- Art Gallery -

 

.

Ο Τζιμ Καβίζελ (James Patrick "Jim" Caviezel, 26 Σεπτεμβρίου 1968) είναι Αμερικανός ηθοποιός. Έκανε το ντεμπούτο του το 1991 στην ταινία Το Δικό μου Αϊντάχο (My Own Private Idaho). Έγινε παγκοσμίως γνωστός από το ρόλο του ως Ιησούς Χριστός στην ταινία του Μελ Γκίμπσον το 2004, Τα Πάθη του Χριστού.

Άλλοι ξεχωριστοί ρόλοι ήταν ως Μπόμπι Τζόουνς στο Bobby Jones: Stroke of Genius, Ντετέκτιβ Τζον Σάλιβαν στη Φονική Συχνότητα, Έντμοντ Ντάντες ως Ο Κόμης Μόντε Κρίστο, Στρατιώτης Γουίτ στη Η Λεπτή Κόκκινη Γραμμή,[1][2] Στίβεν "Κάτς" Λάμπερτ στα Αγγελικά Μάτια και Κάρολ στο Déjà Vu: 4 Ημέρες, 6 Ώρες Πίσω.

Αρχικά ήταν να παίξει το ρόλο του Σκοτ Σάμερς/Κύκλωπα στους X-Men το 2000, αλλά έπρεπε να εγκαταλείψει το ρόλο λόγω των υποχρεώσεών του στην ταινία Φονική Συχνότητα.

Από το 2011 πρωταγωνιστεί στην πετυχημένη αμερικάνικη δραματική σειρά Person of Interest του Τζόναθαν Νόλαν (The Prestige, Ο Σκοτεινός Ιππότης, Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή).

Πρώιμη ζωή και εκπαίδευση

Ο Τζιμ Καβίζελ γεννήθηκε στο Μάουντ Βέρνον της Ουάσινγκτον στις 26 Σεπτεμβρίου του 1968. Είναι γιος της Μάργκαρετ "Μάγκι" Λέϊβερι, πρώην ηθοποιού και νοικοκυράς , και του Τζέιμς Πάτρικ "Τζιμ" Καβίζελ του πρεσβύτερου, χειροπράκτη.[3][4] Έχει έναν μικρότερο αδερφό τον Τίμοθι, και τρεις αδελφές, την Αν, την Έιμι, και την Έριν, ανατράφηκε σε μια σφιχτοδεμένη καθολική οικογένεια[5][6] στο Κόνγουεϊ της Ουάσιγκτον. Το επώνυμό του είναι Ρωμανικής καταγωγής. Ο πατέρας του είναι ελβετικής και σλοβακικής καταγωγής, ενώ η μητέρα του είναι ιρλανδικής καταγωγής.[7][8]

Ο Καβίζελ πήγε στο γυμνάσιο του Μάουντ Βέρνον για δυο χρόνια, και στη συνέχεια μετακόμισε στο Σιάτλ και ζούσε με οικογενειακούς φίλους, προκειμένου να παίξει μπάσκετ σε ένα καθολικό γυμνάσιο. Την επόμενη άνοιξη, πήγε στο καθολικό γυμνάσιο Τζον Φ. Κένεντι στο Μπέριν, όπου έπαιξε μπάσκετ, και αποφοίτησε το 1987.

Μετά από το γυμνάσιο, γράφτηκε στο κολέγιο Μπελβί, όπου ως αθλητής έπαιξε κολεγιακό μπάσκετ. Ένας τραυματισμός στο πόδι, στο δεύτερο έτος του, του έθεσε τέλος στις ελπίδες του από μια καριέρα μπάσκετ στο NBA. Μεταγράφεται στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, όπου στράφηκε στην ηθοποιία και έγινε μέλος της αδελφότητας ΣΧ.
Προσωπική ζωή

Ο Καβίζελ πήγε σε ένα ραντεβού στα τυφλά με την Κέρι Μπράουϊτ, καθηγήτρια Αγγλικών και φλάουτου, το 1993. Παντρεύτηκαν στις 20 Ιουλίου του 1996. Μετά από δυο αποβολές, υιοθέτησαν τρία παιδιά από την Κίνα (τον Μπο Τζέιμς,[9] την Λιν Ελίζαμπεθ και τον Ντέιβιντ Πάτρικ).

