- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Η Τζέιν Γκριρ (αγγλικά: Jane Greer) (Ουάσιγκτον, 9 Σεπτεμβρίου 1924 – Λος Άντζελες, 24 Αυγούστου 2001) ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, με πιο γνωστό της ρόλο αυτόν της μοιραίας γυναίκας (femme fatale) Κάθι Μόφατ, στο φιλμ νουάρ του 1947 «Αμάρτημα του Παρελθόντος» (Out of the Past).[4][5]

Jane Greer - 1947

Βιογραφία

Γεννήμενη στην Ουάσιγκτον απο τον Τσαρλς Ντάρελ ΜακΚλίλαν Γκριρ και της σύζυγου του Μπέτις. Στα 15 ετών υπέφερε απο παράλυση της αριστερής πλευράς του προσώπου της και άρχισε να κάνει φυσιοθεραπεία. Στην ηλικία των 17 ετών ξεκινήσε να τραγουδάει για $100 την εβδόμαδα στην ορχήστρα του Ραλφ Χώκινς, και στην ορχήστρα του Ενρίκο Μαδριγκουέρο, που ερμήνευε ρούμπες και άλλα λατινο-αμερικανικά τραγούδια στο κλαμπ "Ντελ Ρίο" στην Ουάσιγκτον. Ταυτόχρονα με την μουσική εργάζοταν και ως μοντέλο για διαφήμιση προιόντων σε περιοδικά. Η είσοδος της στην ηθοποία έγινε όταν ο εκκεντρικός μεγιστάνας και ιδιοκτητής της RKO Pictures Χάουαρντ Χιουζ είδε ένα εξωφύλλο στο περιοδικό LIFE την Τζέιν Γκριρ, και εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ που της ζήτησε να παει στο Λος Άντζελες για να γίνει ηθοποιός. Η Γκριρ δέχτηκε την προσκλήση του Χιουζ. Όταν πήγε στο Λ.Α ο Χιουζ θα την έχει σε ένα είδος κατ'οίκο περιορισμό για πέντε μήνες. "Είχε μια εμμονή μαζί μου, αλλά στην αρχή φαινόταν σαν να μου προσφέρει μια θαυμάσια ευκαιρία για καριέρα",θα δηλώσει μετά απο αρκετά χρόνια η Γκριρ. Από τη στιγμή που καταφέρε να αποφύγει τον Χιουζ και τους συνεργάτες του, η Γκριρ θα γνωρίσει τον Ρούντι Βάλι, έναν πρώην κωμικό ηθοποιό και θα παντρευτούν μετά από μερικές εβδομαδες. Ο Χιουζ οργισμένος θα την προειδοποιήσει οτι αν δεν χώρισει τον Βάλι θα την διώξει. Είχε υπογράψει συμβόλαιο με την Γκριρ εφτά ετών,αλλά είχε απότυχει να βρει ρόλους για εκείνη. Η Τζέιν Γκριρ είχε απογοητεύτει παρ'ολα αυτά όμως διατηρήσε το συμβόλαιο της και να πάρει μέρος σε ταινίες της RKO. Η πρώτη ταινία της θα είναι η "Pax Americana" το 1945. Θα ακολουθήσουν οι ταινίες "Ντικ Τρέισι"(1945), "Αμάρτημα του Παρελθόντος"(1947), "Δεν θα με πιστέψτε με"(1947), και "Η Μεγάλη Κλοπή" (1949). Καθ'ολη την διάρκεια του γάμου της με τον Βάλι, ο Χιουζ θα συνεχίζει να την πιέζει, κάτι που θα την κάνει να υποφέρει στον γάμο της και τελικά εναν χρόνο μετά να πάρει διαζύγιο απο τον Βάλι και να γίνει ερωμένη του Χιουζ. Το 1947 θα γνωρίσει τον δικήγορο και επιχειρηματία Εντουάρντ Λάσκερ, και θα παντρευτούν τον ιδιο χρόνο. Στην RKO θα παραμείνει μέχρι το 1952, και στην συνεχειά θα παει στην Metro-Goldwyn-Mayer, όπου θα συνεχισει την καριέρα της. Με τον Λάσκερ θα παραμείνει μέχρι το 1963 και θα αποκτήσουν μαζι τρία παιδιά. Με το τέλος της χρυσής εποχής του Χολυγουντ η Τζέιν Γκριρ θα αφοσιωθεί στην οικογένεια της και οι εμφανίσεις της στον κινηματογράφο θα είναι λίγες πια. Θα κάνει καποιους ρόλους σε τηλεοπτικά σήριαλ, όπως η Μπονάνζα, ο Κόλομπο και το Φάλκον Κρεστ. Η Τζέιν Γκριρ θα πεθάνει το 2001 στο Μπέβερλι Χιλς. Το 1960 θα πάρει το άστρο της στην Λεωφόρο της Δόξας του Χόλυγουντ.


Φιλμογραφία

Pan-Americana (1945)
Two O'Clock Courage (1945)
George White's Scandals (1945)
Dick Tracy (1945)
The Falcon's Alibi (1946)
Sunset Pass (1946)
The Bamboo Blonde (1946)
Sinbad the Sailor (1947)
They Won't Believe Me (1947)
Out of the Past (1947)
Station West (1948)
The Big Steal (1949)
The Company She Keeps (1951)
You're in the Navy Now (1951)
You for Me (1952)
The Prisoner of Zenda (1952)
Desperate Search (1952)
The Clown (1953)
Down Among the Sheltering Palms (1953)
Run for the Sun (1956)
Man of a Thousand Faces (1957)
Where Love Has Gone (1964)
Billie (1965)
The Outfit (1973)
A Christmas for Boomer (1979 TV movie)
The Shadow Riders (1982 TV movie)
Against All Odds (1984)
Just Between Friends (1986)
Immediate Family (1989)
Perfect Mate (1996)

Πηγές

(Γαλλικά) BNF authorities. data.bnf.fr/ark:/12148/cb140399182. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2015.
SNAC. w6t75s94. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
(Αγγλικά) Find A Grave. 5860869. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
Jane Greer Biography

Jane Greer profile

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Βιογραφία της Τζέιν Γκριρ στην IMDb

Αμερικανοί

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News