- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Ο Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ (James Fenimore Cooper, 15 Σεπτεμβρίου 1789 - 14 Σεπτεμβρίου 1851) ήταν Αμερικανός συγγραφέας του πρώτου μισού του 19ου αιώνα. Τα ιστορικά του μυθιστορήματα διαγράφουν μια εικόνα της μεθοριακής και αμερικανικής ινδιάνικης ζωής που δημιούργησαν μια μοναδική μορφή Αμερικανικής λογοτεχνίας. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Κούπερσταουν της Νέας Υόρκης, το οποίο ίδρυσε ο πατέρας του Ουίλιαμ σε γη που κατείχε. Ο Κούπερ ήταν μέλος της Επισκοπικής Εκκλησίας και συνέβαλε γενναιόδωρα σε αυτή.[2] Παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο Γέιλ για τρία χρόνια, όπου ήταν μέλος της Λινοσιακής Εταιρείας.[3]

James Fenimore Cooper by Jarvis

Ο Κούπερ υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ως ανθυπασπιστής, κάτι που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό πολλά από τα μυθιστορήματά του και άλλα κείμενα. Το μυθιστόρημα που ξεκίνησε την καριέρα του ήταν Ο κατάσκοπος, μια ιστορία σε ένα αντικατασκοπικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης και δημοσιεύτηκε το 1821.[4] Έγραψε επίσης πολυάριθμες ναυτικές ιστορίες και τα πιο γνωστά έργα του είναι πέντε ιστορικά μυθιστορήματα της συνοριακής περιόδου γνωστά ως «Leatherstocking Tales». Τα έργα του Κούπερ για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ήταν ευπρόσδεκτα μεταξύ ναυτικών ιστορικών, αλλά μερικές φορές επικρίθηκαν από τους συγχρόνους του. Μεταξύ των πιο διάσημων έργων του είναι το ρομαντικό μυθιστόρημα Ο τελευταίος των Μοϊκανών που θεωρείται ως το αριστούργημά του[5] (αν και χλευάστηκε ανελέητα από τον Μαρκ Τουαίην).

Επιλεκτική εργογραφία
Εκδρομές στην Ιταλία, 1838

Precaution (Προφύλαξη, 1820)
The Spy (Ο Κατάσκοπος, 1821)
The Pioneers (Οι Πρωτοπόροι, 1823)
The Pilot (Ο Πιλότος, 1824)
The Last of the Mohicans, (Ο τελευταίος των Μοϊκανών,1826)
The Prairie (Το Λειβάδι, 1827)
The Water-Witch (Η Μάγισσα του Νερού, 1830)
The American Democrat (Ο Αμερικανός Δημοκράτης, 1838)
The History of the Navy of the United States of America (Η Ιστορία του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, 1839)
The Pathfinder (Ο Ιχνηλάτης, 1840)
Mercedes of Castile (Η Μερσεντές της Καστίλλης, 1840)
The Deerslayer (Ο Ελαφοκυνηγός, 1841)
The Two Admirals (Οι Δύο Ναύαρχοι, 1842)
Ned Myers (Νεντ Μάγιερς, 1843)
The Redskins (Οι Ερυθρόδερμοι, 1846)

Στα ελληνικά έχει κυκλοφορήσει μόνο το μυθιστόρημά του: Ο τελευταίος των Μοϊκανών, σε μετάφραση Άρη Δικταίου για τις εκδόσεις "100 Αθάνατα Έργα - Γ.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ" (Αθήνα 1955), σε μετάφραση Χριστίνας Ακουρή, για τις εκδ." Βουλούκος", 1993, έκδοση για ενήλικες, και σε μετάφραση Κωνσταντίνου Α. Διαβολίτση, Βάκυς Τόμπρου, για τις εκδ. "Λιβάνης - Το Κλειδί", 1993, έκδοση για ενήλικες.


Παραπομπές

Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2015.
Phillips, 1913, σσ. 6–7
Lounsbury, 1883, σσ. 7–8
Clary, Suzanne, "James Fenimore Copper and Spies in Rye", My Rye, 2010

Hale, 1896, σ. 657

Βιβλιογραφία

Hale, Edward Everett (1896). Illustrious Americans, Their Lives and Great Achievements. Philadelphia Chicago: International Publishing Company, Philadelphia, PA., and Chicago, ILL, Entered 1896, by W. E. SCULL, in the office of the Librarian of Congress, Washington, DC. ISBN 9781162227023.
Lounsbury, Thomas R. (1883). James Fenimore Cooper. Houghton, Mifflin and Company, Boston, σελ. 149.
Phillips, Mary Elizabeth (1913). James Fenimore Cooper. John Lane Company, New York, London, σελ. 368.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Έργα τού ή για τον Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ στο Internet Archive
Έργα του/της Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ στο Project Gutenberg (πλήρες κείμενο και HTML στα αγγλικά)
Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη (αγγλικά)
The James Fenimore Cooper Society
Βιογραφία του Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ: Ανάλυση της ζωής και του έργου του (αγγλικά)

Αμερικανοί

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News