Ο Καβίζελ και η σύζυγός του Κέρι είναι και οι δυο ευσεβείς καθολικοί,[10] και υπήρξε ένας χαρακτηρισμένος δημόσιος ομιλητής σε θρησκευτικούς χώρους μετά την κυκλοφορία της ταινίας Τα Πάθη του Χριστού. Στις 19 Μαρτίου του 2005, ήταν εκπρόσωπος για το πρώτο Συνέδριο Καθολικών Ανδρών στη Βοστώνη.[11]
Φιλμογραφία
Έτος Τίλος Ρόλος Σημειώσεις
1991 Το Δικό μου Αϊντάχο (My Own Private Idaho) Αεροπορικός Υπάλληλος Ντεμπούτο
1992 The Wonder Years Μπόμπι Ρίντλ Τηλεοπτική σειρά, 1 επεισόδιο
1992 Το μεγάλο κόλπο (Diggstown) Μπίλι Χαργκρόβ
1994 Wyatt Earp Γουάρεν Ερπ
1995 Τα παιδιά της σκόνης (Children of the Dust) Ντέξτερ Τηλεταινία
1996 Πρωταθλητής Μαϊμού (Ed) Ντίζυ Άντερσον
1996 Ο Βράχος (The Rock) Πιλότος F/A-18
1997 Η Επίλεκτη (G.I. Jane) "Σλόβ" Σλόβνικ
1998 Η Λεπτή Κόκκινη Γραμμή (The Thin Red Line) Στρατιώτης Γουίτ
1999 Καλπάζοντας με το διάβολο (Ride with the Devil) Μαύρος Τζον
2000 Φονική Συχνότητα (Frequency) Ντετέκτιβ Τζον Σάλιβαν
2000 Χωρίς Αντάλλαγμα (Pay It Forward) Τζέρι
2001 Αγγελικά Μάτια (Angel Eyes) Στίβεν "Κάτς" Λάμπερτ
2002 Ο Κόμης Μόντε Κρίστο (The Count of Monte Cristo) Έντμοντ Ντάντες
2002 Υψηλά Εγκλήματα (High Crimes) Τομ Κιούμπικ
2003 Εκδίκηση στην Άσφαλτο (Highwaymen) Τζέιμς "Ρένι" Κρέι
2003 Η Ιστορία του Ντέιβιντ (I Am David) Γιοχάνες Βραβείο Camie
2004 Τα Πάθη του Χριστού (The Passion of the Christ) Ιησούς Χριστός Βραβείο Movie Guide Grace
Υποψηφιότητα Βραβείο MTV Movie Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία
2004 Τελική Πράξη (The Final Cut) Φλέτσερ
2004 Bobby Jones: Stroke of Genius Μπόμπι Τζόουνς
2005 Madison Τζιμ ΜακΚόρμικ
2006 Άγνωστοι (Unknown) Ζαν Τζάκετ
2006 Déjà Vu: 4 Ημέρες, 6 Ώρες Πίσω (Déjà Vu) Κάρολ
2008 Outlander Κάϊναν
2008 The Stoning of Soraya M. Φράϊντουν Σάχεμπτζαμ
2008 Άγρια Φύση (Long Weekend) Πίτερ
2009 The Prisoner Μάϊκλ/6 Τηλεοπτική μίνι-σειρά
2011 Transit Νέιτ
2011–έως σήμερα Person of Interest Τζον Ρις Υποψηφιότητα People's Choice Award Αγαπημένος Τηλεοπτικός Δραματικός Ηθοποιός
2013 Σχέδιο Απόδρασης (Escape Plan)[12] Γουίλαρντ Χομπς
2013 Savannah Γουόρντ Άλεν
2014 When the Game Stands Tall Μπομπ Λαντούσε
Παραπομπές

Lee, Luaine (January 21, 1999). «Small-town Boy: Unknown Jim Caviezel Mostly Plays Himself In `The Thin Red Line'». Chicago Tribune. Knight-Ridder/Tribune.
«Jim Caviezel». Encyclopedia of World Biography. Ανακτήθηκε στις April 7, 2012.
«James Caviezel profile at». Filmreference.com. Ανακτήθηκε στις 2012-05-02.
«Parents of actor portraying Jesus in controversial film met in Q-C». Qctimes.com. 2004-02-21. Ανακτήθηκε στις 2012-05-02.
«Jim Caviezel». About.com. Ανακτήθηκε στις 2010-06-22. «One of five children, he grew up as part of a devout Roman Catholic family.»
«James Caviezel (Film and TV actor)». Parade. Ανακτήθηκε στις 2011-02-18.
«Passion loses realism with its blue-eyed Jesus (commentary)». The Virginian Pilot. highbeam.com.
«I almost died on the cross - just like Jesus; My Irish mother called acting 'blarney' but..(News)». The People (London, England). highbeam.com.
«Actor Jim Caviezel Announces Son's Terminal Cancer». First Active Media. Ανακτήθηκε στις December 14, 2012.
Christ Complex - Interview with actor Jim Caviezel - Gayle MacDonald; Globe and Mail, December 27, 2002
"James Caviezel" Superior Pics website, Celebrity profiles

Σχέδιο Απόδρασης με τους Σιλβέστερ Σταλόνε, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και Τζιμ Καβίζελ

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Τζιμ Καβίζελ στο IMDb


Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License