την οποία έλαβε το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών), The Shadow Box, 1980, Ο Γυάλινος Κόσμος (The Glass Menagerie, 1987).


Ύστερη Καριέρα

Ηλικιωμένη πια η Γούντγουορντ εμφανίστηκε στις ταινίες Χειμωνιάτικα Όνειρα (Summer Wishes, Winter Dreams, 1973), Σίμπιλ (Cybil) πλάι στη Σάλι Φιλντ, Crisis at Central High, 1981 και Φιλαδέλφεια (Philadelphia, 1993) στο ρόλο της μητέρας του Τομ Χανκς. Ανέλαβε επίσης το ρόλο της αφηγήτριας στην ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε Τα Χρόνια της Αθωότητας (The Age of Innocence, 1993).

To 1993 η ηθοποιός ανέλαβε χρέη παραγωγού και πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική μεταφορά του θεατρικού Blind Spot κι έλαβε υποψηφιότητα για Βραβείο Έμμυ για την ερμηνεία της. Ήταν επίσης διευθύντρια εκτέλεσης παραγωγής της τηλεοπτικής μεταφοράς του θεατρικού του Θόρντον Γουάιλντερ Η Μικρή μας Πόλη με πρωταγωνιστή τον Πολ Νιούμαν.

Η ηθοποιός είναι επίσης διευθύντρια του θεάτρου του Γουέστπορτ[3].


Προσωπική ζωή

Πριν παντρευτεί τον Πωλ Νιούμαν, η Τζόαν Γούντγουορντ υπήρξε αρραβωνιασμένη με το συγγραφέα και σεναριογράφο Γκορ Βιντάλ[4]. Χρόνια αργότερα ο Βιντάλ δήλωσε ότι ο αρραβώνας τους ήταν πλασματικός κι ότι συνέβη επείδη η ηθοποιός ήθελε να τραβήξει την προσοχή του Νιούμαν[5]. Η Γούντγουρντ συζούσε για ένα μικρό διάστημα με το συγγραφέα στο Λος Άντζελες και μετά το χωρισμό τους παρέμειναν φίλοι.

Ο γάμος της με τον Πωλ Νιούμαν έγινε στις 2 Φεβρουαρίου του 1958, λίγο μετά τη λήξη των γυρισμάτων της ταινίας Πόθοι στην Κάψα του Καλοκαιριού (The Long, Hot Summer). Στις 28 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς η ηθοποιός έλαβε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Η Εύα Δίχως Πέπλο. Το ζευγάρι παρέμεινε παντρεμένο για 50 χρόνια, μέχρι και το θάνατο του Νιούμαν το 2008. Ο γάμος ήταν αξιοζήλευτος, καθώς δεν είναι σύνηθες για αστέρες του Χόλιγουντ να παραμένουν παντρεμένοι για τόσα χρόνια[6].

Η Γούντγουορντ και ο Νιούμαν απέκτησαν τρεις κόρες, την Έλινορ Τερίσα, γνωστή ως Νελ Ποτς ή και ως Νελ Νιούμαν, τη Μελίσα Λίσι Στιούαρτ και την Κλερ Κλία Ολίβια Νιούμαν. Απέκτησαν επίσης δυο εγγονούς από την κόρη τους Λίσι.

Το 1990, η Γούντγουορντ αποφοίτησε από το Κολλέγιο Sarah Lawrence με την κόρη τους Κλία. Ο Νιούμαν έβγαλε λόγο στην τελετή απονομής τίτλου σπουδών της Γούντγουορντ λέγοντας: Πώς είναι δυνατόν να δεχτώ να βγάλω λόγο απονομής τίτλου σπουδών για τη σύζυγό μου, όταν δεν έχω καταφέρει το ελάχιστο των συνολικών επιτευγμάτων εκείνης;[7]

Το 1988 το ζευγάρι ίδρυσε την κατασκήνωση Hole in the Wall Gang, της οποίας το όνομα πάρθηκε το όνομα της σπείρας της οποίας μέλη ήταν ο Μπουτς Κάσιντι και ο Σάντανς Κιντ από την ταινία Οι Δυο Ληστές (Butch Cassidy and the Sundance Kid, 1969), η οποία είχε ως πρωταγωνιστή τον Πωλ Νιούμαν. Η κατασκήνωση που βρίσκεται στο Κονέκτικατ παρέχει δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε 20.000 σοβαρά άρρωστα παιδιά[8].


