- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Η Τζέσικα Λανγκ (Jessica Phyllis Lange, 20 Απριλίου 1949) είναι Αμερικανίδα ηθοποιός. Είναι κάτοχος 2 βραβείων όσκαρ για τις ταινίες Τούτσι (1982) και Μπλε Ουρανός (1994), ενώ έχει βραβευτεί τέσσερις φορές με χρυσή σφαίρα.

Jessica Lange (Cropped)

Βιογραφία

Η Τζέσικα Φίλις Λανγκ γεννήθηκε στο Κλοκέτ της Μινεσότα το 1949 και είναι το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά των Ντόροθι Φλόρενς Σάλμαν και Άλμπερτ Τζον Λανγκ.

Σπούδασε καλές τέχνες για ένα μικρό διάστημα στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα κι έπειτα αναχώρησε για το Παρίσι, όπου έμαθε την τέχνη της παντομίμας με καθηγητή τον Ετιέν Ντεκρού. Το 1973 επέστρεψε στις ΗΠΑ και σπούδασε υποκριτική στη Νέα Υόρκη, ενώ ταυτόχρονα δούλευε ως σερβιτόρα και μοντέλο.

Η πρώτη της κινηματογραφική δουλειά ήταν η ταινία του 1976 Κινγκ Κονγκ, πλάι στον Τζεφ Μπρίτζες. Η ταινία ήταν τεράστια κινηματογραφική επιτυχία, αλλά οι κριτικοί την καταδίκασαν με αποτέλεσμα η Λανγκ να μην εμφανιστεί στη μεγάλη οθόνη για τρία χρόνια.

Οι εμφανίσεις της στις ταινίες: Η παράσταση αρχίζει του Μπομπ Φόσι το 1979 και Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές του Μπομπ Ράφελσον του 1981, ενθουσίασαν κοινό και κριτική κι από τότε ξεκίνησε η ανοδική της πορεία. Επίσης το 1981 απέκτησε μια κόρη, καρπό της σχέσης της με το χορευτή Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ. Την επόμενη χρονιά πρωταγωνίστησε στην ταινία Φράνσις, μια Αδέσμευτη Γυναίκα καθώς και στην Τούτσι πλάι στο Ντάστιν Χόφμαν. Έλαβε τις πρώτες της δύο υποψηφιότητες στα βραβεία Όσκαρ και για τις δύο αυτές εμφανίσεις και κέρδισε τελικά το όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου, κατηγορία στην οποία ήταν υποψήφια για την Τούτσι. Η δεκαετία του '80 συνεχίστηκε με καλούς δραματικούς ρόλους κι υποψηφιότητες στα όσκαρ, ενώ το 1991 συμπρωταγωνίστησε με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο στην ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε Το ακρωτήρι του φόβου. Το 1994 κέρδισε το δεύτερο της όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία Μπλε Ουρανός και την επόμενη χρονιά κέρδισε τη χρυσή σφαίρα για την εμφάνισή της ως Μπλανς Ντιμπουά στην τηλεοπτική μεταφορά του θεατρικού Λεωφορείο ο πόθος του Τένεσι Γουίλιαμς, ρόλο που είχε ήδη υποδυθεί στο Μπρόντγουεϊ. Το 2008 πρωταγωνίστησε στην ταινία Grey Gardens με τη Ντρού Μπάριμορ. Η Λανγκ έχει αποκτήσει άλλα δύο παιδιά με το σύντροφό της απ' το 1982 Σαμ Σέπαρντ.

Από το 2011 έως το 2014 συμμετείχε στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά τρόμου American Horror Story.


Επιλεγμένη Φιλμογραφία

1976, King Kong - Κινγκ Κονγκ
1979, All That Jazz - Η παράσταση αρχίζει
1981, The Postman Always Rings Twice - Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές
1982, Tootsie - Τούτσι - Όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου
1982, Frances - Φράνσις, μια Αδέσμευτη Γυναίκα
1984, Country - Πικρή γη
1985, Sweet Dreams - Τα όνειρα μιας γυναίκας
1986, Crimes of the Heart - Εγκλήματα καρδιάς
1988, Far North - Χαμένοι ορίζοντες
1988, Everybody's All-American - Ένας έρωτας για πάντα
1989, Music Box - Το μουσικό κουτί
1991, Cape Fear - Το ακρωτήρι του φόβου
1992, Night and the City - Η νύχτα κι η πόλη
1994, Blue Sky - Μπλε Ουρανός - Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου
1995, Rob Roy - Ρομπ Ρόι, εις το όνομα της τιμής
1995, A Streetcar Named Desire - Λεωφορείο ο πόθος
1997, A Thousand Acres - Τα χίλια εκτάρια
1998, Hush - Ένοχη σιωπή
1998, La Cousine Bette - Η εξαδέλφη Μπέτι
1999, Titus - Τίτος (ταινία)
2001, Prozac Nation - Η γενιά του Πρόζακ
2003, Big Fish - Big Fish: Αληθινές ιστορίες
2003, Normal - Κατα λάθος άνδρας
2005, Broken Flowers - Τσακισμένα λουλούδια
2005, Don't Come Knocking - Μην ξαναγυρίσεις
2009, Grey Gardens - Αληθινή Πολυτέλεια

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Τζέσικα Λανγκ στην IMDb (Αγγλικά)
Η Τζέσικα Λανγκ στο cine.gr
Δημήτρης Δανίκας (17/06/2001). «Ποιος εξαφάνισε την Τζέσικα Λανγκ». Το άλλο Βήμα. TO ΒΗΜΑ Online. σελίδες C10. Ανακτήθηκε στις 2/11/2008. Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |date= (βοήθεια)
Θανάσης Λάλας (15/12/1996). «Η ηθοποιός Τζέσικα Λανγκ (συνέντευξη)». Το άλλο Βήμα. TO ΒΗΜΑ Online. σελίδες C03. Ανακτήθηκε στις 2/11/2008. Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |date= (βοήθεια)


Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου (1981–2000)

Κάθριν Χέπμπορν (1981) Μέριλ Στριπ (1982) Σίρλεϊ Μακ Λέιν (1983) Σάλι Φιλντ (1984) Τζέραλντιν Πέιτζ (1985) Μάρλι Μάτλιν (1986) Σερ (1987) Τζόντι Φόστερ (1988) Τζέσικα Τάντι (1989) Κάθι Μπέιτς (1990) Τζόντι Φόστερ (1991) Έμμα Τόμσον (1992) Χόλι Χάντερ (1993) Τζέσικα Λανγκ (1994) Σούζαν Σαράντον (1995) Φράνσις ΜακΝτόρμαντ (1996) Έλεν Χαντ (1997) Γκουίνεθ Πάλτροου (1998) Χίλαρι Σουάνκ (1999) Τζούλια Ρόμπερτς (2000)

Πλήρης κατάλογος (1928–1940) (1941–1960) (1961–1980) (1981–2000) (2001–2020)

Αμερικανοί

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News