Φιλμογραφία

Έτος Title Ρόλος Σημειώσεις
1955 Momentum (Επεισόδιο της σειράς Alfred Hitchcock Presents) Leola Boone
1955 Η Εξιλέωσις ενός Προδότη (Count Three and Pray) Lissy
1956 Ένα Φιλί Πριν Πεθάνεις (A Kiss Before Dying) Dorothy "Dorie" Kingship
1957 Η Εύα δίχως πέπλο / Τα Τρία Πρόσωπα της Εύας (The Three Faces of Eve) Eve White / Eve Black / Jane Νίκη - Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου
Νίκη - Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας Σε Δράμα
Υποψηφιότητα — Βραβείο BAFTA Καλύτερης Ξένης Ηθοποιού
1957 Ο Πόθος Νικά τους Δισταγμούς (No Down Payment) Leola Boone Υποψηφιότητα — Βραβείο BAFTA Καλύτερης Ξένης Ηθοποιού
1958 Πόθοι στην Κάψα του Καλοκαιριού (The Long, Hot Summer) Clara Varner
1958 Καλημέρα Ζωή (Rally 'Round the Flag, Boys!) Grace Oglethorpe Bannerman
1959 Η Μανία της Σάρκας (Sound and the Fury) Quentin Compson/Narrator
1959 Ο Φυγάς (The Fugitive Kind) Carol Cutrere
1960 Δεσμώτες της Ηδονής (From the Terrace) Mary St. John/Mrs. Alfred Eaton
1961 Αγαπηθήκαμε στο Παρίσι (Paris Blues) Lillian Corning
1963 Στριπτήζ τον Ιούλιο (The Stripper) Lila Green
1963 ''Στους Δυο ο Τρίτος δε Χωρεί (A New Kind of Love) Samantha (Sam) Blake/Mimi Υποψηφιότητα - Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας Σε Κωμωδία
1964 Η Ηδονή του Εγκλήματος (Signpost to Murder) Molly Thomas
1966 Το Μεγάλο Κόλπο του Ντοτζ Σίτι (A Big Hand for the Little Lady) Mary
1966 Ένας Υπέροχος Τρελός (A Fine Madness) Rhoda Shillitoe
1968 Γνώρισα την Αγάπη, Γνώρισα τη Ζωή (Rachel, Rachel) Rachel Cameron Νίκη - Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας Σε Δράμα
Υποψηφιότητα - Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου
Υποψηφιότητα — Βραβείο BAFTA Καλύτερης Ξένης Ηθοποιού
1969 Άσσοι της Ταχύτητας και του Ιλίγγου (Winning) Elora Capua
1970 Ο Άνθρωπος της Ημέρας (WUSA) Geraldine
1971 Ένας Καταπληκτικός Ντέτεκτιβ (They Might be Giants) Dr. Mildred Watson
1971 All the Way Home Mary Follet τηλεταινία
1972 Άγριες Μαργαρίτες (The Effect of Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds) Beatrice Νίκη — Φεστιβάλ των Καννών Καλύτερη Ηθοποιός
Υποψηφιότητα - Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας Σε Δράμα
1973 Καλοκαιρινοί Πόθοι, Χειμωνιάτικα Όνειρα (Summer Wishes, Winter Dreams) Rita Walden Υποψηφιότητα - Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου
Υποψηφιότητα - Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας Σε Δράμα
Υποψηφιότητα — Βραβείο BAFTA Καλύτερης Ξένης Ηθοποιού
1975 Ο Επιθεωρητής Χάρπερ (The Drowning Pool) Iris Devereaux
1976 Σίμπιλ (Sybil) Dr. Cornelia B. Wilbur Τηλεταινία
Υποψηφιότητα - Βραβεία Έμμυ - Γυναικεία Ερμηνεία σε Δραματική Σειρά ή Τηλεταινία
1977 Come Back, Little Sheba Lola Delaney Television drama
1978 See How She Runs Betty Quinn Τηλεταινία
Νίκη - Βραβεία Έμμυ - Γυναικεία Ερμηνεία σε Δραματική Σειρά ή Τηλεταινία
1978 The End Jessica Lawson
1978 A Christmas to Remember Mildred McCloud Τηλεταινία
1979 The Streets of L.A. Carol Schramm Τηλεταινία
1980 The Shadow Box Beverly Τηλεταινία
1981 Crisis at Central High Elizabeth Huckaby Τηλεταινία
Υποψηφιότητα - Βραβεία Έμμυ - Γυναικεία Ερμηνεία σε Δραματική Σειρά ή Τηλεταινία
Υποψηφιότητα - Χρυσή Σφαίρα - Γυναικεία Ερμηνεία σε Δραματική Σειρά ή Τηλεταινία
1982 Candida Candida Τηλεταινία
1984 Χάρι και Γιος: Η Σύγκρουση (Harry & Son) Lilly
1984 Passions Catherine Kennerly Τηλεταινία
1985 Do You Remember Love Barbara Wyatt-Hollis Τηλεταινία
Νίκη - Βραβεία Έμμυ - Γυναικεία Ερμηνεία σε Δραματική Σειρά ή Τηλεταινία
Υποψηφιότητα - Χρυσή Σφαίρα - Γυναικεία Ερμηνεία σε Δραματική Σειρά ή Τηλεταινία
1986 Women – for America, for the World Ντοκιμαντέρ
1987 Ο Γυάλινος Κόσμος (The Glass Menagerie) Amanda Wingfield
1990 Ο Κύριος και η Κυρία Μπριτζ (Mr. & Mrs. Bridge) India Bridge Υποψηφιότητα - Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου
Υποψηφιότητα - Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας Σε Δράμα
1993 Foreign Affairs Vinnie Miner Τηλεταινία
1993 Blind Spot Nell Harrington Τηλεταινία
Υποψηφιότητα — Βραβείο Έμμυ Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Δραματική Σειρά ή Ταινία
1993 Τα Χρόνια της Αθωότητας (The Age of Innocence) Αφηγήτρια
1993 Φιλαδέλφεια (Philadelphia) Sarah Beckett
1994 Breathing Lessons Maggie Moran Τηλεταινία
Νίκη - Χρυσή Σφαίρα - Γυναικεία Ερμηνεία σε Δραματική Σειρά ή Ταινία
Νίκη - Βραβεία Σωματείου Ηθοποιών - Γυναικεία Ερμηνεία σε Δραματική Σειρά ή Ταινία
Υποψηφιότητα - Βραβεία Έμμυ - Γυναικεία Ερμηνεία σε Δραματική Σειρά ή Ταινία
1996 Even If a Hundred Ogres... Αφηγήτρια
2005 Empire Falls Francine Whiting Τηλεοπτική σειρά
Υποψηφιότητα - Χρυσή Σφαίρα - Β' Γυναικείου Ρόλου
Υποψηφιότητα - Βραβεία Σωματείου Ηθοποιών - Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Δραματική Σειρά ή Τηλεταινία
Υποψηφιότητα - Βραβεία Έμμυ - Β' Γυναικείου Ρόλου σε Τηλεοπτική Σειρά ή Τηλεταινία
2011 All the World Αφηγήτρια


Παραπομπές

«Joanne Woodward». Film Reference.com.
«Joanne Woodward». Yahoo Movies.
«Joanne Woodward». Inside the Actors Studio. Περίοδος 9. Επεισόδιο 15. 2003-05-11. Bravo.
"A First Draft of Gore Vidal’s Illustrated Memoir." December 23, 2011.
«'I'm guilty as hell». Dailymail.co.uk. December 23, 2011.
"Remembering Paul Newman." People. September 27, 2008.
People Magazine, June 11, 1990. People Archive. Retrieved 2010-07-06.

The Hole in the Wall Gang Camp. www.holeinthewallgang.org Retrieved 2012-17-10.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Τζόαν Γούντγουορντ, σελίδα στον ιστότοπο Cine.gr (Ελληνικά).
Τζόαν Γούντγουορντ, σελίδα στον ιστότοπο της Internet Movie Database (Αγγλικά).


Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου (1941–1960)

Τζόαν Φοντέιν (1941) Γκριρ Γκάρσον (1942) Τζένιφερ Τζόουνς (1943) Ίνγκριντ Μπέργκμαν (1944) Τζόαν Κρόφορντ (1945) Ολίβια ντε Χάβιλαντ (1946) Λορέτα Γιανγκ (1947) Τζέιν Γουάιμαν (1948) Ολίβια ντε Χάβιλαντ (1949) Τζούντι Χόλιντεϊ (1950) Βίβιαν Λι (1951) Σίρλεϊ Μπουθ (1952) Όντρεϊ Χέπμπορν (1953) Γκρέις Κέλλυ (1954) Άννα Μανιάνι (1955) Ίνγκριντ Μπέργκμαν (1956) Τζοάν Γούντγουορντ (1957) Σούζαν Χέιγουορντ (1958) Σιμόν Σινιορέ (1959) Ελίζαμπεθ Τέιλορ (1960)

Πλήρης κατάλογος (1928–1940) (1941–1960) (1961–1980) (1981–2000) (2001–2020)
BAFTA Καλύτερου Α΄ Γυναικείου Ρόλου
1952–1967

Βίβιαν Λι Βρετανή & Σιμόν Σινιορέ αλλοδαπή (1952) Όντρεϊ Χέπμπορν Βρετανή & Λέσλι Κάρον αλλοδαπή (1953) Ίβον Μίτσελ Βρετανή & Κόρνελ Μπόρτσερς αλλοδαπή (1954) Κέιτι Τζόνσον Βρετανή & Μπέτσι Μπλέρ αλλοδαπή (1955) Βιρτζίνια Μακένα Βρετανή & Άννα Μανιάνι αλλοδαπή (1956) Χέδερ Σηρς Βρετανή & Σιμόν Σινιορέ αλλοδαπή (1957) Αϊρίν Γουόρθ Βρετανή & Σιμόν Σινιορέ αλλοδαπή (1958) Όντρεϊ Χέπμπορν Βρετανή & Σίρλεϊ Μακ Λέιν αλλοδαπή (1959) Ρέιτσελ Ρόμπερτς Βρετανή & Σίρλεϊ Μακ Λέιν αλλοδαπή (1960) Ντόρα Μπράιαν Βρετανή & Σοφία Λόρεν αλλοδαπή (1961) Λέσλι Κάρον Βρετανή & Αν Μπάνκροφτ αλλοδαπή (1962) Ρέιτσελ Ρόμπερτς Βρετανή & Πατρίσια Νιλ αλλοδαπή (1963) Όντρεϊ Χέπμπορν Βρετανή & Αν Μπάνκροφτ αλλοδαπή (1964) Τζούλι Κρίστι Βρετανή & Πατρίσια Νιλ αλλοδαπή (1965) Ελίζαμπεθ Τέιλορ Βρετανή & Ζαν Μορό αλλοδαπή (1966) Έντιθ Έβανς Βρετανή & Ανούκ Εμέ αλλοδαπή (1967)

1968–σήμερα
Κάθριν Χέπμπορν (1968) Μάγκι Σμιθ (1969) Κάθριν Ρος (1970) Γκλέντα Τζάκσον (1971) Λάιζα Μινέλι (1972) Στεφάν Οντράν (1973) Τζοάν Γούντγουορντ (1974) Έλεν Μπέρστιν (1975) Λουίζ Φλέτσερ (1976) Ντάιαν Κίτον (1977) Τζέιν Φόντα (1978) Τζέιν Φόντα (1979) Τζούντι Ντέιβις (1980) Μέριλ Στριπ (1981) Κάθριν Χέπμπορν (1982) Τζούλι Γουόλτερς (1983) Μάγκι Σμιθ (1984) Πέγκι Άσκροφτ (1985) Μάγκι Σμιθ (1986) Αν Μπάνκροφτ (1987) Μάγκι Σμιθ (1988) Πολίν Κόλινς (1989) Τζέσικα Τάντι (1990) Τζόντι Φόστερ (1991) Έμμα Τόμσον (1992) Χόλι Χάντερ (1993) Σούζαν Σαράντον (1994) Έμμα Τόμσον (1995) Μπρέντα Μπλέθιν (1996) Τζούντι Ντεντς (1997) Κέιτ Μπλάνσετ (1998) Ανέτ Μπένινγκ (1999) Τζούλια Ρόμπερτς (2000) Τζούντι Ντεντς (2001) Νικόλ Κίντμαν (2002) Σκάρλετ Γιόχανσον (2003) Ιμέλντα Στόντον (2004) Ρις Γουίδερσπουν (2005) Έλεν Μίρεν (2006) Μαριόν Κοτιγιάρ (2007) Κέιτ Γουίνσλετ (2008) Κάρεϊ Μάλιγκαν (2009) Νάταλι Πόρτμαν (2010) Μέριλ Στριπ (2011) Εμανουέλ Ριβά (2012) Κέιτ Μπλάνσετ (2013) Τζούλιαν Μουρ (2014) Μπρι Λάρσον (2015) Έμμα Στόουν (2016) Φράνσις ΜακΝτόρμαντ (2017)

Αμερικανοί

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License